Nyheter Inför lördagens avslutande omgång i Superettan 2021-11-26 Inför lördagens avslutande omgång i Superettan
2021-11-26   Skrivet av:

På lördag klockan 15:00 spelas Superettans allra sista omgång. För vår del väntar Falkenberg på bortaplan. Mattias Liljestrand ser fram emot att kräma ur de sista krafterna ur kroppen i avgörandet.

IK Brage kommer till matchen i Falkenberg med två raka segrar i ryggen. Den senaste segern kom mot seriesegrarna Värnamo i en match som kan komma att bli trotjänaren Robbin Sellins sista hemmamatch för klubben.

 

– Jag tyckte att det kändes rätt för oss från start i matchen, man märkte redan fem minuter in att vi ville det här mycket mer. Vi sprang mer, vi tacklades hårdare och sedan visade vi prov på våra kvaliteter och då blir resultatet som det blir. Det var skönt, säger mittbacken Mattias Liljestrand om 3-1-segern.

 

– Det var kul att få vinna i Robbins sista hemmamatch, man vet ju att det betyder mycket för honom och det gläds man åt. Han är en fin fotbollsspelare men också en mycket fin människa som är väldigt omtänksam, det är en bra lagkapten.

 

– Han kommer att vara saknad, men det är så det fungerar inom fotbollen, det är bara att gå vidare som lag.

 

Serik Fans har bjudit på fint hemmastöd under säsongen, något som inte gått de grönvita spelarna obemärkt förbi.

– Jag tycker att de har tagit steg framåt det här året, de har gjort kraftsamlingar med flaggor och nya ramsor, man märker verkligen att de bryr sig. De är där trots att det är kallt och allt sådant, det är kul att de går framåt, det betyder mycket för oss. Det är härligt att se och höra dem och känna deras stöd. Det betyder mycket för oss spelare, säger Liljestrand.

 

På lördag är det alltså Falkenberg som står för motståndet i säsongens sista omgång i Superettan. Liljestrand vittnar om en god känsla i truppen inför avgörandet efter den senaste tidens fina form.

– Vi alla är ju införstådda med hur tabelläget ser ut. Det vi tar med oss är att vi har gjort bra prestationer på slutet, vilket har möjliggjorts tack vare hårt arbete och att vi stängt till luckorna. Den känslan och det självförtroendet tar vi med oss inför den sista matchen, säger han.

 

– Mycket kan fortfarande hända, bollen kan studsa lite hur som helst, så det gäller att vi är fokuserade in i det sista. Det återstår en match och som lag måste vi kunna titta varandra i ögonen efter slutsignalen och känna att vi har gjort vårt bästa. Gör vi det, då vet vi att vi kan klara detta och lösa ett nytt kontrakt.

 

– Vi möter ju ett Falkenberg som man kanske inte riktigt vet var man har, det kan vara ett gäng avslappnade grabbar som går ut på planen och då kan mycket lossna. Har vi dock samma inställning som mot Värnamo, att vi ska vinna varje duell, varje situation, då tror jag att det blir bra.

 

Det finns en viss revanschlusta i truppen efter uddamålsförlusten mot Falkenberg tidigare under säsongen.

– Jag vill ha min revansch i alla fall, helt klart, konstaterar Liljestrand.

 

– Jag är säker på att de vill avsluta säsongen snyggt för sin egen del så de kommer inte ställa ut skorna, det kommer att bli en fight.

 

– För oss handlar det om att hålla oss till de rutiner vi haft även fast vi vet att det är den sista matchen i serien. Vi vet att det bara är en enda match som återstår, men vi kan inte börja göra en massa andra saker i vår uppladdning bara för det. Det har varit en lång säsong men nu är det bara att ge det där allra sista och sedan vila ut.

 

Det är jämnt nere vid det negativa kvalstrecket inför den sista omgången, men för de grönvitas del är förutsättningarna tydliga – en seger mot Falkenberg innebär säkrat kontrakt.

– Det är klart att vi är medvetna om hur läget ser ut, det är tre lag bakom oss, men när man väl kliver ut på planen är det endast fokus på vår egna prestation som gäller. Vi kan inte tänka på hur det går för andra lag. Först efter matchen kan man summera tabellen och se hur det har gått.

 

– Det är inga problem med motivationen, det är sådana här matcher man vill spela, när det verkligen står någonting på spel. Sådant är ju kul. Jag ser fram emot det, det får gärna vara lite skitväder och grisigt där nere, det ska bli kul att spela.

 

Under säsongens gång har det trots en del motgångar varit positiva tongångar i den grönvita truppen. Liljestrand menar att just sammanhållningen är någonting spelarna har jobbat mycket med och han ser det som en viktig faktor till att de har det i egna händer inför avslutningen.

– Ja, vi pratar mycket om det i spelargruppen att aldrig sluta tro på oss själva trots att det gått lite motigt. Det är det som har, enligt mig, varit framgången, om man nu kan säga så, för oss den här säsongen, att spelargruppen har knutit samman och gjort jobbet tillsammans. Där tycker jag att vi har varit bra.

 

– Inför sista matchen är det helt enkelt samma inställning som gäller, det har gått bra under hösten och vi ska se till att springa mer än våra motståndare och tackla hårdare. Gör man det så brukar bollen studsa ens väg så det handlar om att vinna över de små marginalerna på vår sida. Vi vet att vi har kvaliteter och det är det som ska få oss att vinna den här matchen.

 

– Vi tar med oss ett stort självförtroende från de senaste matcherna, det är någonting vi pratat om, att det blir lättare att spela fotboll när man har den positiva inställningen, mycket grundar sig i det, avslutar Liljestrand.

 

Fem punkter inför Falkenberg:

 

# Vid seger säkrar IK Brage en plats i Superettan till nästa säsong och behåller minst 10:e platsen i tabellen.

 

# Vid ett oavgjort resultat slutar vi på 37 poäng. Då säkras kontraktet om något av lagen Västerås SK, Jönköping Södra eller Akropolis (35 poäng inför omgången) inte vinner sina respektive matcher.

 

# Vid förlust kan det bli en målskillnadsaffär vid kvalstrecket om någon av de tre ovan nämnda lagen kryssar. Inför omgången har IK Brage den bästa målskillnaden (-3) jämfört med Västerås (-4), Jönköping (-5) och Akropolis (-15). Förutsättningarna är dock sådana att IK Brage, oavsett resultat mot Falkenberg, säkrar kontraktet om något av de tre lagen förlorar.

 

# Möten mellan IK Brage och Falkenberg har historiskt sett varit jämna, på de 11 senaste matcherna lagen emellan har det slutat med fem segrar för Falkenberg, fyra segrar för IK Brage och två kryss.

 

# IK Brage kommer till matchen med två raka segrar i ryggen och endast en förlust på de åtta senaste matcherna.

 

Tillsammans är vi IK Brage!


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2022 IK Brage.