Nyheter 2017-05-15 Femte raka segern för Brage Femte raka segern för Brage
2017-05-15   Skrivet av:

Femton poäng och målskillnaden 16-3 efter fem omgångar gör att Brage ryckt åt sig ett fempoängsförsprång i toppen av tabellen efter att laget besegrat Sandvikens IF, med klara 1-4 (1-2) på måndagskvällen.

 

Johan Eklund visade vägen med att sätta ledningsmålet efter tjugo minuter, och när Anton Lundin gjorde 0-2 kort därefter låg vägen öppen till femte raka segern för grönvitt. Sandvikens Marcus Hägg gav dock hopp för hemmafansen om poäng, när han reducerade till 1-2 kort före halvtidsvilan. Brage skulle denna kylslagna måndag ändå visa sig vara för bra för Sandviken. För efter paus gjorde man två mål ytterligare, fram till slutresultatet 1-4.

 

Brage öppnade matchen aggressivt och redan under de första fem minuterna hade Johan Eklund och Anton Lundin satt Sandvikens målvakt Kalle Jansson på prov. Efter den pigga inledningen, bedarrade spelet en kort stund från båda lagen. Ett vänsterinlägg från York Rafael, nådde efter tio minuter skallen hos 204 cm långe anfallaren, Haris Sijaric, vars avslut gick rakt på en rätt placerad Peter Rosendal.

 

Sandviken som haft en ganska motig start av säsongen, visade ändå att det finns kvaliteter i laget. För efter tolv minuter kombinerade man sig fram genom John Junior och Hjalmar Öhagen, vars passning nådde Marcus Hägg, som från ett bra läge sköt över.  IKB replikerade strax efteråt i målchansväg, när Stefan Ilic framspelning nådde Anton Lundin vars avslut avvärjdes av Kalle Jansson.

 

Säsongens största publik på Arena Jernvallen, 862 betalande, fick se en match, där båda lagen bemödade sig att vårda passningsspelet

 

Inte helt oväntat, sett till spelet, kunde Brage ta ledningen med 0-1 efter tjugo minuter genom Johan Eklund. Simon Stenberg tog först ner en långboll från egen planhalva, och passade sedan Brages lagkapten, som i straffområdet klackade in bollen bakom Kalle Jansson som hade fel tyngdpunkt.

 

Eklund gör 1-0 efter en fin framspelning av Stenberg.
Foto: Lars Hjort

 

Brage gav prov på både klass och effektivitet, när man i en snabb spelvändning utökade ledningen till 0-2 efter halvtimmens spel. Till höger i straffområdet, kunde Stefan Ilic med en liten vrickning hitta Anton Lundin som fick i det närmaste öppet mål, att slå in bollen i nät. Anton Lundin på topp var mycket delaktig i spelet och visade att hans fina vårform håller i sig. Brage bjöd upp ett finessrikt anfallsspel, och både Memocan Elalmis och Simon Stenberg var nära att spä på bortaledningen. Närmast var Stenberg som prickade ribban. Serieledarna visade långa stunder upp ett spel, som visade varför man är seriens bästa lag. Med tyngd i anfallet, oroade man flera gånger ett Sandviken som fick slita hårt i försvarsarbetet.

 

Målfirande efter Lundins 2-0 mål
Foto: Lars Hjort

 

Gästrikarna som sett till spelet varit underlägsna, gav liv i matchen, när man högst oväntat reducerade till 1-2 i den 38:e minuten. Brage blev straffat när man tappade bollen på mittplan, och Johan Junior som bytt kant med York Rafael, slog ett precist inlägg från vänsterkanten, som nådde Marcus Hägg som med sitt första mål för säsongen sköt in bollen från nära håll. Målet gjorde att det blev nerv i matchen som såg att glida SIF ur händerna.

 

Till den andra halvleken kom det ut ett taggat Sandviken i jakt på en utjämning. Efter ett par minuter var Brages Carlos Garcia en räddande ängel, när han nickade bort en boll på mållinjen. SIF vaskade också fram ett par hörnor under första tio minuterna. Men det var Brage som på sin första målchans i andra halvleken, genom Johan Eklund gjorde 1-3.  Bragestjärnan som med sitt sjätte mål för säsongen, seglade upp i skytteligatopp.

 

IKB visade upp ett snabbare och mer distinkt passningsspel än Sandviken. Förutom kraft visade Brage också upp ett tekniskt spel. Som vid 1-4 målet, när Stefan Lindmark med ett instick, hittade Erik Nilsson som med teknik satte bollen retfullt enkelt bakom Kalle Jansson, med dryga tio minuter före full tid. Målet gjorde att återstående tiden blev en transportsträcka i väntan på slutsignalen.

 

Sandvikens anfallare Marcus Hägg gjorde säsongens första mål, men var besviken efteråt.

-Skönt att få göra mål, men det spelar egentligen ingen roll att man göra mål när man förlorar. Det känns skit detsamma.

 

Hur upplevde du matchen?

-Jag tycker vi börjar passivt men äter oss sedan in i matchen. Vi hade en positiv känsla inför andra. Vi kommer ut bra och biter oss fast på deras planhalva. Men när de gör 1-3 så tappar vi det mesta. Johan Eklund är ett monster i luften. Sista kvarten känns pinsam.

