Nyheter 2019-08-29 Fredagens motståndare – GAIS Fredagens motståndare – GAIS
2019-08-29   Skrivet av:

Fredagens motståndare Gais har så här långt haft en resultatmässigt tuff säsong. Men laget verkar vara lite på gång då man kommer med två raka vinster i bagaget.

I söndags blev det 2-0 hemma mot IF Brommapojkarna och före dess vann Atleterna med 1-0 i Svenska cupen borta mot Råslätts SK (13:e i division 2 Östra Götaland).

-För att bygga självförtroendet och få utveckla sitt spel behöver man vinna matcher, säger Gais rutinerade mittback Carl Nyström.

 

I somras tog andretränaren Patrik Ingelsten över som huvudtränare efter Bosko Orovic. Och resultaten har sakteliga börjat droppa in.

-Vi har vunnit fyra matcher och torskat fyra med nye tränaren, så det är jämnt där.

 

Under sommaren har Gais förstärkt med bland annat Haris Cirak, mf, (Kristiansund BK), Måns Saebbö, fw, (IFK Göteborg), Paulo Marcelo, fw, (IFK Värnamo) och Henrique Moura, mittback, (FK Sabail, Azerbajdzjan). I senaste matchen mot BP gjorde Moura sitt första framträdande i Gaiströjan och Nyström tyckte det fungerade mycket bra med honom bredvid sig där bak.

-Det gick förvånansvärt bra, det är en skolad mittback. Första matchen med en ny kollega brukar man behöva träna mycket för sig känna sig trygg, men det funkade bra. Försvarsmässigt är han duktig och ligger ofta rätt och läser av spelet bra, så det är väldigt enkelt att spela med honom. Det försvarsspel han spelade tidigare var lätt att implicera på vårt försvarsspel. Inga nya grejer eller så.

-Nu möter vi Brage som vi vet är ett bra lag och ligger i toppen av tabellen. Det blir en spännande utmaning att lösa. Det blir jätteroligt att se hur vi tar oss an matchen, säger Carl, som först efter torsdagens träning vet om han på nytt kommer få spela tillsammans med Moura.

 

I matchen senast mot BP spelade också nyförvärven Haris Cirak och brassen Paulo Marcelo från start, medans Måns Saebbö startade på bänken.

-Cirak  är en duktig innermittfältare som spelat i högsta ligan i Norge (Kristiansunds BK). Han har mycket rutin, är bra skolad och trygg med bollen. Och Paulo Marcelo är en duktig forward.

 

Nämnde Marcelo var också en av målskyttarna mot BP. 

-Man behöver bra spelare för att utveckla sitt spel.

 

Han menar att det är pågående process för nyförvärven att hitta sina roller.

-Varje minut vi har på plan är viktig. Alla matcher framöver, oavsett om vi leder eller ligger under, måste vi fortsätta utveckla vårt spel och hjälpa varandra. Man kan inte spå i kulan hur lång tid det tar innan de acklimatiserar sig. Men det är bra killar som vill jobba hårt för oss och som har bra karaktär och är skickliga. Sedan får vi hjälpa dem så de känner sig trygga och kan köra sin grej.

 

Det täta matchandet menar han är något som spelarna ska klara av, och att det är något mindre slitsamt som mittback än som till exempel ytter eller wingback.

-Vi tränar hela året för spela matcher så det ska man palla. Nu är det konstgräs på fredag och konditionsmässigt blir man inte lika trött, som att spela på en tyngre gräsplan.

 

Nyström har hittills spelat 20 av 21 matcher och brukar ofta vara en av lagets mest framträdande spelare. Nyström känner också att formen är som den ska vara.

-Det har känts bra och jag har fått spelat mycket. Det är alltid roligt att spela för Gais. Vi vill alltid vinna fler matcher, men man måste jobba för det. Jag mår bra, och det känns bättre och bättre ju längre säsongen går.

 

Pådrivaren Carl Nyström, med IFK Sunne som moderklubb, har tidigare spelat i superettan med både Väsby United och IK Sirius, och är med sina 29 år en av de mest rutinerade i laget. Med 1.93 i strumplästen, är han ett hot i luften, med två mål på kontot så här långt.

-En av mina styrkor är huvudspelet och sedan duellspelet. Jag är också trygg i var jag ska positionera mig.

 

När lagen möttes i våras vann Brage med 3-0 på Bravida Arena, efter att målvakten Marko Johansson fått rött kort efter timmen spelad, och därmed fick Brage spela med en man mer i halvtimmen. Nu är det nya förutsättningar och med en viktig seger i ryggen blir Gais farliga.

-Vi vet att det blir en spännande utmaning, vi möter ett bra lag. Men man blir extra taggad då och vet att man behöver vara påkopplad hela tiden. Tempot kommer bli högt, men det är vi förberedda på. De spelar ett frejdigt spel och det blir en spännande utmaning att lösa.

 

Gais har en trogen supporterskara, men när laget kom hem efter 0-3-förlusten i bortamatchen mot Dalkurd hade deras besvikelse och frustration tagit sig i uttryck av en låst grind till Gaisgården.

-De stöttar oss och bryr sig mycket. Bryr man sig mycket är det många som engagerar sig och då gäller det att alla drar åt samma håll och att man kämpar tillsammans. Men det är många åsikter och tankar kring Gais och det är jättemånga som ger oss ett fantastiskt stöd. Sedan är det alltid personer som tycker saker och vill uttrycka sig, då får de göra det. Men vi i laget jobbar stenhårt med varandra, sedan känner vi att när vi får med oss våra trogna fans så är det fantastiskt att spela i en klubb som bryr sig så mycket.

 

Nyström tror på lagets tredje raka seger i bortamötet mot Brage.

-Vi kör på en ”0-1:a”.

 

Vem gör isådanafall målet?

-Då säger jag Paulo (Marcelo) som fortsätter göra mål, avslutar sympatiske Carl Nyström.

 

Gais får klara sig utan varningsavstängde backen Aiden Connor Harvey.

 

Text: Olov Lindgren


Lämna kommentarer

GAIS

GAIS

Bildad: 1894

Senaste hemmamötet: 2018-04-20 IK Brage-Gais 1-1 (1-0). Mål, Brage: Mihlali Mayambela. Gais: Edin Hamidovic

Senaste tabellplacering: 10:a • sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2020 IK Brage.