Nyheter Förutsättningar inför avslutningen - läget i lagen 2019-11-01 Förutsättningar inför avslutningen - läget i lagen
2019-11-01   Skrivet av:

Inför sista omgången av Superettan är det redan klart att Mjällby AIF tar steget upp till Allsvenskan. Bakom är det tre lag som kämpar om den andra direktplatsen till allsvenskan, samt om tredjeplatsen som betyder kvalspel mot 13:e laget i Allsvenskan.

Bästa förutsättningarna har Varbergs BoIS som behöver en poäng hemma mot Mjällby för att vara säkra på att ta steget upp till högsta serien. Trean Jönköpings Södra och fyran IK Brage behöver båda vinna, samtidigt som Varberg måste förlora, för att utmana om den så åtråvärda andraplatsen. I kampen om kvalplatsen är det just nu fördel J-Södra som har ett plusmål att gå på mot Brage. Femman Degerfors IF har en mikroskopisk chans att komma trea, men behöver ta in tre poäng och elva respektive tio mål på Jönköping och Brage.

 

Varbergs BoIS-Mjällby AIF

Efter 1-1 borta mot BP skaffade sig Varberg ett utmärkt läge inför sista omgången att ta en direktplats till Allsvenskan. BoIS-tränaren Joakim Persson tror och hoppas man kommer hantera eventuella nerver på ett bra sätt.

-Nerver blir det alltid för lag som är inblandade. Men jag tror det inte spelar så stor roll. Inledningen första tio kanske blir mer darrigt än vanligt, sedan tror jag förhoppningsvis det blir som en vanlig fotbollsmatch, där bästa laget vinner.

 

I senaste omgången hade seger räckt för avancemang. Det såg också ljust ut när Daniel Krezic ordnade 0-1 i början av andra halvleken. Men Brommapojkarna kunde kvittera till 1-1 och därmed får Varberg vänta på ett eventuellt avancemang.

-Klart vi blev lite besvikna när vi hade möjligheten, men samtidigt satte vi oss i en jättebra möjlighet inför sista matchen. Det är upp till oss själva att ta tre poäng på hemmaplan, eller åtminstone en. Vi har bara förlorat en hemmamatch på hela säsongen så vi har den tryggheten med oss att vi kan lösa det.

 

Kommer ni gå för kryss eller seger?

-Vi utgår alltid från att gå för seger. Sedan få vi givetvis se hur matchen gestaltar sig. Det är klart om vi får en 1-0-ledning kanske vi kan spela mer kontrollerat och försöka hålla ledningen, än att gå för 2-0 och gå bort oss. Allting beror på hur det går under matchens gång, precis som vanligt egentligen. Det är lite mer i potten och skulle vi hamna i ett läge där vi till och med har råd att släppa in ett mål på slutet, så klart vi försöker hålla det resultatet än att gå för 2-0.

 

När lagen möttes i premiären vann Varberg med 1-0 på Strandvallen efter ett sent segermål av Astrit Seljmani. Men att man har lätt mot Mjällby vill han inte påstå. Han vill istället hylla blekingelaget, som nykomling har gått hela vägen.

-När vi möttes då var det två lag som var oerhört nederlagstippade. De har gjort en otrolig resa och ett stort grattis till att de lyckats bärga en allsvensk plats i omgång 29 som nykomling. Det är extremt imponerande. Om vi kan följa de återstår att se, det får vi svar på söndag.

 

Joakim Persson menar att det inte spelar så stor roll vilka som står för motståndet när allt ska avgöras.

-Skitsamma vilka man möter i sista omgången, så måste man leverera någonting själva. Det går inte att förlita sig att någon annan ska göra det. Det gäller att gå ut och göra en väldigt bra prestation. Går det så går det, gör det inte så har man gjort vad man kan.

 

Det är frågetecken för mittfältaren Joakim Lindner som gick sönder på uppvärmningen mot BP. Sedan är anfallaren Alibek Aliev nyopererad.

 

Nykomlingen Mjällby kunde fira i måndags kväll med guldhattarna på, efter 2-0 mot jumbon Syrianska. Tränaren Milos Milojevic säger dock att det inte ska vara några problem att ladda om inför mötet mot Varberg.

-Vi vill vinna serien. Sedan är vi revanschsugna då de slog oss på hemmaplan.

-Jag tror inte killarna vill åka till Varberg som en turistresa.

 

Något som han hoppas också ska ge extra glöd är att det finns spelare i både Mjällby och Varberg som spelat i Kristianstad FC. 

