Nyheter 2021-02-21 Förlust mot Djurgården Förlust mot Djurgården
2021-02-21   Skrivet av:

I första tävlingsmatchen för säsongen väntade Djurgårdens IF på Tele2 Arena i Svenska cupens gruppspel.

Efteråt kunde Bragetränaren Klebér Saarenpää bara konstatera att hemmalaget var det bättre laget och att hemmasegern med 1-0 (1-0) var i underkant.

-Det var nästan en överkörning. Vi får vara nöjda med siffrorna, menar Klebér.

 

Djurgården visade upp ett snabbt passningsspel och imponerade mot ett Brage som redan från start blev hårt ansatta.

-De får oss att se dåliga ut. Vi har stora problem och får inte andas. Kvaliteten offensivt är inte bra och då är det svårt att spela fotboll, säger Bragebossen efteråt.

 

Segermålet för Djurgården till 1-0 kom i mitten av första halvleken efter bollen studsat fram och tillbaka i straffområdet, där backen Aslak Witry noterades för målet.

 

Tidigare under söndagen hade Umeå FC överraskat med att vinna borta mot Kalmar FF med 2-1. Det betyder att Umeå leder gruppen efter första omgången.

 

Brages lagkapten för dagen, Mattias Liljestrand, menar att det inte var något att säga om slutresultatet och att man ändå kan ta med sig det stabila försvarsspelet inför fortsättningen.

-Vi har vår struktur som vi jobbat på i två månader, det är okay idag och sitter. Men så klart det blir jobbigt och vi får springa mycket efter boll.

 

Det var framförallt anfallsspelet som Brage hade svårt att få till och det blev mest ströanfall. Man försökte med en del långbollar som dock sällan blev särskilt farliga. André Kamp och Leo Pllana längst fram krigade och försökte men hade tufft mot ett starkt DIF-försvar.

-Det brister lite i offensiven som gör att det går åt fel håll i den här matchen, säger Liljestrand.

 

Hemmalaget tog inte helt oväntat greppet om tillställningen från början och hade under matchens första sex minuter skapat två heta chanser genom Kalle Holmberg och Edward Chilufya. Bragemålvakten Viktor Frodig var dock med på noterna och kunde boxa Holmbergs nick över ribban, och behövde sedan inte ingripa när Chilufyas nick gick utanför.

-De är jättebra och har flera stora lägen. Vi kommer ändå billigt undan i början, säger Matte Liljestrand.

 

När Djurgården växlade upp och flyttade spelet från kant till kant med inlägg in i boxen, fick Brage jobba hårt för att hålla tätt.

 

Framåt var det tunnsått med chanser för gästerna. Leo Pllana hade ett avslut ur snäv vinkel som Tommi Vaiho enkelt kunde rädda.

 

Efter att hemmaoffensiven bedarrat för en kort stund, kunde Djurgården ta ledningen med 1-0 i den 21:a matchminuten efter ett skott av Aslak Witry. Bollen studsade som en flipperkula i Brages straffområde, tog på två Bragespelare med Mattias Liljestrand som siste man. Assisterande domaren vinkade för offside, men efter en stunds konversation bestämde sig Adam Ladebäck för att döma mål.

 

Matte menar att det var offside och att målet var olyckligt.

-Vet faktiskt inte om den tar på mig, kanske på mina dobbar. Men det är olyckligt, det ska vara offside. Det är små marginaler.

 

Djurgården fortsatte dominera halvleken efter ledningsmålet och hade bud på fler mål. Edward Chilufyas inspel till Kalle Holmberg i 43:e matchminuten såg ut att vara på väg in i mål, men blockerades av Alexander Zetterström.

 

I andra halvleken fortsatte DIF dominera spelet och hade flera farliga chanser. Brages anfallare Leo Pllana och André Kamp jobbade och slet men hade svårt komma till några vassa chanser.

-Vi försöker justera spelet. Vissa perioder är bra, men vi behöver bli jämnare över tid, säger Liljestrand.

 

I den 60:e matchminuten gjorde Brage sitt första byte, när Robbin Sellin ersatte André Kamp. Sellin glimtade till och Brages offensiva spel blev stundtals bättre.

 

Djurgården hade fortsatt bra kontroll på händelserna och hade bud på fler mål. Edward Chilufya och Kalle Holmberg vara båda farligt framme men utan att hitta rätt.

