Nyheter 2019-11-11 2-2 på Guldfågeln 2-2 på Guldfågeln
2019-11-11   Skrivet av:

IK Brage gjorde en stark insats efter 2-2 (0-0) i returmötet borta mot Kalmar FF på Guldfågeln Arena. Men det räckte inte hela vägen till avancemang eftersom KFF vann med 2-0 i onsdags och stannar kvar i allsvenskan med sammanlagt 4-2.

-Vi gör det vi skulle göra. Vi hade en spelplan som vi fullföljde, men det räckte inte hela vägen i dag, säger Brages mittfältare Seth Kanteh Hellberg.

 

Brage kopplade ett visst grepp om matchen spelmässigt efter tio minuter, men hade svårt att vaska fram de riktigt klara målchanserna. I stället var det Kalmar som gjorde första målet fram till 1-0 efter timmen spelad, genom Fidan Aliti. I det läget behövde Brage göra tre mål. När hemmalagets Piotr Johansson drog på sig sitt andra gula kort fem minuter senare gav det Brage ett visst hopp. Men KFF backade hem och gjorde det svårt för Brage. I stället kunde Herman Hallberg på en kontring öka på till 2-0 i 86:e matchminuten. Sedan hjälpte det inte att Brage med två mål i slutet kunde utjämna till 2-2.

 

Även om det inte räckte hela vägen var Brages tränare Klebér Saarenpää  ändå nöjd hur man tog sig an matchen.

-Vi gjorde väldigt mycket rätt. Vi styr matchbilden, är aggressiva försvarsmässigt och offensivt försöker vi lugnt och fint att göra det vi ska göra. Vi får våra halvchanser, men får inte dit den. Prestationsmässigt är jag jättenöjd.

 

Brage visade redan från början man skulle sälja sig dyrt. Redan i andra matchminuten drog Seth Kanteh Hellberg på sig en varning, efter att han gått hårt in i en närkamp, och visade att man inte skulle ge bort någonting.

-Det började hett kring mig i två, tre situationer. Men jag höll fokus och det blev bara ett gult på mig, säger Kanteh.

-Vi var hundra procent laddade och visste vad vi skulle göra.

 

Brage spelade mycket på Christian Kouakou i djupet som redan efter fem minuter var på väg igenom, framspelad av Anton Lundin. Men utmärkte målvakten Lucas Hägg Johansson gjorde flera bra ingripanden långt ute i straffområdet.   

-Det kändes okay. Det är små marginaler som avgör och det kändes som jag kom rätt i många situationer, säger KFF-målvakten.

 

Med ett 2-0 i ryggen från första matchen kunde Kalmar bevaka den sammanlagda ledningen, och därmed ge Brage ett visst spelövertag.

-Vi hade ett resultat som vi spelade lite på och de kopplar grepp om matchen. Vi blir lite avvaktande och låter Brage kontrollera spelet ganska tidigt. Men vi visste om vi får lite djupa bollar bakom deras backlinje så kommer de får det jobbigt. Vi var medvetna om att vi kommer få chanser när de måste gå framåt.

 

Bästa chansen för Kalmar i första halvleken hade Nils Fröling, men där Peter Rosendal räddade till hörna.   

 

Brage jagade ett ledningsmål i första halvleken. Efter dryga halvtimmen hade Anton Lundin en nick på mål efter hörna och Jonathan Morsay ett skott som Hägg Johansson räddade djupt vid sin ena stolpe.

 

Hemmalaget tog sedan ledningen med 1-0 efter timmen spelad genom Fidan Aliti. Ett mål som förstås gav Kalmar ett stort överläge sammanlagt målmässigt. Men Brage fick sedan möjligheten ta sig in i matchen när Piotr Johansson fick rött kort.

-Vi fortsatte trumma på och det blev spel mot ett mål, säger Klebér Saarenpää.

-Vi vred till vår gameplan extremt offensivt.

 

Kalmar backade hem med hela laget vilket gjorde det svårt att komma till några klara målchanser för Brage.

-De stod lågt och det var svårt att spel genom dem, så i princip måste vi spela över dem. Sedan gör de 2-0 i en kontring. Det är det enda anfallet de har som dem straffar oss i.

 

Brage gav sig ändå inte utan fortsatte att kriga på, vilket skulle ge belöning.

 

Jonathan Morsay reducerade till 2-1 i 88:e matchminuten och på stopptid kvitterade Christian Kouakou till 2-2, efter att Hägg Johansson först räddat hans straff, och även Lundbäcks retur, men inte tredje läget när bollen gick ut till Kouakou. Men det återstod bara dryga minuten kvar att spela, vilket var för lite tid för Brage, som behövde göra två mål till. Kalmarmålvakten menar att det ändå blev aningen nerv i slutskedet.  

