Nyheter Inför IK Brage - Åtvidabergs FF med Kent Karlsson 2017-08-21 Inför IK Brage - Åtvidabergs FF med Kent Karlsson
2017-08-21   Skrivet av:

När Åtvidabergs FF gästar Domnarvsvallen på onsdag för möte i Svenska Cupens andra omgång är det ett klassiskt lag med Bragekopplingar.

Säsongerna 1981 och 1982 tränades Brage av Kent Karlsson, som tidigare hade spelat nästan tio säsonger i Åtvidaberg.
-Jag kommer ihåg en hel del från åren i Brage, säger Kent när hemsidan når honom på telefon i hemmet i Norrköping.

 

Från början var det tänkt han skulle fortsätta att spela i IFK Eskilstuna, som han kom till 1976 efter avslutat karriären i ÅFF.
-Men då fick jag plötsligt ett erbjudande från Brage. Det var mitt första tränarjobb. Jag hade aldrig tränat något seniorlag tidigare. Det var naturligtvis en spännande grej när jag fick erbjudandet. Det var en speciell situation då jag jag tidigare bara varit med på en pojklagsturnering med min son och sedan få träna ett lag i Allsvenskan.

 

Även om han inte hade någon större erfarenhet som tränare, så hämtade han kunskap från sin långa aktiva karriär som spelare på högsta nivå.
-Jag hade upplevt många tränare och man hade väl en uppfattning som man trodde var bra och mindre bra och sedan körde man på det. Jag upplevde en positiv tid i Brage och det var samma småklubbskaraktär som jag upplevde som spelare i Åtvidaberg, så på det sättet kändes det bra. Sedan hade jag bra folk som jag jobbade tillsammans med.

 

Kent tycker han kom till Brage rätt period då laget inte hade några höga förväntningar på sig.
-De var nykomlingar året innan och kraven var inte för stora och man hoppades att etablera sig. Även om det var Allsvenskan jag kom till och det kunde vara lite oroväckande att man tänkte ”hur ska det här gå ?”, så var det ett bra första tränarjobb. Det var en bra atmosfär kring laget.

 

Brage lyckades mycket bra under hans tränartid genom att komma fyra 1981 och sexa 1982 i högsta serien.
-Det kunde man inte klaga på så det kändes bra. Det var bra placeringar, säger Kent som minns de flesta spelarna i laget.
-Bengt Nilsson i målet var en väldigt bra spelare. Göran Arnberg var en robust mittback och Nils Erik ”Serik” Johansson var den udda typen som var bra att ha i ett lag som kunde göra överraskande saker. Sedan kom jag ihåg Kent Hagberg och Roger Hansson som väl var med och nosade på landslaget.

 

Kent Karlsson, kom från IFK Eskilstuna till Åtvidabergs FF 1966. Efter gjort lumpen gjorde han sin första säsong i ”Åtvid” säsongen 1967 och stannade där till våren 1976. Det blev två SM-guld (1972 och 1973) och två cupguld (1970 och 1971).

 

I den första cupfinalen finalslog man Sandvikens IF med 2-0 på ett regnigt Studenternas IP.
-Jag kommer ihåg att vi hade slagit Brage borta med 2-0 och sedan Öster, som hade vunnit SM 1968.
Det andra cupguldet kom året efter när man slog Malmö FF med 3-2.

 

Åtvidaberg hade sin storhetstid i början av 70-talet då man bland annat slog Chelsea i cupvinnarcupen 1971 och hade Bayern München på gaffeln i Europacupen 1973.
Efter förlorat den första matchen med 3-1 på bortaplan trodde de flesta att Bayern Munchen enkelt skulle ta sig vidare i returen. Men Åtvidaberg chockade det namnkunniga motståndet när man hade en 3-0 ledning i andra halvleken och bud på både 4-0 och 5-0. Men tyskarna reducerade till 3-1 och efter en mållös förlängning avgjordes matchen på straffar där Bayern vann med 3-4.
-Jag blev syndabock som missade en av straffarna, men så är det, säger Kent.
Hur upplevde du annars matchen?
-Det var mycket folk och en extrem match. Alla trodde vi inte skulle ha några möjligheter mot de här storstjärnorna, som undrade var de skulle spela när de dagen innan tränade på Kopparvallen, men att de sedan blev varse att det var ju här matchen skulle gå. De fick känna på hur det var att spela på en mindre arena. Det var en speciell inramning att möta de här stjärnorna och det var en upplevelse i sig. Jag hade mött (Franz) Beckenbauer i juniorlandslagssammanhang tidigare och fick se de spela senare när jag var ner hos Conny Torstensson i Tyskland.

 

Senaste tränaruppdraget för Kent Karlsson, som hunnit bli 71 år, var när han 2015 tränade Smedbys damer.
Hur mycket följer du fotbollen idag?
-Jag följer alla lagen jag varit med och tränat. Man tittar i tabellerna hur det går för lagen man har haft.

 

Tyvärr kommer han troligen missa onsdagens match på Domnarvsvallen.
-Jag har nog inte möjligheten att komma. Jag har haft det i tankarna men det är inte så enkelt att bara dra iväg, som hoppas få kunna se någon Bragematch längre fram.

 

Han tror det blir en tuff match mellan sina två gamla lag.
-Åtvidaberg är i en period då de förlorat några matcher. Även om jag inte har något emot att ”Åtvid” ska lyckas vinna så har jag en viss känsla av att Brage till viss del slår ur underläge, trots att Åtvidaberg är i botten av superettan, men jag skulle inte bli förvånad om Brage vinner. För när du har medgång och det flyter på så är det alltid lättare klara av de här extra matcherna.
-Det som talar för Åtvidaberg det är en annorlunda match och de inte har några seriepoäng att förlora. När de slåss för poängen och ligger risigt till kan det bli nerver att det låser sig och de blir handlingsförlamade, men det kan de slippa i den här typen av matcher. Jag tror det blir en jämn match och det är svårt att tippa. Men med utgång från Brages positiva atmosfär och om de har viljan att gå vidare och eventuellt få möta bättre lag, så ligger det nära till hands att de är förhandsfavoriter, säger Kent som samtidigt vill passa på hälsa till de Bragefolk han känner.

 

Olov Lindgren


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.