Nyheter 2019-04-02 Grönvit seger i premiären Grönvit seger i premiären
2019-04-02   Skrivet av:

IK Brage fick en helt perfekt start på Superettansäsongen 2019. Dalarnas lag höll nollan och vann med 2-0 (0-0) mot IK Frej inför 1 213 åskådare.

-Det känns jättebra, säger Brages tränare Klebér Saarenpää, som var mest nöjd med poängen och att man fick ett ”clean sheet” i premiären.

-Bra att vi håller nollan. Och sedan var vi effektiva på de chanser vi får.

 

Segern satt dock långt inne och det var inte förrän med kvarten kvar som avgörandet kom, efter att Frej fått avsluta sista 25 minuterna med en man mindre, när Jon Birkfeldt visats ut efter två gula kort.

 

Två straffmål signerade Anton Lundin och inhopparen Jonathan Morsay betydde tre sköna poäng för grönvitt.

 

Lundin satte säkert 1-0 i 78:e matchminuten och Morsay dubblerade ledningen till 2-0 sex minuter senare.

 

En av Brages matchhjältar var mittbacken Alexander Zetterström som tyckte det kändes ganska lugnt trots Frej hade ett visst bollövertag i stora delar av matchen.

-Vi håller dem utanför boxen och då är det ingen fara. Skönt för hela laget att vi håller nollan. Det ger ett bra självförtroende inför fortsättningen.

 

Matchens brytpunkt blev när Frejs ytterback Jon Birkfeldt fick syna det röda kortet efter dryga timmen.

-Då tog vi över. Det blir så automatiskt när de får en spelare kort. Vi får mer tid och större ytor, säger Zetterström om sekvensen där Brage kopplade ett grepp om tillställningen efter att Frej innan dess haft det mesta av spelet.

 

Frej inledde matchen bäst när man tålmodigt rullade bollen inom laget. Det var också bortalaget som var på vippen att ta ledningen efter sju minuter, när Daniel Slipers inspel från höger hittade Luca Gerbino Polo som från nära håll nickade i stolpen.

 

Brage blixtrade till några gånger första kvarten. Nog skulle Kristian Andersen gjort mål när han fick ett kalasläge inne i straffområdet i den 9:e matchminuten, men avslutet gick över ribban hos Frejs keeper Jonas Olsson.

 

Brages Alexander Zetterström tycker man hade svårt med Frejs presspel inledningsvis.

-Jag tycker vi börjar matchen ganska tveksamt och kommer inte in i det. De kommer åt oss i sin press och vi kommer inte ur det förrän efter 20-25 minuter, då vi löser det.

 

Även om Brage efterhand tog över bollinnehavet, hade man svårt att komma till några målchanser. Mest involverad framåt i hemmalagets offensiv var Anton Lundin och Kristian Andersen. Däremot hade Jonathan Lundbäck, som löpte mycket längst fram, svårt att komma till några lägen.

 

Frej, med ex-allsvenska Daniel Sliper, tillsammans med Luca Gerbino Polo var de som hotade mest i bortalaget. 

 

I slutet av första halvleken skapade Frej en dubbelhörna. Det var också nära Frejledning när André Alsanatis hörna letade sig in i straffområdet, och Peter Rosendal styrde den till Luca Gerbino Polo, men Anton Lundin kunde rensa bort bollen. Sammantaget en jämn första halvlek, där Frej var aningen bättre.

-Jag tycker ändå vi har koll i slutet av första halvleken, säger Zetterström, som inför andra halvlek hade direktiven att man skulle fortsätta att trumma på.

 

Men det var Frej som fortsatte den andra halvleken som man avslutade den första. En Frejhörna i den 52:a minuten nådde kapten Pedro Ribeiro, vars nick gick över. 

-Det var en bra hörna av Mattias (Bouvin), och jag borde gjort det bättre, säger Ribeiro som hämtats in från amerikanska Fresno i USL (ligan under Major Soccer League).

 

Vad tycker du annars om matchen idag?

-Det var en tuff premiär. Men det var god stämning och Brage var ett bra lag. Sedan är det alltid tufft att spela borta. Jag tycker vi gör en bra första halvlek och skapade en hel del chanser.

 

Brage agerade aningen trögt och hade en del problem under första kvarten efter pausvilan. Lyckligtvis agerade hemmalagets backlinje mycket stabilt.

-Skönt att vi håller nollan, säger Zetterström som vanligt visade upp ett säkert spel i backlinjen.

