Nyheter Brage säljer Noa Williams till Fredrikstad 2021-07-30 Brage säljer Noa Williams till Fredrikstad
2021-07-30   Skrivet av:

Det har gått två år sedan Noa Williams lämnade Hammarby för att ansluta till Brages akademi och nu står det klart att den offensiva bolltrollaren lämnar Borlänge för spel i Norge och Fredrikstad.

Innan övergången blev klar satte vi oss ner och tog ett långt snack Noa, om hans väg till Brage samt vad flytten betytt för honom och hans drömmar om att kunna ta steget till någon av de riktigt stora ligorna ute i Europa.

 

Med en fotbollsälskande pappa från Wales och en storebror som tillhörde Hammarby IF, kom fotbollen tidigt att bli en självklar del av Noa Williams vardag.

 

Det dröjde inte länge innan han själv började satsa på sin egen fotbollskarriär. Och det första steget togs i Stockholms södra delar.

 

– Jag var runt 4-5 år när jag började spela. En kompis farsa drog igång fotbollsträningar för mig och mitt kompisgäng. Något år senare gick jag till Hammarby och började spela i deras breddverksamhet.

 

Under den här perioden påbörjade Hammarby sin akademiverksamhet för barn födda kring millennieskiftet. När klubben startade ett akademilag för pojkar födda år 2000 blev Noa Williams handplockad till laget, detta trots att han var ett år yngre än de andra spelarna. Fotbollsskolningen och seriositeten i laget passade som handen i handsken och fick honom att förstå att fotbollskarriären var värd att satsa på.

 

– Hammarby skolar extremt bra och det var väldigt seriöst, vilket har varit väldigt lärorikt. Fotbollen har varit allt. Jag har inte gjort något annat efter skolan eller något sånt, jag har bara tränat. Fotbollen är det enda jag vet och det enda jag kan, säger Noa Williams.

 

Flytten till Brage

Det är svårt att slå igenom i Stockholmsfotbollen. Hård konkurrens och enorma akademier gör att många ungdomar hamnar i kläm och inte får chansen att spela på en högre nivå. När Noa Williams kände att dörren till elitnivå var stängd i Bajen, så började han blicka ut i landet för att söka sig till en klubb utanför 08-området.

 

– Det var ett beslut från mig, min familj och min agent att leta utanför Stockholm och se vilka alternativ som fanns. Och då dök Brage upp.

 

En flytt till Brage innebar flera fördelar. En viktig sådan var att Borlänge ligger endast en två och en halv timmes tågfärd från Stockholm. Detta gjorde det möjligt för Noa att ofta hälsa på sina vänner och sin familj, samtidigt som han kunde fokusera på fotbollen på Domnarvsvallen.

 

Efter några provträningar med Brages akademilag under sommaren 2019 och en längre kontraktsförhandling blev det till slut klart att Noa Williams skulle byta en grönvit tröja mot en annan – och representera Dalarnas anrikaste idrottsklubb. Ett steg och en möjlighet som han är väldigt stolt, men också tacksam över.

 

– Jag ville bli en seniorspelare, vilket är det svåraste steget. I Brage såg jag en tydlig plan och en bra väg för mig. Det var nog det som avgjorde mitt val, säger Noa Williams och fortsätter:

 

– Det är en väldig lyx att få uppnå målet att bli en seniorspelare på elitnivå, vilket jag förstår mer och mer med tiden. Det är inte så att alla i min ålder kan livnära sig på fotboll. Jag är väldigt glad för att jag fick ta det steget.

 

“En väldigt stor omställning”

Att byta röda och gröna tunnelbanelinjen mot 3:ans buss, Mall of Scandinavia mot Kupolen och Medborgarplatsen mot Sveatorget är inte helt lätt. Framförallt om du är 18 år gammal och flyttar hemifrån för första gången. Det var exakt det som Noa Williams gjorde när han tog sitt pick och pack till Dalarna och Borlänge.

 

– Det är svårt att undkomma att det var en väldigt stor omställning – allt från att flytta hemifrån, till att bo i en helt ny stad. Jag inser det mer och mer nu, men just där och då tänkte jag bara på fotbollen – det är det som spelar roll.

 

Fotbollen blev ett sätt att hantera flytten för den bollskickliga mittfältaren. I omklädningsrummet växte nya vänskapsrelationer fram, och Noa Williams kände sig snabbt varmt välkomnad i klubben.

