Nyheter 2020-06-17 Förlust på Stora Valla Förlust på Stora Valla
2020-06-17   Skrivet av:

Den efterlängtade premiären av Superettan 2020 slutade i moll för IK Brage. Matchen på Stora Valla resulterade i Degerforsseger med 4-1 (3-1).

-Vi ser loja ut och gör inte jobbet. Det är hål överallt, de kan spela på in- och utsida. Det kändes inte bra alls, säger Bragekaptenen Robbin Sellin efter matchen.

 

Snacket om att spelarna kan få svårt att tända till med tomma läktare märktes inte hos Degerfors, som i första halvlek var på humör och körde över ett till synes blekt Brage, och avgjorde mer eller mindre matchen när man gick fram till en 3-0- ledning efter knappa halvtimmens spel. Samtliga mål signerade av nyförvärven Villiam Dahlström, Johan Bertilsson och Victor Edvardsen.

 

Brage fick under stora delar av första halvlek försvara sig mot ett bollskickligt Degerfors som inledningsvis kom till några inlägg från båda kanterna. Ledningsmålet , 1-0 efter tio minuter, ordnades av Villiam Dahlström som placerade in bollen till vänster om Adrian Engdahl, efter Erik Lindells förarbete.

 

Sett till spelet rättvist, då Brage kändes avvaktande, och när man fick bollen, hade man ont om tid att göra något vettigt. Efter tjugo minuter utökade DIF ledningen till 2-0, när Johan Bertilsson ren i straffområdet nickade in Victor Edvardsens inlägg.

-Det är snöpliga mål vi släpper till. Jag tycker vi kan göra bättre på alla tre målen. De hamnar psykologiskt dåligt, mot ett bra motstånd. Vi får inte släppa in mål så tidigt i matchen. Så det var inte bra, säger Robbin Sellin.

-Man behöver en master i psykologi. Vi kom snett på det från början. De tar tidigt ledningen och vi kommer inte upp i nivå, fortsätter Sellin.

 

Brage körde ofta fast utanför straffområdet, även om Anton Lundin halvvägs i halvleken, fick ett bra läge utanför straffområdet, men avslutet var inte tillräckligt kraftfullt. Brages mardröm fortsatte när Victor Edvardsen retfullt enkelt sprang igenom mittförsvaret, och lika enkelt vrickade in bollen förbi Adrian Engdahl, fram till 3-0.

-Det är försvarsspelet som är det stora problemet idag. Det är många situationer där vi inte gör det tillräckligt bra. Samtidigt som DIF gör det väldigt bra. De har duktiga spelare som flyttar bollen på ett väldigt bra sätt, och vi är inte tillräckligt snabba att flytta defensivt, menar Bragekaptenen.

 

Om inte spelet fungerar, så finns alltid möjligheten att utnyttja fasta situationer. Men även där blev både hörnor och frisparkar ofarliga, instämmer Robbin Sellin, som lade de flesta av hörnorna:

-Vi är inte där helt enkelt. Det är för dåliga ”servar”, och vi är inte på plats heller. Det lite så överlag idag, tyvärr. De var bättre än oss, säger Sellin, som inte vill skylla förlusten på premiärnerver.

-Nja, svårt att säga. Vi var laddade, och vi var förberedda och tränade. Det är små marginaler och så tippar det över till deras fördel. Vi klarade inte av att hantera det.

 

Det behövdes ett Degerforsmisstag för att Brage skulle spräcka nollan. När backen Gustav Granath schabblade med bollen, tog Leonard Pllana hand om den, och kunde fri med Ismael Diawara reducera till 3-1, på tilläggstid i slutet av första halvleken.

-Det kändes som vi kunde få energi med det målet, men det rann ut lite. Vi kunde fått någon billig straff, men det går emot oss, suckar Robbin Sellin, som också säger man stötte på ett vasst motstånd.

-Degerfors är ett bra lag, men vi kan bättre än så här.

 

Hur länge tror du den här förlusten kommer att sitta kvar i skallen?

-Den är borta redan.

 

Brage gjorde till andra halvleken ett tidigt byte när man bytte in Nikita Kashaev i anfallet, på Kristian Andersens bekostnad. Någon större scenförändring blev det inte spelmässigt, utan fortfarande var det Degerfors som var det bättre laget.

-De har ett bra resultat att spela på, och kan spela taktiskt därefter. Det gör att vi måste gå för det och blottar oss ganska ordentligt, vilket gör att det ser ganska illa ut, stundtals. Vi gick igenom lugnt och sakligt, konkret vad vi behövde göra. Det är det det handlar om, säger Klebér Saarenpää.