-Det blev lite stressat i slutet när de får mål och vi inte fick bort andrabollarna. Men det kändes ändå som vi hade koll på deras forceringsspel när de lyfte lite längre bollar. Det kändes som det skulle mycket till om de skulle hota oss.

 

Kalmar FF lyckades till slut säkra det allsvenska kontraktet. Nye tränaren Jens Nilsson kunde pusta ut efteråt.

-Det har varit två extremt tuffa matcher. Brage spelade en vägvinnande fotboll som var svår att få tag i. I dag fick vi försvara oss när de anföll med mycket folk. Också målvakten Lucas Hägg Johansson var lättad efteråt.

-Jätteskönt att vi hänger kvar. Det har varit en jobbig säsong för alla inblandade. Det är starkt av oss att resa sig mot ett lag som varit vinnande en längre tid.

 

Brage ska ha all heder att man gav allt trots ett besvärligt 0-2-underläge från första matchen, och krigade in i kaklet. 

-Vi sa innan att vi skulle visa den karaktär vi har oavsett vad det står. Vi skulle löpa och kämpa in i det sista. Och det är ett fantastiskt bevis att vi gör det. Vi får betalt även om det är för sent, säger Saarenpää.

-Vi gör en jättebra säsong. Får vi lite perspektiv har vi gjort det bra och ska dra lärdom av det.

 

Han hoppas laget ska fortsätta sin positiva trend till nästa säsong.

-Det är många områden vi ska utveckla. Det är bara att gnugga i de tråkiga och tuffa försäsongsträningarna och i gymmet.

 

Seth Kanteh Hellberg tycker att man ska vara stolta över både söndagens insats och säsongen i stort.

-Vi försökte få en forcering med en man mer och får två mål. Det räckte inte, men vi ska ändå vara stolta och bara blicka framåt.

-Alla grabbar och hela klubben ska vara stolta över det vi har gjort i år. Vi har ändå tagit ett steg framåt från 2018, tre placeringar bättre och hoppas vi tar tre placeringar bättre nästa år.

 

Hellberg, som blivit bättre och bättre under säsongen, kan se tillbaka på en säsong som också innehållit landslagsspel. 

 

Han hoppas se en fortsatt utveckling både för egen del och laget till nästa säsong.

-Jag ska fortsätta jobba på det jag har gjort i år. Jag har vuxit mer och mer tack vare tränarteamet som säger vad jag ska göra. Som lag ska vi fortsätta vara ödmjuka inför uppgiften.

 

Säsongen är nu slut och nästa tävlingsmatch spelas i februari i Svenska Cupens gruppspel.

 

Text: Olov Lindgre

Foto: Janne Nilson – Frilansfotograferna


Lämna kommentarer

Kalmar FF-IK Brage 2-2 (0-0)

Mål: 1-0 Fidan Aliti (60), 2-0 Herman Hallberg (86), 2-1 Jonathan Morsay (88), 2-2 Christian Kouakou (90+2).

Varning, Kalmar: Henrik Löfqvist, Piotr Johansson, Romario. Brage: Seth Hellberg, Christian Kouakou, Jonathan Morsay.

Utv, Kalmar: Piotr Johansson (65, 2 gula).

Domare: Mohammed Al-Hakim. Assisterande domare: Fredrik Klyver, Mahbod Beigi.

Publik: 6218 (Guldfågeln Arena).

 

Kalmar FF (4-5-1):

Lucas Hägg Johansson-Piotr Johansson, Fidan Aliti, Viktor Elm (K), Henrik Löfkvist-Nils Fröling, Herman Hallberg, Rasmus Elm, Romario Pereira Sipiao-Geir Andre Herrem (Edvin Crona, 72). Ersättare: Viktor Noring (mv), Måns Söderqvist, York Rafael, Carl Gustafsson, Alexander Jakobsen.

 

IK Brage (4-4-2):

Peter Rosendal-Benjamin Hjertstrand, Mattias Liljestrand (Jonathan Lundbäck, 78), Carlos Garcia, Pontus Hindrikes Bergström (Simon Stenberg, 55)-Jonathan Morsay, Bjarni Mark Antonsson (Oscar Lundin, 67), Seth Hellberg, Anton Lundin-Kristian Andersen, Christian Kouakou. Ersättare: Adrian Engdahl (mv), Alexander Zetterström, Robbin Sellin, André Kamp.sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2020 IK Brage.