-Det är mycket rivalitet och sedan har de också en tränare som varit där.

 

Efter att ha haft pressen på sig den senaste månaden hoppas han spelarna kan vara mer avslappnade utan att sakna motivationen.

-Det finns en bra mentalitet i gruppen och vi vill vinna serien. Det blir inte svårt att motivera spelarna.

 

En annan morot är att man blir bästa hemmalag om man förhindrar en Varbergvinst.

-Det blir inte lätt mot Varberg som kämpar för att gå upp i Allsvenskan. Det är ett jättetstarkt lag, säger Milojevic.

 

Tyvärr får man klara sig utan långtidsskadade Erik Pärsson. Dessutom är det osäkert om målvakten Carljohan Eriksson är fit for fight efter skadan mot Syrianska som tvingade honom lämna planen efter timmen spelad.

-Det såg inte bra ut efter matchen. Vi ska göra allt vi kan för att han kan spela. Om inte måste Nino (Irgolic) ta den platsen.

 

Avstängd, Varberg: Sebastian Möller, Adam Fofana

Avstängd, Mjällby: Mohanad Jeahze

 

Jönköpings Södra IF-IF Brommapojkarna

I slutet av augusti entledigades BP:s tränare Roberth Björknesjö och ersattes av rutinerade Kjell Jonevret. 

-Det såg riktigt illa ut när jag kom, vi hade 14-15 poäng efter 20-22 omgångar, säger Jonevret.

 

Med Jonevret vid rodret har BP sakta hittat en viss stabilitet och ligger på kvalplats inför bortamötet mot J-Södra.

-Det har gått rätt bra och vi har fått rätt bra snurr. Vi spelar jämnt med de flesta lagen, och det spelar inte så stor roll om de vi möter ligger i toppen eller botten.

 

BP har, efter att han tillträtt, bland annat vunnit borta mot Mjällby och senast kryssat hemma på Grimsta mot Varberg.

-Vi har varit bra mot de lag som varit lite bättre, och sämre mot de som legat i våra regioner. Nu känns det ganska bra och vi har hittat ett sätt att spela på och fått en del framgång med det, säger Jonevret, som noterats för tre segrar, två oavgjorda och tre förluster på de åtta matcher han lett laget.

 

Säsongens hittills viktigaste match väntar på söndag. Hur kommer ni tackla den?

-Målsättningen när vi började i september var att vi skulle ta en kvalplats. Vi har det fortfarande i egna händer så det känns bra. Jag antar att vi måste ta poäng, och helst vinna, men vi kan klara det även om vi inte gör det.

 

BP-tränaren ser optimistiskt på matchen på Stadsparksvallen mot J-Södra.

-Vi är där vi vill vara, med det läge vi var tidigare. Man var rädd i BP att vi skulle åka ur tidigare. Det är med tillförsikt vi åker dit. Vi är inte oroliga eller rädda utan det ska bara bli kul.

 

Han hoppas på en repris från i söndags och att man inte ska låta Jönköping få fira efter slutsignalen.

-När vi mötte Varberg på Grimsta så skulle det inte fan bli något guldfirande och nu är det samma sak igen när vi åker till Jönköping. Vi åker inte dit för att se motståndarna skjuta raketer efter matchen, utan vi åker absolut dit för att vinna.

 

Att matchen spelas på gräs ser han inte som några problem.

-Det har ingen större betydelse. Vi har slagit Mjällby på gräs. Visserligen förlorade vi mot Örgryte, men det var en jämn match som kunde gått hur som helst.

 

Något som är högst anmärkningsvärt är att Brommapojkarna hittills inte fått någon straff tilldömd sig.

-Det måste vara någon form av rekord. Om det ska jämna ut sig över en säsong så ska vi ha 7-8 straffar på söndag. Herregud, så mycket vi skrikigt på domaren, men det har inte hjälpt, skojar Jonevret.

 

Det är ett frågetecken för mittfältaren Marcus Hansson (höft), annars är hela truppen tillgänglig. 

Avstängda, Jönköping: Jetmir Haliti.

 

 

Tabelltoppen inför omgång 30 (sista):

1. Mjällby AIF 56 poäng (+13) redan klara för allsvenskan.

2. Varbergs BoIS 54 poäng (+22) en poäng och laget är klara för allsvenskan.

3. Jönköpings Södra 51 poäng (+21)

4. IK Brage 51 poäng (+20)

5. Degerfors IF 48 poäng (+10)

 

Text: Olov Lindgren


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.