-De hade en chans i första men sedan skärper vi till det och de har inte några farligheter.

 

Brage bjöds in i matchen när Jon Birkfeldt drog på sig sitt andra gula kort, och därmed blev utvisad, när han bryskt fällde Anton Lundin, halvvägs in i halvleken.

 

Det gjorde att Frej spelade med Luca Gerbino Polo ensam på topp. Brage tog över spelet, utan att skapa några målchanser. Det skulle krävas en straff för Brage att ta ledningen efter 78 minuter. Jonathan Morsay hade varit på planen tre minuter när han fälldes av Oscar Krusnell. Straffen slogs säkert av Anton Lundin fram till 1-0.

 

Hemmalaget som sedan kunde spela ut, skulle få ett nytt läge att göra mål från 11-meters punkten. För med fem minuter kvar av ordinarie tid drogs Bjarni Mark Antonsson Duffield ner av Marcus Degerlund. Denna gång var det Jonathan Morsay som stensäkert placerade in bollen invid stolpen fram till 2-0.

-Matchen avgörs med utvisningen. Matchen tippar över till oss efter det, konstaterar Zetterström om det som kom att bryta dödläget och avgöra matchen.

-Vi avslutar matchen jättebra. Vi ångar på och får två straffar.

 

Bragebossen Klebér Saarenpää var förstås nöjd över de tre poängen men tyckte man hade problem med Frejs presspel.

-Jag hade hoppats förstapressen skulle varit bättre och att vi skulle få tag i dem. Vi hade problem och Frej gjorde det svårt för oss.

 

Men även om man inte fick spelet att stämma behöll man kylan och gick inte bort sig.

-Vi behåller konceptet och står lågt. De har mycket boll men vi håller ihop laget, är kompakta och bjuder inte på några större ytor.

 

Frejs Pedro Ribeiro tycker 2-0 inte speglade matchbilden.

-Vi förtjänade ett bättre resultat. Jag tycker vi är det bästa laget i 75 minuter. Men när de gör 1-0 får de kontroll på matchen och vi tappar rytmen. Då blir det tufft. De är bra att hålla bollen inom laget och vi fick springa mycket. Det är små saker som gör att de vinner med 2-0, säger Pedro som trivs i klubben och hyllar alla från kansliet till ledarstaben.

 

Efter en svajig försäsong resultatmässigt för Brage, blev det alltså bästa tänkbara start i seriepremiären.

-Det var jätteviktigt inför fortsättningen att få vinna med 2-0 på hemmaplan, säger Alexander Zetterström.

 

I nästa omgång väntar bortamatch mot Västerås SK. Den matchen spelas tisdagen den 9 april.

 

Text: Per Lindgren

Redigering: Robin Laszlo

Foto: Janne Nilson – Frilansfotograferna


Lämna kommentarer

IK Brage vs. IK Frej

IK Brage-IK Frej 2-0 (0-0)

Målen: 1-0 (78, str) Anton Lundin, 2-0 (85, str) Jonathan Morsay.

Varningar: Brage: Bjarni Mark Antonsson Frej: Marcus Degerlund, Jon Birkfeldt.

Utvisning: Jon Birkfeldt, 2 gula kort, 64)

Domare: Mirza Kazic, Malmö.

Publik: 1 213 (Domnarvsvallen).

 

PIK Brage (1-4-4-2): Peter Rosendal-Benjamin Hjertstrand, Mattias Liljestrand, Alexander Zetterström, Pontus Hindrikes-Anton Lundin, Bjarni Mark Antonsson Duffield, Oscar Lundin (Seth Kanteh Hellberg, 70), Robbin Sellin (André Kamp, 89)-Kristian Andersen, Jonathan Lundbäck (Jonathan Morsay, 75). Ersättare: Adrian Engdahl (mv), Viktor Bergh, Carlos Garcia, Christian Kouakou.

 

IK Frej (1-4-3-3): Jonas Olsson-Amadeus Sögaard, Marcus Degerlund, Hjalmar Ekdal, Jon Birkfeldt-Pedro Ribeiro, André Alstanti (Oscar Krusnell, 71), Abdul-Halik Hudu (Kim Skoglund, 62)-Mattias Bouvin, Luca Gerbino Polo (Melvin Frithzell, 85), Daniel Sliper. Ersättare: Emil Magnusson (mv),José Vitor dos Santos Silva, Emil Magnusson, Olle Edlund, Kevin Jarret-Marston.sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.