Nyheter 0-2 efter första mötet i kvalspelet 2019-11-06 0-2 efter första mötet i kvalspelet
2019-11-06   Skrivet av:

90 av 180 minuter är spelade av kvalet till Allsvenskan och mötet på Domnarvsvallen mellan IK Brage och Kalmar FF slutade med en 0-2 (0-1) förlust för grönvitt.

Inför den den bästa publiksiffran på Vallen på flera år, 3 554 åskådare, kunde Kalmar vinna efter att Geir Andre Herrem gjort 0-1 drygt halvvägs in i första halvleken, och Nils Fröling på halvvolley dubblerat ledningen i 61:e matchminuten. Brage saknade inte chanser och var nära ett flertal gånger att reducera.

-Det känns lite surt med det här resultatet. Det är kvalitet som avgör i slutändan. Man får inte hur många chanser som helst, och de chanser man får, måste man ta tillvara på. De har två chanser och gör två kliniska avslut, säger Klebér Saarenpää, efter matchen.

 

Brage stod spelmässigt för en bra insats mot allsvenska Kalmar. Den stora skillnaden mellan lagen var att KFF på ett bättre sätt tog tillvara på sina målchanser när de dök upp. Först gjorde Herrem sitt första mål för säsongen, när han från nära håll efter 24 minuter gjorde 0-1. När sedan Nils Fröling utökade KFF:s ledning till 0-2 tidigt i andra halvlek, så satte han ”Smålands Stolthet” i förarsätet inför returen på söndag.

 

Klebér Saarenpää, tycker trots förlusten att man inte är uträknade inför returen på söndag.

-Matchen lever trots att vi ligger under med 0-2. Idag var det kvaliteten som avgjorde i slutändan. Sedan spelar Kalmar bra på ledningen, säger han efter matchen.

 

Brage kom till start med en förändring sedan senaste matchen mot VSK, då Robbin Sellin ersatte avstängde Jonathan Morsay.

 

Kalmar inledde med att försöka utnyttja sina kantspelare och komma till inlägg, som dock inte blev till några heta chanser.

 

Brage spelade sig fram till matchens första målchans. Efter sju minuter väggspelade sig Kristian Andersen och Christian Kouakou till ett läge där IKB:s skyttekung från straffområdet sköt halvmetern över ribban hos Lucas Hägg Johansson i KFF målet.

 

Brage tog för sig alltmer mot ett Kalmar som mest inriktade sig att ligga rätt i positionerna. Inom loppet av ett par minuter skapade hemmalaget två bra målchanser, när först Viktor Elm bröt ett farligt Brageanfall, och sedan Mattias Liljestrand nickade över efter Robbin Sellins inlägg. Däremellan hade också Anton Lundin en nickskarv på mål.

-Taktiken innan match var som vanligt men att vi skulle vara lite tightare i försvaret än vanligt, säger Christian Kouakou.

 

Kalmars anfallspar Nils Fröling och Geir Andre Herrem, hade svårt att ta sig förbi Brages backlinje, som var tillbaka till det solida försvarsspel man visat upp under stora delar av säsongen. Men intet för intet är Kalmar ett allsvenskt lag, och kunde göra mål på sin första riktiga målchans. I den 24:e minuten var det Geir Andre Herrem som rann igenom i straffområdet efter en tilltrasslad situation, och gav Kalmar ledningen med 0-1. Ett mål som gav smålänningarna trygghet, säger lagets tränare nye Jens Nilsson.

-Vi får självförtroende när vi gör det målet. För vi var smala i första delen i presspelet med våra forwards. Sedan är Brage ett bollskickligt lag, med tydliga linjer i sitt spel. Vi var också slarviga några gånger där de kan ställa om på oss. Med något högre kvalitet i sista passningen från Brages sida, hade de kunnat kvitterat och kanske också haft ledningen i paus, men så blev det inte, säger KFF-bossen.

 

Brage kunde fått en snabb replik tre minuter efter baklänges målet, när Robbin Sellins frispark från högerkanten gick igenom hela straffområdet, utan att någon Bragespelare nådde bollen.

 

Efter ledningsmålet kunde bortalaget ligga mer på kontring. Tio minuter före pausvilan kunde Kalmar utökat ledningen, när Alexander Jakobsen och Herman Hallberg kom i en två mot en kontring, men Hallbergs framspelning saknade den rätta precisionen.