 

Brages bästa kvitteringschans fick Noa Williams i 68:e matchminuten. Pllana tog sig igenom på högerkanten, passade till Noa Williams som kom vid bortre delen av straffområdet, men skottet blockades av Aslak Witry.

-Leo gör det bra och det är upplagt för mig med en touch att avsluta i bortre. Men ytterbacken blockar den, säger Williams som tyckte det var säsongens hittills tuffaste match.

-Ja, så var det. Vi blir överkörda spelmässigt, men resultatmässigt gör vi ändå match av det då det bara blir 1-0.

-Vi försöker våga spela boll och försöker att ligga kompakt i försvarsspelet och inte göra några misstag, men det är det vi gör i varje match.

 

Noa Williams imponerades över motståndet och att man hade svårt få till ett eget spel.

-Djurgården är ett bra lag. De rullar bollen bra och vi kommer inte åt dem. De kör över oss med deras återerövringsspel, vi kan inte hålla i bollen själva utan får mest jaga dem.

 

Brage kom till matchen med tre offensiva spelare skadade (Douglas Karlberg, André Reinholdsson och Niklas Söderberg) och fick istället starta matchen med Leo Pllana och André Kamp på topp. 

-Leo är rivig och stark. Det är en naturlig uppspelspunkt för oss, säger Noa Williams, som ändå ser fram emot fortsättningen av cupen, där Kalmar FF väntar borta i nästa omgång.

-Gruppen lever fullt ut. Nu får vi analysera den här matchen och sedan komma tillbaka mot Kalmar och förhoppningsvis ta med oss tre poäng. Då lever det verkligen för oss att gå vidare.

 

Mattias Liljestrand tycker försvarsspelet var bra och att man inte blev stressade utan att man behöll lugnet i sitt spel när Djurgården tryckte på.

-Även fast vi har det tufft och får springa mycket, går vi aldrig ifrån vår struktur. Vår defensiva struktur känns jättetrygg och det får vi aldrig släppa även om vi ligger under med 5-0, det är en styrka.

 

Klebér Saarenpää kunde bara erkänna efteråt att Djurgården för dagen var det bättre laget, men menade att man ändå krigade in i det sista.

-Man måste kämpa i nittio minuter och tro på det. Men i dag hade vi en mindre bra dag och motståndarna gör det bra.

 

Att säsongen på allvar är igång är något Liljestrand har sett fram emot.

-Det känns jätteskönt. Det är det här man har längtat efter när man har tränat och spelat träningsmatcher när det varit minus femton grader. Det är skönt att få komma igång igen.

 

Han ser med tilltro fram emot säsongsstarten i april, och hoppas på ett bättre resultat än i fjol.

-Det är långt dit än. Det är mycket som kommer att hända och som vi kommer träna på. Men jag ser verkligen fram emot säsongen. Alla är revanschsugna efter förra året.

 

Text: Olov Lindgren

Foto Toppbild: Maxim Thore – Bildbyrån


Lämna kommentarer

Djurgårdens IF-IK Brage

Djurgårdens IF-IK Brage 1-0 (1-0)

Mål: 1-0 Aslak Witry (21)

Varning: Brage: Noa Williams, Mattias Liljestrand.

Domare: Adam Ladebäck. Assisterande domare: Peter Allheim, Mark Josef.

 

Djurgårdens IF (4-3-3): Tommi Vaiho-Leo Cornic (Nicklas Bärkroth, 79), Hjalmar Ekdal, Jacob Une Larsson, Aslak Witry-Rasmus Schüller, Magnus Eriksson (K), Hampus Findell (Curtis Edwards, 69)-Haris Radetinac, Kalle Holmberg (Emir Kujovic, 79), Edward Chilufya (Albion Ademi, 69).

Ersättare: Emmanuel Banda, Emir Kujovic, Melker Jonsson, Aleksandr Vasyutin (mv).

 

IK Brage (4-2-2): Viktor Frodig-Nathan Mavila, Mattias Liljestrand (K), Alexander Zetterström, Lukas Hiltunen-Anton Lundin (Adil Titi, 70), Moses Makasi, Bjarni Mark Antonsson, Noa Williams-André Kamp (Robbin Sellin, 60), Leo Pllana.

Ersättare: Roni Said, Ayub Mohamed, Yassin Hawat, Wisam Bibo, Adrian Engdahl (mv).sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.