 

Johan Bertilsson avlossade i den 62:a ett skott, som tvingade Adrian Engdahl till en enhandsräddning.

Bragemålvakten fick göra en några bra räddningar, och inte något av baklängesmålen kan man klandra 26-åringen för.

-Det är jobbigt att åka på ett tidigt baklängesmål. Vi kände ändå att vi kunde ta oss in i matchen igen. Det är alltid mentalt jobbigt släppa in mål tidigt, säger han.

 

Hemmalaget hade flera lägen där man fick in bollen i straffområdet, utan att man kom till avslut. 

 

Förlusten betyder Brage förlängde sin svit på matcher utan vinst på Stora Valla. Senast laget lyckades ta tre poäng i en seriematch, var 1993 när Brage vann med 4-2 i allsvenskan.

-Det är inget vi tänker på överhuvudtaget. Det är en bra motståndare som är bra här hemma. Vi har haft svårt historiskt, och det är irriterande att det är så, säger Klebér Saarenpää, som till stora delar tar på sig förlusten:

-Jag tar på mig hela. Så enkelt är det. Det är jag som är ansvarig för det. Vi får hjälpas åt att rätta till det.

 

Med superettans första omgång avklarad, kan man konstatera att serien kanske kommer att bjuda på lika oväntade resultat som ifjol. För förutom Brage, åkte några av de tilltänkta topplagen, Jönköping Södra och Halmstad BK på förluster.

 

Med 29 matcher kvar, är förhoppningen att årets sämsta match är avklarad.

-Det hoppas jag, säger Klebér Saarenpää, bestämt.

 

När Adrian Engdahl drog ner Johan Bertilsson i straffområdet, betydde det straff. Från 11 meter kunde Victor Edvardsen säkert utöka ledningen till 4-1.

-Jag tar på mig straffen lite. Jag tycker personligen inte att det är straff. han petar bollen i en konstig riktning. Jag får kolla upp situationen senare och se vad jag kan göra bättre, säger Adrian Engdahl.

 

Närmast väntar på måndag match på Domnarvsvallen mot ex-allsvenska GIF Sundsvall. En match som Adrian Engdahl nästan kan lova ett helt annat Brage, än vad man visade upp på Stora Valla.

-Ikväll gjorde vi en skitmatch. Vi ska jobba stenhårt och bli bättre helt enkelt. Vi ska komma tillbaka och göra det bättre som lag, avslutar Bragemålvakten.

 

Ny chans på måndag alltså, då Brage spelar hemma på Domnarvsvallen. Ni ser matchen via Dplay.

 

Highlights från matchen (Bilder tagna från Dplay):

 

Text: Per Lindgren

Toppbild: Fredrik Karlsson – Bildbyrån


Lämna kommentarer

Degerfors IF - IK Brage

Degerfors IF-IK Brage 4-1 (3-1)

Målen: 1-0 (10) Villiam Dahlström, 2-0 (20) Johan Bertilsson, 3-0 (28) Victor Edvardsen, 3-1 (45+2) Leonard Pllana, 4-1 (66) Victor Edvardsen(straff).

Varningar: DIF: Adam Carlén, Emil Portén; IKB: Seth Kanteh Hellberg, Robbin Sellin, Anton Lundin.

Domare: Joakim Östling.

 

IK Degerfors (3-4-3): Ismael Diwara – Sebastian Olsson, Oliver Ekroth, Gustav Granath-Axel Lindahl (Emil Portén, 86), Christos Gravius (Jacob Ortmark,. 71), Adam Carlén. Erik Lindell-Victor Edvardsen (Daniel Janevski, 86), Villiam Dahlström (José Segura Bonilla, 79), Johan Bertilsson (Marcus Astvald, 71). Ersättare: Jeffrey Gal (mv), Christoffer Viktorsson.

 

IK Brage (4-4-2): Adrian Engdahl-Robbin Sellin, Mattias Liljestrand, Carlos Garcia (Alexander Ekblad, 85),Alexander Zetterström-André Kamp, Oscar Lundin, Seth Kanteh Hellberg (Bantu Mzwakali, 63), Leonard Pllana (Noa Williams, 73)-Kristian Andersen (Nikita Kashaev, 46), Anton Lundin (Lukas Hiltunen, 85). Ersättare: Victor Astor, Christian Kouakou.

 sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.