Nyheter Inför kvällens (tisdag) match mot ÖIS 2019-06-11 Inför kvällens (tisdag) match mot ÖIS
2019-06-11   Skrivet av:

Under tisdagskvällen är det dags för match igen, när IK Brage hemmamöter Örgryte IS FF. Klebér Saarenpää ser med tillförsikt an mötet mot tabellsjuan.

-Det känns bra som alltid. Vi har haft en bra träningsperiod, och sedan är det alltid skönt att komma hem till Domnarvsvallen och spela match, menar Klebér.

 

Efter två raka bortamatcher, mot Jönköping och Öster, som spelats på gräs, är nu IKB tillbaka för spel på konstgräs. Saarenpää tycker ändå att det inte har någon större betydelse vilket underlag man spelar på.

-Nej, jag tycker inte det spelar någon roll om vi spelar på konstgräs eller gräs. Vi behärskar båda underlagen lika bra.

 

Anton Lundin fick spela längst fram på topp senast mot Öster. Frågan är om han får fortsätta spela där när Christian Kouakou är tillbaka?

-Det får vi se ikväll helt enkelt (skratt). Christian är i full träning igen, och är tillgänglig för match. Det är en konkurrenssituation och sedan får vi se vilket lag som startar på. Jag vet det så klart, men det kommer jag inte att säga här.

 

Anton Lundin, som är målbäst i grönvitt med sina sex mål, lär säkert vara ett jagat villebråd av Allsvenska klubbar, eller utländska för den delen, efter sin kanonsäsong hittills. Klebér känner sig ändå inte oroad om 23-åringen skulle lämna när transferfönstret öppnar den 15 juli. Det är snarare ett bevis på att man har gjort något bra.

-Vi är aldrig rädda för att spelare försvinner. Det är en del av det här spelet, så det är inga konstigheter. Vi vill att spelare ska göra det bra, och när spelare gör det bra, så vet vi var vi står i hierarkin. Sedan är det alltid en möjlighet att spelare försvinner högre upp. Det är det vi vill, och eftersträvar nästan.

 

Örgrytes främste målskytt är Gustav Ludwigson, med sina fem mål. Förra säsongen gjorde 25-åringen elva mål för ÖIS. En spelare som Göteborgslaget också tror mycket på är brassen Ailton Almeida, som i vintras skrev på ett 3-årskontrakt, efter att flera säsonger spelat i Mellanöstern.

-De har individuellt väldigt skickliga spelare. Längst fram i Ailton (Almeida) och (Gustav) Ludwigson. Sedan har det ett solitt försvarsspel också. De sliter hårt och det finns definitivt spetsegenskaper i det här gänget, säger Saarenpää.

 

Assisterande Bragetränaren William Bergendahl vill också varna för nämnda ÖIS-duo.

-Ludwigson har tagit ytterligare ett steg i sin utveckling och är definitivt en av de bästa spelarna i Superettan på sin position. Ailton har haft det lite hackigt men det är en klasspelare i sina bästa stunder.

 

Trots att Örgryte förlorat poängmaskinen Diego Montiel, och i förra månaden fick anfallaren Victor Sköld korsbandsskadad, tycker Bergendahl att laget ser starkare ut än i fjol.   

-Truppen som de startade säsongen med är ett hack vassare än förra året, även om de tappat Diego som var jäkligt bra förra året. De är minst lika starka, om än inte lite starkare från start än i fjol.

 

Superettan 2019 har visats sig vara en jämn serie, där det känns att alla lag kan ta poäng av varandra. I den senaste omgången tog exempelvis seriejumbon Brommapojkarna en poäng (1-1) mot serietvåan Mjällby. Ändå menar IKB-bossen Saarenpää att det finns skillnad på skickligheten hos lagen.

-Det finns lag som är sämre än andra i grunden, men vi som tränare kan inte gå ut med att säga att det finns dåliga lag.

 

William Bergendahl menar att Örgryte är ett jämnstarkt lag utan direkta svagheter.

-De har ett lag med skickliga spelare i alla lagdelar. Kanske framförallt deras forwards och de är duktiga på att sätta dem i spel ganska tidigt och i så bra positioner som möjligt, framförallt Ludwigson och Almeida som är två bra spelare som sagt. Defensivt är de solida och ganska kompakta. De har också en styrka i sina fasta situationer.

 

Även om Brage inte lyckades vinna senast mot Öster, efter det att hemmalaget kvitterat på stopptid, så såg det bättre ut offensivt än vad det gjort i matcherna innan. Speciellt i första halvlek. Klebér Saarenpää är dock säker på att man kan vässa till det offensiva spelet ytterligare. Vilket förhoppningsvis syns i matchen mot ÖIS.

-Ja, det är absolut vår förhoppning, och vi har alla möjligheter att spela ännu bättre offensivt. Vi vet vad vi ska göra. Det är en prioritering för oss att vårt anfallsspel ska bli ännu bättre.

 

Vad har ni tränat på under veckan som varit?

-En del specifika saker gentemot den här matchen mot Örgryte. Vi har jobbat in vissa mönster och saker som vi ska vara observanta på, som vi gör inför alla matcher. Vi har haft en bra tid, och kunnat nöta en extra dag till den här matchen, säger Saarenpää.

 

Som alla lag, har Brage haft spelare indisponibla av olika anledningar. Men till matchen mot ÖIS ser det ljust ut på spelarfronten.

-Vi har för första gången denna säsong alla spelare tillgängliga för spel, säger Kayhan Kavakli, fotbollsfysansvarig i Brages ledarstab.

 

Märk att kvällens match startar 18:30. Det väntas mycket folk på Vallen, så köp era biljetter via webben redan nu: https://ikbrage.ebiljett.nu/

 

Text: Per Lindgren

Redigering: Robin Laszlo

Foto: Janne Nilson – Frilansfotograferna

 


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2020 IK Brage.