Nyheter Inför årets sista match på Vallen. Erik Björndahl, Degerfors 2018-11-08 Inför årets sista match på Vallen. Erik Björndahl, Degerfors Domnarvallen
2018-11-08   Skrivet av:

Bruksderbyt mellan IK Brage och Degerfors IF rundar av årets säsong. Båda lagen har gjort en fullt godkänd insats. I tabellen ligger Degerfors tre poäng och två platser bakom tabellsexan Brage, men kan gå förbi grönvitt i händelse av seger.

Skulle DIF vinna med 1-0 hamnar lagen på exakt samma poäng och målskillnad. Men då kommer Degerfors före eftersom man får bättre inbördes statistik (första matchen slutade 2-2).

 

Nyförvärvet från BK Forward, anfallaren Erik Björndahl har varit en av de mest framträdande spelarna hos Vulkanerna och delar skytteligan med Chisum Egbuchunam (Falkenbergs FF) och Andri Runar Bjarnason (Helsingborgs IF), på 14 fullträffar.
-Det har gått bra, säger Erik som tycker steget från division 2-fotboll med Forward till Superettan med Degerfors har varit roligt.
-Det är alltid kul att kunna mäta sig på den här nivån. Att visa att man håller och kunna bidra med poäng till laget. Jag tycker det har gått jättebra.
Har steget varit större än väntat?
-Såklart det är märkbart. Men samtidigt om man tar ut en spelare från ett lag i de lägre divisionerna tror jag skillnaderna inte är jättestora mellan till exempel division 1 och superettan.
Något som också gjort han kommit in i laget är spelsytemet.
-Det passar mig väldigt bra. Jag känner det inte är ett jättestort steg, men självklart är det en nivå högre. Lägstanivån är inte lika låg och högstanivån högre. Jag känner att jag klarat steget på ett bra sätt.

 

28-åringen, som i fjol vann skytteligan i division 2 Norra Svealand med BK Forward (24 mål), har alltså chansen på nytt upprepa bravaden i SE.
-Det hade varit jättestort så klart. Personligt är det lite av ett mål som anfallare. Det är alltid kul att göra mycket poäng och mål. Det är ett personligt mål inför sista matchen och kanske lyckas bli ensam vinnare.

 

I höstas gick målsprutan Sargon Abraham till Blåvitt. Det har betytt man fått justera vissa delar i spelet.
-Men min egen roll har inte förändrats så mycket. Men vi har inte bytt spelsystem på grund av att han försvunnit. Men vi har känt av det lite då det var en uppspelspunkt som vi använde oss av ganska ofta. Så vi har fått gått fram på lite annorlunda sätt. Men samtidigt har det öppnat upp för en annan typ av fotboll och andra spelare som fått komma in där i stället.

 

Efter gjort en del inhopp under våren har han fått mer och mer speltid ju längre säsongen gått och varit tongivande.
-Under senhösten har jag tagit platsen och därefter behållet den och gjort det bra. Jag själv har växt, inte på grund av att Sargon försvann, ut att jag fått mer speltid och fått självförtroende och kommit in i spelet.

 

Åtta mål under hösten visar på han kommit igång på allvar med målskyttet.
-Under första delen av våren hade mycket inhopp, även om jag hade ett bättre poängsnitt då tycker jag att jag har gått framåt spelmässigt under hösten och att jag har varit starkare då.

 

När lagen möttes på Stora Valla blev det 2-2 efter en sen kvittering av Marcus Astvald i 84:e matchminuten.
-Om man slår ut det på chanser så var det kanske ett rättvist resultat. Men det är alltid snöpligt att släppa in mål i slutet och när det också var en tokoffside på Astvald. Det var lite surt, men med lite perspektiv så kanske det ändå var rättvist.

 

Både Brage och Degerfors kan sluta sexa i tabellen. För att DIF skall komma dit krävs förutom seger mot Brage, att Öster ska tappa poäng mot Halmstad.
-Det vore bra gjort om vi kommer dit. Det skulle efter Degerfors mått mätt vara bra både poäng- och placeringsmässigt. Jag tycker vi i stort har gjort en bra säsong. Vi har haft lite svackor i matcherna och innan de två senaste matcherna hade vi en poäng på fyra matcher.

Att säsongen börjar lida mot sitt slut tycker han har märkts på för egen del och på laget.
-Det har blivit mycket spel för mig i höst. Jag har haft lite problem med ena ljumsken och känner att kroppen börjar bli sliten. Förra året var jag i flowet och det kändes som jag ville fortsätta en månad till. Men just nu känns det på många spelare vi börjar närma oss slutet. Det är en del skador och det känns väl välkommet att det blir ett uppehåll snart.

Erik Björndahl tror på en jämn serieepilog.
-Vi är bra på konstgräs. Brage är ett bra spelande lag på Domnarvsvallen. Det är två lag som vill spela fotboll. Jag hoppas på en 2-1-seger för oss.

 

 

Han ser också fram att få möjligheten träffa några av Bragespelarna.
-Jag känner ju Rosendal (Peter), Marcus Astvald och Erik Nilsson. Inte så jag håller kontakt med de vecko- eller månadsvis. Men man stöter på de några gånger per år. Sedan gick jag och ”Mackan” i samma klass när vi var yngre. Man tjötar lite när man träffas. Det är alltid kul träffa folk man känner.
Sedan hoppas han sätta ett eller annat mål bakom Rosendal.
-Jag hoppas spräcka nollan på honom. Jag brukar göra lite mål på han, skrattar Erik.

 

 

Degerfors får klara sig utan försvarsspelaren Christoffer Viktorsson som är varningsavstängd.

 

 

/Olov Lindgren


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Svenska Spel C More TV4 Volkswagen Select NeH SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2019 IK Brage.