 

– Brage välkomnade mig väldigt bra, och det känns som att alla i laget har en gemenskap. Klubben tog verkligen hand om mig från dag ett, och jag upplevde att det fanns en tydlig plan för mig i Brage. Jag är väldigt tacksam för det välkomnandet jag fick när jag var ny här.

 

“Bra inlärningsperiod”

Efter flytten till Borlänge anslöt Noa Williams till Brages akademi, där han fick utvecklas som fotbollsspelare i ett lugnt tempo. Under tiden i akademilaget fick han även chansen att lära känna sin nya klubb, vilket Noa Williams anser ha hjälpt honom till den spelare han är idag.

 

– Tiden i akademin var en väldigt viktig inlärningsperiod. Eftersom det är ett ganska stort steg att flytta hemifrån och byta stad, så såg jag den hösten i akademin som en bra start för mig. Jag slängdes inte direkt in i hetluften, utan jag fick vänja mig och lära mig om klubben

 

Att bli en seniorspelare på elitnivå är ett stort steg för alla fotbollsspelare. Noa Williams fick chansen att ta det viktiga steget i Brage, vilket han tror att många andra unga fotbollsspelare också kan göra.

 

– Under min tid i akademin fick jag se många andra unga spelare som också vill komma upp i A-laget och ta del av den kulturen. Jag har förstått storheten i att få bli en seniorspelare. Jag tror att om man som ungdomsspelare i en akademi hoppar direkt in i sin nya klubbs A-lag, så får man svårt att förstå det där, samt hur kulturen i och runt klubben fungerar.

 

Från Vallen till toppligorna

Noa Williams är en oerhört ambitiös fotbollsspelare och person. Trots sin ringa ålder har han redan satt upp tydliga mål med sin fotbollskarriär, såväl kortsiktiga som långsiktiga. Första målet var att bli en seniorspelare på elitnivå, nu är siktet inställt mot fotbollens finrum.

 

– Jag vill verkligen följa min dröm, och nå den kapacitet och potential som jag tror att jag har. Om några år år hoppas jag att jag spelar i en topp 5-liga i Europa och gör avtryck där. Jag ska fortsätta att lägga ner det jobbet som jag gör varje dag och verkligen jobba för det målet.

 

Noa Williams växte och blev en viktig del av Brages A-lag. Redan förra säsongen slog han sig in i laget, samt bidrog med flera viktiga insatser och poäng. Mittfältaren deltog då i 26 ligamatcher, och noterades för 2 mål och  2 assist.

 

Denna säsong har Noa spelat 11 Superettanmatcher, varav 8 från start, i en säsong som varit tuff poängmässigt för både honom och laget. Nu går alltså flyttlasset till Norge och storsatsande Fredrikstad FK.

 

– Brage har betytt jättemycket för mig. Klubben har tagit hand om mig bra och gett mig en bra plattform att få uttrycka mig på fotbollsplanen. Jag är tacksam för allt, säger Noa och fortsätter.

 

– Jag vet att laget och spelarna är alldeles för bra för att ligga i nedre delen av tabellen. Jag tror verkligen att Brage kommer klättra stora steg i tabellen under hösten.

 

– Jag vill rikta ett stor tack gentemot hela klubben som tagit så väl hand om mig. Jag vill tacka Klebér och hela sportsliga tränarteamet för att de har hjälpt mig utvecklas. Och jag vill såklart tacka alla spelare som varit grymma kollegor och är mina vänner, avslutar Noa Williams.

 

Brages sportchef Ola Lundin om försäljningen

– Noa sökte sig själv från Stockholm och Hammarbys akademi till Brages U19 under våren 2019, då han kände att han behövde ett miljöombyte och komma ifrån från Stockholm för att fortsätta sin satsning på fotbollen. Ända sedan han landade i Brage har han haft en fantastisk utveckling och tagit steg varje vecka. Allt har handlat om hans egen drivkraft där han varje dag jobbat för att bli bättre, tränat extra och varit noga med kost och sömn. Noa är ett proffs helt enkelt. Han skrev sitt första A-lagskontrakt i februari 2020 och nu, 1,5 säsong senare säljs han vidare till Fredrikstad FK i Norge och från 10 augusti blir han alltså en gutt.

 

Vi tackar Noa för hans insatser i Brage och önskar honom stort lycka till med sin kommande utmaning i Norge och vidare i fotbollskarriären.

 

OSB: Noa är Bragespelare fram till den 10:e augusti , vilket innebär att han är tillgänglig till matcherna mot GIF Sundsvall och Jönköping Södra kommande vecka.

 

Text: Oliver Tommos Jernberg & Robin Laszlo


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.