Nyheter Fredagens motståndare AFC - med Gianluca Cucci 2018-10-03 Fredagens motståndare AFC - med Gianluca Cucci
2018-10-03   Skrivet av:

Fredagens motståndare AFC Eskilstuna degraderades i fjol från allsvenskan, men har möjligheten att direkt ta steget tillbaka till högsta serien. Med fem omgångar kvar ligger laget trea, åtta poäng bakom Falkenbergs FF och Helsingborgs IF.

-Det är mycket, men man vet aldrig i fotboll, säger välmeriterade målvakten Gianluca Cucci, som kom till AFC inför säsongen närmast från tyska Bundesligaklubben 1. FSV Mainz.

-Vi måste vinna de fem återstående matcherna, men även om vi gör det kanske det inte är tillräckligt. Men vi kommer i alla fall försöka.

 

I dagsläget får man försöka hålla Halmstads BK bakom sig och knipa kvalplatsen. Hallänningarna som i dagsläget är tre poäng bakom AFC Eskilstuna.

 

33-åringen är en av superettans profilstarkaste spelare med över hundra matcher i Serie A i klubbarna Roma, Sampdoria och Siena. Han menar så klart att det är det stora skillnader att spela i Sverige på Tunavallen och Olympiastadion i Rom.

-AFC kanske har 1500-2000 åskådare, medans det i Italien kan vara uppåt 50,000. Gianluca trivs ändå mycket bra i Sverige och slipper den hysteri som det kan vara i den italienska fotbollen.

-Här kan man spela utan press och träna utan problem. Jag tycker om att vara här.

 

Vad har varit det svåraste att anpassa sig till när du kom till Sverige?

-Vädret, säger han med ett skratt.

 

Men sommarens värmebölja var något han gillade.

-Men när det är kallt är det problem, även om det kunde vara det i Italien också.

 

Själva spelet tycker han dock inte det varit några svårigheter komma in i.

-För en målvakt är det inga stora problem, som det kan vara för en målskytt, mittfältare eller försvarare. Att vara målvakt i Sverige, Tyskland, Spanien eller Italien är det samma. Du måste helt enkelt rädda bollar.

 

Och det är just något han lyckats med alldeles förträffligt. På de 23 matcher han spelat har Cucci hållit nollan 15 gånger.

 

I senaste omgången blev det 0-0 på Finnvedsvallen mot IFK Värnamo, ett resultat han tycker var rättvist.

-Vi spelade mycket bra, men vi gjorde inte mål och det är problemet.

 

Just resultatet 0-0 har varit gångbart för södermanlänningarna som noterats för det hela åtta gånger.

 

Mot Värnamo hade AFC en del bra chanser bland annat genom Bajram Ajeti. Men i slutet av matchen var det Värnamo som låg närmast ett segermål.

-Vi hade lite otur ett par gånger. Men sedan hade vi tur i slutet av andra, då de hade chanser att göra mål. Om vi hade gjort ett 1-0-mål kanske vi skulle vunnit, men samtidigt om de gjort första målet kunde vi förlorat, säger Gianluca som försöker beskriva standarden på superettan.

-Jag har svårt att jämföra med Italiens motsvarighet Serie B (andradivisionen), då jag aldrig spelat där.

 

Men något han kan konstatera efter sin tid i Eskilstuna är att allt runtomkring spelarna i Italien och Sverige är väsensskilda.

-Det positiva med att spela i superettan är att du kan spela utan press och att det inte är några problem med supportrarna. I Italien efter man förlorat en match kommer de till träningsanläggningen och ifrågasätter vad man gjort och att man alltid måste vinna. Även om det beror på vilket lag du spelar för, har du pressen på dig. Om du vinner är du bäst, men när du förlorar är du sämst. Jag tycker det i Sverige är som i Tyskland, det är mer lugnt.

 

Gianluca Cucci skrev på ett 3-årskontrakt innan säsongen, men vad som som sedan kommer ske, är inget som är bestämt.

-Jag trivs i Eskilstuna. Jag vet inte vad som kommer hända i framtiden, och vad presidenten och sportchefen säger. Man vet inte om de vill ha kvar en.

 

När lagen möttes i seriepremiären blev det 0-0 på ett soligt och vårkallt Tunavallen. På pappret kanske ett resultat på förhand, mellan ett lag som åkt ut allsvenskan mot en nykomling, man inte skulle vara nöjda över. Men med lite distans var han ändå det.

-Först tänkte man att man förlorade två poäng. Men i efterhand tyckte jag Brage var organiserade och ett bra lag. Vi tog det som en vunnen poäng.

 

Även om AFC hade mest boll så var målchanserna relativt jämnt fördelade. Bland annat hade Mattias Liljestrand en boll i virket i slutminuterna.

-Det var ingen bra match spelmässigt, utan mer en kämpamatch.

 

I tabellen skiljer bara två platser mellan lagen, men hela tio poäng. Trots det stora poäng gapet har AFC-målvakten största respekt för motståndarna.

-För någon månad sedan hade vi bara två poäng mer än Brage, sedan har de förlorat fyra raka. Det är ett bra lag som är bra organiserade och som kämpar om varje boll.

 

Vad tror du på för typ av match på fredag?

-Samma som i förra mötet. De fightar om både första och andrabollarna. Vi behöver vinna men det kommer att bli tufft.

 

AFC Eskilstuna får klara sig utan varningsavstängda mittfältaren Anel Rashkaj, till det ska läggas en del småskavanker i truppen.

 

Matchen startar 19:00 på fredag, biljetter köper ni via webben: https://ikbrage.ebiljett.nu/

 

Vi ses på Vallen!

 

/Olov Lindgren


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Svenska Spel C More TV4 Volkswagen Select NeH SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2019 IK Brage.