 

IK Brages anfallare Stefan Ilic spelade på topp tillsammans med Johan Eklund och var delaktig i 0-2 målet som Anton Lundin gjorde.

-Vi gör en jättebra match. Vi jobbar som ett lag och har en bra spets. Jag är stolt över grabbarna och hur vi jobbar för varandra.

 

Brageanfallaren menar man var lite illa ute i inledningen av andra.

-De kommer ut bra men vi reder ut stormen. Vi får sedan kontringar och omställningslägen.

 

Vad säger du om din egen insats?

-Jag har mer att ta ut både fysiskt och formmässigt.

 

Femte raka segern betyder Brage drygade ut serieledningen och är fem poäng före en jagande trio.

-Det är bara vi själva som vi har emot oss, säger Ilic.

 

Bragetränaren Bengt Ottosson tyckte man kom igång efter en något trevande inledning.

-Vi hade sagt vi skulle bjuda upp och sätta fart från början. Men det var lite väl öppet första fem-tio minuterna.

 

Johan Eklunds 0-1-mål kändes skönt menar Bengt och att man sedan kunde spela ut.

-Då får vi ro. Sedan tycker jag vi spelar bra fotboll fram till 35 minuter.

 

Men efter hemmalagets Marcus Hägg reducerat till 1-2 i 39:e matchminuten blev det lite darr.

-Vi kanske får för hög svansföring och slarvar i passningsspelet. Deras mål kommer efter ett individuellt misstag. Vi blir lite naiva i kortpassningsspelet och övermodiga. De trycker tillbaka oss i början av andra.

 

Men efter Johan Eklunds 1-3 mål känns matchen avgjord.

-Hans mål var en avgörande prestation. Det kändes riktigt skönt. Vi har spets som levererar.

 

Nu väntar för Brage på lördag hemmamatch mot Umeå FC, som samtidigt förlorade derbyt mot Team TG FF med 0-4.

-Nu ska vi först fira segern på bussen hem och fortsätta med det vi har gjort hittills som variy bra. Vi kommer vara extremt lojala och fortsätta jobba hårt för varandra.

 

SIF-bossen Stefan Lundin menade det var psykologiskt tungt få 0-1 mot sig.

-Vi borde undvikit det målet. Sedan gör de 0-2 på ett fint avslut.

 

Men Häggs 1-2 reducering gav ändå poänghopp för hemmalaget.

-Då får vi chansen. Vi kommer ut bra i andra, samtidigt som de kanske backar hem, men vi kanske inte skapar så mycket lägen. Men när de gör 1-3 så dör matchen och vi var inte nära.

 

Stefan Lundin menar Brage var det bästa laget man mött.

-Absolut. Det var en svår match.

 

Inför säsongen hade Sandviken satt upp målet ta en topp 6-plats.

-Om vi gör allt som vi ska så kan vi fortfarande komma där. Men vi får börja jobba med grunderna och sätta en standard därifrån.

 

I premiären fick Sandvikens IF stryk med 1-2 mot Akropolis efter att de bränt en straff i slutminuterna. Det finns inga enkla matcher i serien.

-Jag tycker division 1 är som vi förväntat oss.

 

SIF ligger efter förlusten precis ovanför nedflyttningsstrecket.  Nu väntar för Rödvästarna Västerås SK på bortaplan i nästa omgång.

-Nu blir varenda poäng viktig i den situation vi ligger.

 

I och med vinsten utökade Brage sin serieledning till fem poäng före trion Västerås, Sollentuna och Arameisk-Syrianska. I nästa omgång, på lördag. väntar mittenlaget Umeå FC på Domnarvsvallen. Passa på att köpa biljetter till matchen via webben: http://ikbrage.ebiljett.nu/

 

/Per Lindgren & Olov Lindgren

 

Foto toppbild: Ulf Palm


Lämna kommentarer

Sandvikens IF-IK Brage 1-4 (1-2)

Målen: 0-1 Johan Eklund (21), 0-2 Anton Lundin (28), 1-2 Marcus Hägg (38), 1-3 Johan Eklund (60), 1-4 Erik Nilsson (79).

Varningar; Sandviken: York Rafael, Olof Mård, Hjalmar Öhagen Brage: Stefan Lindmark.

Domare: Ozan Camlibel, Bromma.

Publik: 862.

 

IK Brage på Arena Jernvallen (4-2-3-1): Peter Rosendal –Simon Stenberg, Carlos Garcia, Alexander Zetterström, Pontus Hindrikes (Viktor Bergh, 84)-Erik Nilsson(Rasmus Lindgren, 90)-Benjamin Hjertstrand-Memocan Elalimis (Stefan Lindmark, 71), Stefan Ilic, Anton Lundin-Johan Eklund.

Ersättare: Erik Ehlis, Viktor Bergh, Gustav Sundström, Jesper Åman, Linus Zetterström.

 

Sandvikens IF (4-4-2): Kalle Jansson-Felix Bindelöv,Gustav Thörn (Amar Guidji, 68),Olof Mård, Jonathan Hellström-John Junior Igbarumah IEmil Molin, 83), Hjalmar Öhagen, Jens Åberg (Sunday Bale, 68), York Rafael-Marcus Hägg, Haris Sijaric´.

Ersättare: Mohamed Kamara, Aram Abed, Melker Dahlqvist, Tobias Wennergrund.sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.