-Det var nog ett skott, säger Alexander Jakobsen, som tyckte Kalmar svajade i sitt spel under delar första halvlek:

-I perioder spelade vi bra men ibland inte som ett lag. Men det är skönt att vi gör två mål. Det behöver inte se snyggt ut, bara att vi vinner, säger dansken som är utlånad av IFK Norrköping.

 

Viktor Elm hade också en frispark i ribbans överkant.

 

I den andra halvlekens inledning hände ingenting, mer än när en kollision mellan Christian Kouakou och Lucas Hägg Johansson, som kom ut långt utanför straffområdet. Nils Fröling kunde sedan med ett hårt skott utöka bortaledningen till 0-2 efter en långboll från Fidan Aliti, där Bragemålvakten Peter Rosendal inte hann fram och avvärja.

-Matchen avgörs i straffområdet. De gör två mål, vi noll, konstaterar Christian Kouakou, vars Brage gick mållösa för första gången sedan drygt två månader (0-0 borta mot Varberg 19 augusti).

 

Alexander Jakobsen som ofta visade sig vilja ha boll, gav mycket energi till Kalmars spel. 25-åringen menade att det kändes skönt när Nils Fröling gjorde mål.

-Det var viktigt att vi gjorde 2-0. Om det blivit 1-1 hade det kunnat blivit en helt annan match, säger Alexander Jakobsen som också spelat kvalmatcher hemma i Danmark, och med Falkenberg när de mötte Sirius 2015, och FFF klarade sig kvar i allsvenskan. Nu hoppas han på att Kalmar också ska gå vinnande ur kvalspelet mot Brage, även om 25-åringen inte vill ta ut något i förskott.

-Det är ny match på söndag. Den spelas på gräs, det är vår hemmaborg och jag hoppas vi kan ge fansen en bra avslutning på säsongen, säger dansken.

 

Det dröjde tills tjugo minuter i andra halvleken innan Brages första riktigt farliga målchans kom. Kristian Andersens framspelning till Christian Kouakou avslutades med en vickning utanför. Kort därefter var återigen Kouakou igenom och fick chansen att reducera, när Kalmarmålvakten var ur position, men Fidan Aliti kunde rädda vid mållinjen. Det kanske bästa läget till en reducering kom i den 80:e minuten när Bjarni Mark Antonsson frispelade Christian Kouakou som avslutade utanför.

 

Efteråt var det en nedstämd, men långt ifrån uppgiven skyttekung, som blickade framåt till matchen i Kalmar.

-Jag är besviken, det ska vara mål på tre av de fyra lägen jag har. Jag hoppas det kommer i nästa match. Vi får deppa idag, och upp med bröstet och kämpa. Det är en match till och vi ska göra det bästa av situationen, lovar Kouakou.

 

Kalmar som bara under säsongen vunnit fyra matcher i allsvenskan, kunde glädja den stora Kalmarklacken med en ytterligare seger, som har satt laget i en bra sits tills på söndag.

-Det är bara halvtid, men jag är stolt och nöjd att vi leder med 2-0, mot ett skickligt lag, som Brage är, säger Jens Nilsson.

 

För Brages del är det nödvändigt att man få fart på målproduktionen igen. Annars blir det fortsatt spel i superettan.

-Det finns ingen anledning att öppna upp sig direkt på söndag, men efterhand måste vi bli mer och mer desperata. Sedan är det en fråga hur mycket vi vågar öppna upp oss. Vi får titta på godbitarna, för att ta med oss det i andra halvlek i de här matcherna, för att göra mål helt enkelt, och hitta systematiken i sista tredjedelen för att skapa och sätta upp oss i bättre lägen. Matchen lever fast det är ett bra resultat för Kalmar. Vi har en liten backe vi ska ta oss uppför, säger Klebér Saarenpää, inför säsongens sista match.

 

Laget behöver nu DITT stöd på plats för att vända på detta. Det finns platser kvar på bussarna som tar våra grönvita supportrar ner till Kalmar. Är du medlem i Serik Fans eller IK Brage är priset för en plats i bussen 250 kr per person t/r. Är du inte medlem är priset 500 kr t/r.

 

Swisha summan (250 / 500 kr) till 123 339 85 34 för din anmälan! Resan sker i samarbete med Serik Fans (som administrerar resan) och vi åker med Siljan Buss.

 

TILLSAMMANS ÄR VI IK BRAGE!

 

Text: Per Lindgren & Robin Laszlo

Foto: Janne Nilson – Frilansfotograferna


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2020 IK Brage.