Nyheter Inför Jönköping Södra 2019-05-25 Inför Jönköping Södra
2019-05-25   Skrivet av:

Under lördagkvällen väntar en drabbning mellan två formstarka lag på Stadsparksvallen.

Brage är i Jönköping för möta ett hemmalag som tagit sju poäng på de tre senaste matcherna. En poängskörd som är identisk med Brages.

 

Grönvitt kommer från en knapp 1-0-seger hemma mot jumbon Syrianska FC på Domnarvsvallen.

-Jag är nöjd över att vi återigen håller nollan och tar tre poäng, säger Bragetränaren Klebér Saarenpää, som dock menar att man inte nådde sin fulla kapacitet.

-Det känns som att det finns mer att ta av. Så det känns jättebra.

 

Efter 0-1 på Stora Valla mot Degerfors i början av maj blir matchen mot J-Södra den andra på gräs.

 

Mot ”Degen” hade Brage svårt hitta ett offensivt spel och det blev mest längre bollar. Förhoppningsvis blir det ett bättre anfallsspel på lördag.

-Underlaget ser förnuftigt ut och gräset har återhämtat sig bra, säger Saarenpää om Stadsparksvallens kondition.

 

Tror du matchbilden blir samma som mot Degerfors?

-Nej, det hoppas jag inte, säger Klebér med ett skratt.

-Då hade vi inte speciellt mycket boll. Men vi kommer vara redo för match, det kommer inte vara några problem.

 

Laget tränade på gräs i Jönköping under fredagen, för vara så väl förberedda som möjligt. Men några större förändringar i matchplanen kommer det inte bli på grund av underlaget.

-Vi håller oss till vår spelidé och vårt sätt att spela, menar Klebér.

 

Träningsveckan har till största del handlat om återhämtning. Efter Dalkurdmatchen förra torsdagen var det bara tre dagar innan mötet mot Syrianska, och därefter fyra till Jönköpingsmatchen.

-Det har varit en intensiv period, säger Klebér, som menar att man har klarat av det täta spelschemat på bästa sätt.

-Jag tycker att vi har återhämtat oss oförtjänt bra. Vi har kommit tillbaka snabbt efter tuffa matcher. Fysiskt är vi starka, det är det inga tvivel om. Det visar också våra fystester, som gått framåt hela tiden.

 

På upptaktsträffen innan serien tippades Jönköping som tvåa. Laget har också efter en aningen ojämn inledning blivit bättre och bättre. Klebér menar matchen är en av många tuffa i serien.

-Det är en av de svårare. Sedan om det är hemma eller borta spelar ingen roll. Det är ett bra motstånd som är disciplinerade och framförallt rutinerade. Deras spelare har näst mest elitmatcher i serien på CV:t.

 

Vilka är deras styrkor?

-De är disciplinerade och ett lag som inte bjuder på speciellt mycket ytor i sin defensiv. De har många komponenter i sitt spel som de är bra på, som omställningar och sedan är de ett bolltryggt lag.

 

I laget finns fler starka kort. Tidigare Bragespelaren Alexander Jallow vet alla vad han kan göra i sina bästa stunder. Frank Pettersson är en seriens mest rutinerade målvakter. Nye Nikola Tkalcic , är en prima förstärkning i försvaret. Jesper Svensson, som skolats från ytter till mittback, förtjänar också ett omnämnande. I senaste matchen mot BP noterades han bland annat för två assist.

 

William Bergendahl, assisterande tränare i Brage säger att man har skaffat sig bra information om Nikola Tklacic, även om han inte spelat någon seriematch.

-Vi känner till honom sedan innan, när han var i Norrköping. Skulle han spela så har vi koll på vad han kan erbjuda dem i sitt spel. Så det är inga konstigheter. Han hanterar det de behöver. Jag tror det kan bli bra för dem, när de behöver en defensivt orienterad spelare. Det är dock ett frågetecken hur hans fysiska form är.

 

Vad skulle du säga Jönköping är för typ av lag?

-Det är först och främst ett lag som är välorganiserade i sitt försvarsspel. De står ganska lågt, och är väldigt kompakta. Det är svårt att komma åt ytor mellan deras lagdelar. När de får tag i bollen, har de i grunden offensivt lagda spelare i sin backlinje, vilket gör att de inte har några problem att bygga upp spelet bakifrån. Jesper Svensson har till exempel varit yttermittfältare tidigare. De är trygga med bollen när de får tag i den, säger Bergendahl.

 

Framåt har man Edin Hamidovic, som lämnade GAIS i början av säsongen. Huskvarnasonen, som gjorde 11 mål i GAIS förra säsongen, har redan hunnit med sex fullträffar på sju matcher för J-Södra.

-Han är väldigt viktig för dem i sin offensiv, varnar Klebér Saarenpää.

 

För William Bergendahl, blir det ett kärt återbesök till Jönköping. Född och uppvuxen som han är vid staden belägen vid Vätterns södra strand.

-Det känns bra. Stadsparksvallen har jag sett många matcher på. Det är alltid lite speciellt att träffa folk runt klubben man känner och se hur de har det. Så det blir bra!

 

Förutom Micke Christensen som fortfarande rehabar är hela truppen tillgänglig. Det betyder att Robbin Sellin, som fick kliva i första halvleken mot Syrianska efter en låsning i en muskel i höfttrakten, är tillgänglig för spel.

 

Text: Olov Lindgren

Redigering: Robin Laszlo

Foto: Ulf Palm

Fotoredigering: Norkay AB


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Svenska Spel C More TV4 Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2019 IK Brage.