Nyheter 2020-08-15 Förlust mot Östers IF Förlust mot Östers IF
2020-08-15   Skrivet av:

Det blev förlust för IK Brage i bortamötet mot Östers IF.

Smålänningarna tog hand om alla tre poängen, i matchen som slutade 4-2 (1-1).

-Om jag ska sätta en rubrik på den här matchen, så var det fotboll som när det är som tråkigast, sa Brages mittfältare Seth Kanteh Hellberg, efter slutsignalen.

 

Det var två lag som kom till matchen med svikande formkurvor. Öster hade en svit på sju raka matcher utan seger, och Brage hade också en del frågetecken var man stod, efter en del skiftande resultat på sistone.

 

Östers Petar Petrovic inledde målskyttet med att göra 1-0 efter tjugo minuter. ÖIF som var det bättre laget under stora delar av första halvlek, fick dock se Robbin Sellin kvittera till 1-1.

 

Mycket av Brages hopp om ett bra resultat släcktes under första kvarten av andra halvlek när hemmalagets nyförvärv Nicolas Mortensen gjorde både 2-1 och 3-1.

 

Att Seth Hellberg reducerade till 3-2 med halvtimmen kvar gav matchen nerv men istället kunde Öster i 90 minuten avgöra genom 4-2.

 

Den tryckande värmen, drygt 30 grader, vill inte Hellberg skylla förlusten på.

-Jag är van att spela när det är varmt. Jag tycker att det kändes segt från start, och det gäller att vi måste rannsaka oss själva.

 

Klebér Saarenpää tyckte att man förlorade mot ett för dagen bättre lag.

-Jag är glad att det stannade vid 4-2. Jag har inga problem att smälta den här förlusten. De var både hetare, snabbare och tyngre och gjorde mycket rätt. Idag hade vi inte kvaliteten och orken.

 

Brages enda förändring i startelvan sedan senast, var att Lukas Hiltunen var tillbaka efter sin varningsavstängning.

 

Båda lagen hade inledningsvis svårt att producera några vassa målchanser där hemmalaget Öster hade ett litet bollövertag, och skapade också ett par hörnor.

 

Hemmalagets kvicke ytter Carl Johansson vållade Brageförsvaret en del problem, när han ofta utmanade IKB-spelare en mot en.

 

Det var också just nämnde Johansson som låg bakom hemmalagets 1-0 efter 20 minuter, när han från högerkanten skickade in ett inlägg som nickades in av Petar Petrovic.

 

Ett avvaktande Brage fick till stora delar försvara sig, när Öster ofta matade in höjdbollar i straffområdet.

 

Efter halvtimmens spel var dock bortalaget millimeter från att kvittera på en frispark, efter det att Seth Hellbergs fällts utav av Stefan Karlsson. Frisparken, slagen av Kristian Andersen, resulterade i en klockren träff i stolpen, hos Damir Mehic och Efter vätskepausen arbetade sig Brage in i matchen.

-Efter cooling breaket höjer vi oss, säger Hellberg.

 

I den 40:e minuten kunde Robbin Sellin efter ett fint Brageanfall, panga in 1-1 kvitteringen efter fint samarbete med André Kamp.

 

Slutminuterna av halvleken blev händelserik där först Calle Johansson tvingade Adrian Engdahl till en räddning, men ingen Österspelare hann fram på returen.

 

Även Leonard Pllana var på väg igenom, men fick aldrig iväg något avslut, efter att hållit i bollen för länge.

 

Till den andra halvleken gjorde Brage ett dubbelbyte när Pontus Hindrikes och Anton Lundin byttes in. 

-Jag hade hoppats få lite energi, men när de gör 2-1 får vi inte den start av andra halvlek som vi hade hoppats, säger Klebér Saarenpää.

 

Men det var ÖIF som likt den första halvleken började bäst. Därför var det inte ologiskt när Nicolas Mortensen gav hemmalaget ledningen på nytt med 2-1 i den 49:e minuten, efter det att Adrian Engdahl släppt en retur på Petar Petrovic avslut.

 

Knappa tio minuter senare var det dags igen för Östers dansk att hitta målet, när han nästan från mittlinjen kunde hålla ifrån sig Mattias Liljestrand, och utöka ledningen till 3-1. Men som det heter, brukar ett lag vara som mest sårbart efter gjort mål. Det besannades när Seth Kanteh Hellberg bara två minuter efter Östers mål, satte 3-2. Hans andra mål för säsongen.

-Vi anfaller och Alexander Ekblad skjuter in bollen vid första stolpen, och jag sätter den i mål, säger Brages #8 som hoppas att man trots förlusten kan ta med sig bränsle inför fortsättningen.

-Nu får vi vara lediga från fotboll några dagar. Sedan får vi hoppas på några segrar.

 

Brage fick efter målet lite luft under vingarna, men hade svårt ta sig fram till de vassa lägena. 

-Det kändes som tiden tickade iväg efter målet, säger Bragetränaren.

 

Istället var ex-Brageiten Simon Alexandersson nära att punktera matchen i den 75:e minuten, men han fick se sin nick på Petar Petrovic inlägg smita utanför.

-Det var ett bra inlägg, men jag fick inte så mycket yta. Jag hann skarva den, men bollen gick tyvärr utanför. Simon Alexandersson, som gjorde 16 matcher för Brage 2018, tyckte det var skoj att möta en del av sina gamla lagkamrater igen.

-De är supertrevliga, både spelarna och tränartrion. Det är kul träffa grabbarna igen, och jag kan bara säga att det är en superförening.

 

Tror du att Öster har chansen att kriga om en topp 3 plats?

-Jag hoppas att den här segern kan vara en början på att vi kan klättra. Sedan vet man aldrig vad som kan hända, säger Alexandersson.

 

Brage bytte i andra in både Noa Williams, och Moses Makasi. Samspelet med dessa två, ledde till ett skott i stolpen från Noa Williams från en snäv vinkel.

 

Engelsmannen Moses Masaki hann under den korta tid han var inne, visa upp ett piggt spel på den offensiva planhalvan.

-Jag tycker att mina ben kändes fräscha. Jag har bara tränat en och en halv vecka, och om ett par veckor hoppas jag vara i full matchform. Sedan kanske jag behöver spela typ 45 minuter, innan jag kommer att spela 90 minuter.

 

Annars var 24-åringen besviken att man inte fick med sig ett bättre resultat.

-För egen del så hade vi sagt att jag skulle börja på vänster sida, och sedan gå över till högra kanten. Vi skapade en del chanser, och hade boll. Sedan behöver vi göra mål på våra chanser. Vi måste bli bättre på det i framtiden. Men vi måste tighta till det, längst bak.

 

Hur trivs du i Brage?

-Jag gillar verkligen klubben. Alla är välkomnande, och jag gillar folket i Sverige.

 

Noa Williams stod också för ett bra inlägg till Mattias Liljestrand, vars nick gick utanför.

 

Istället kunde Mattias Pavic fastställa resultatet till 4-2 efter 90 minuter.

 

Nu väntar några dagars ledighet, innan träningen drar igång igen, och siktet inställt på nästa match mot Dalkurd hemma, den 24 augusti.

 

Text: Per Lindgren

Foto Toppbild: Jonas Ljungdahl


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.