Nyheter Inför lördagens Bruksderby - IK Brage vs. Degerfors IF 2020-10-09 Inför lördagens Bruksderby - IK Brage vs. Degerfors IF
2020-10-09   Skrivet av:

På lördag väntar säsongens tredje bruksderby när serieledarna Degerfors IF kommer till Domnarvsvallen.

Efter en klar Brageseger med 5-2 på försäsongen på Kvarnsvedens IP, vann DIF lika säkert i seriepremiären hemma på Stora Valla med 4-1.

 

Brages assisterande tränare William Bergendahl menar att motståndarna inte ändrat sitt sätt att spela sedan förra mötet.

-De är det laget som är mest konsekventa och har i stort haft sin elva intakt hela säsongen. De har byggt på sitt sätt att spela hela tiden.

 

I senaste omgången tog Brage en rättvis seger borta mot Örgryte IS på Gamla Ullevi med 3-1 (1-0). Ett välorganiserat försvarsspel och effektivt anfallsspel var nyckeln bakom segern. Bergendahl tror om man upprepar prestationen att det finns goda möjligheter till andra raka trepoängaren.

-Om vi gör bra prestationer i det vi ska göra och med bra kvalitet, så ska det alltid kunna räcka till seger för oss. Så pass bra är vi. Det är också det som krävs, att vi kommer upp i vår högstanivå varje gång som vi spelar match, och det är det vi alltid försöker med varje gång.

 

Degerfors är på god väg ta steget upp till Allsvenskan. Med nio omgångar kvar är avståndet nio poäng till trean Jönköpings Södra.

 

Laget har gått som tåget i stort sett under hela säsongen och har radat upp sex raka segrar inför lördagens möte.

 

Men tränaren Tobias Sohlberg tar inte ut något i förskott trots laget för närvarande ser ostoppbara ut.

 

Finns det något som talar för att ni inte ska vinna igen på lördag?

-Väldigt mycket, säger han med ett lätt skratt.

-Det är ett bra lag vi möter som alltid. Brage borta är en tuff match, även om vi varit bra borta under året, så är det ingen enkel resa. Brage har också varit bättre på slutet.

 

DIF-tränaren pekar på Brage som ett bra och välorganiserat lag.

-De jobbar hårt och gör det svårt för motståndarna att skapa chanser.  Det kommer bli en tuff match för oss om vi ska få åka hem med några poäng. Det krävs att vi gör en toppinsats.

 

Degerfors offensiv har varit imponerande där anfallstrion Johan Bertilsson, Victor Edvardsen och Villiam Dahlström samtliga har kommit upp i tvåsiffrigt i målprotokollet.

 

Tobias Sohlberg är mycket nöjd över de tre, som tillsammans gjort 36 mål, och axlat manteln efter förra säsongens skytteligavinnare Erik Björndahl (20 mål).

-Framförallt att vi kunnat fördela ut målskyttet. I fjol hade vi en uttalad målskytt (Björndahl) som egentligen gjorde alla mål. Det har gått över förväntan samtidigt som vi har jobbat mycket i sista tredjedelen. Första biten är att ta sig dit och där har vi varit duktiga, ännu tydligare runtomkring den sista tredjedelen. Det är ett område där vi varit jättebra. Det hänger ihop med vi också varit bra bakåt och inte släppt in så mycket mål.

 

 

William Bergendahl menar att det alltid är svårt att möta bra lag och att ”Deget” inte bara har sin fruktade anfallstrio att hålla koll på.

-De kan hota på många sätt, samtidigt är de konsekventa med vem som bygger upp bakifrån och det har vi givetvis tittat på. De tre har fått mycket uppmärksamhet, men de har flera duktiga spelare på andra positioner också som sätter upp dem i lägen. Det är en helhet som vi ska få stopp på.

 

DIF-bossen Tobias Sohlberg, som får klara sig utan skadade mittfältaren Erik Lindell, menar att för att få med sig ett bra resultat att inställningen måste vara hundra procent och att man tar jobbet för varandra.

-Vi behöver ha ett bra anfallsspel och för att få det, vilket inte är lätt mot Brage, behöver vi vara skickliga med passningar, mottagningar och förflyttningar. Men vi måste också vara duktiga i vårt försvarsspel och stänga till det där.

 

Att matchen spelas på konstgräs menar han talar för Brage, men tror och hoppas att man kommer kunna hantera det på ett bra sätt.

-Vi är ett lag som är spelskickliga. Brage är mer vana med konstgräs, så det är ingen fördel för oss.

 

Brages målvakt Adrian Engdahl har en klar bild av motståndarna och deras styrkor.

-De har en bra spelidé och speciellt ett väldigt bra presspel. Det kommer bli en utmaning att möta dem, säger Engdahl som menar Degerfors är seriens bästa lag.

 

Bragekeepern hoppas man kan tygla Degerfors fruktade anfallsspel men att det gäller att undvika att gå bort sig.

-Vi vill spela vårt egna spel, men sedan vet vi att de har väldigt bra kvaliteter offensivt. Det gäller att inte ta alltför mycket risker och ge dem den möjligheten, säger Adrian Engdahl.

 

Två andra spelare som William Bergendahl menar sticker ut extra är vänster wingen Axel Lindahl och centrala mittfältaren Christos Gravius.

-Lindahl har varit väldigt bra för dem. Han är en bra en-mot-en spelare där ute på kanten. Han skapar mycket chanser, ser till att slå många inlägg med bra kvalitet. Christos Gravius är en fin motor, med en bra vänsterfot som hittar passningar båda bakom och framför backlinjen, en spelare som startar deras anfall.

 

Med nio omgångar kvar har Brage på sin sjätteplats sju poäng upp till J-Södra på kvalplats. Adrian Engdahl siktar uppåt och har inte gett upp hoppet om att tangera fjolårets tredjeplats.

-Vi har fortfarande stor chans att klättra i tabellen. Med lite andra resultat med oss finns en kvalplats inom räckhåll. Självklart siktar vi alltid att ta oss så högt upp som möjligt, säger Adrian, som tycker det är bra stämning i gruppen inför lördagens drabbning.

-Vi kommer med två raka segrar (Vasalund och ÖIS) och har haft prestationer. Det känns väldigt bra i spelartruppen.

 

Vad gäller skadeläget är André Kamp, Mattias Liljestrand och Carlos Garcia åter i träning.

 

Text: Olov Lindgren


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2020 IK Brage.