Nyheter Inför lördagens match - Östers IF vs. IK Brage 2020-08-14 Inför lördagens match - Östers IF vs. IK Brage
2020-08-14   Skrivet av:

Det vankas match återigen för IK Brage och denna gång på Visma Arena där Östers IF står för motståndet.

Brages assisterande tränare, William Bergendahl, höjer ett varningens finger för den anrika Växjöklubben trots att smålänningarna haft det jobbigt resultatmässigt på slutet.

-Det är ett bra gäng som inte haft resultaten med sig de senaste matcherna. De öppnade serien starkt. I grund och botten är det ett hårt arbetande lag, som är solida.

 

Bragemålvakten Adrian Engdahl menar också att kollektivet är motståndarnas styrka.

-Ja, de är ett hårt arbetande lag med lojala spelare som gör jobbet.

 

William Bergendahl varnar för en duo i Växjölaget som det gäller att se upp med.

-Jag tycker att båda deras yttermittfältare är bra. Petar Petrovic, som är en snabb ”en mot en” spelare och Calle Johansson som mer driver över stora ytor. Det är två duktiga spelare som kan skapa målchanser. De skulle jag säga är deras bästa spelare.

 

Östers tränare Denis Velic, som får klara sig utan dansken Marc Rochester Sörensen (baksida) och unge Oliver Gustafsson, tycker stämningen och känslan i gruppen är god trots sju raka matcher utan seger.

-Ja, det tycker jag. Klart att man önskade att vi fått med oss lite fler poäng från vissa matcher, speciellt på slutet då vi har spelat väldigt bra. Vi har skapat tillräckligt många lägen och haft bra sekvenser men tyvärr inte fått med oss resultaten.

 

I matchen mot Halmstads BK i senaste omgången blev det förlust 0-2 trots en bra insats.  

-Första 20-25 hade vi tre hundraprocentiga lägen. Gör vi mål då blir det en helt annan matchbild. Det är det lilla extra som saknas.

 

Velic ser ändå positivt på fortsättningen och blickar framåt.

-Vi känner att vi har en positiv trend att vi skapar möjligheter.

 

I de två senaste matcherna har IKB bättrat på den viktiga delen i spelet att göra mål på fasta situationer. I matchen mot Västerås gjorde Leonard Pllana ett straffmål och mot Norrby var det Kristian Andersen tur med mål på frispark. Det har gjort att det har dröjt mer än fem halvlekar sedan man senast gjorde ett spelmål (i matchen mot Trelleborg). William Bergendahl känner dock ingen oro över detta faktum.

-Nej, det gör jag väl inte. Vi har haft motståndare som i stora delen av matcherna försvarat sig lågt. Det är alltid svårt att hitta vägar igenom. Därifrån måste vi börja analysera, precis som vi har gjort kring varför vi inte lyckas skapa fler chanser, och framförallt varför vi inte lyckas förvalta dem. Senast mot Norrby saknade vi kvaliteten att skapa fler chanser. Vi är ganska medvetna om vad vi ska göra, och vad vi behöver göra bättre.

 

Österbossen Velic har största respekt för Brage och tycker laget är starkt både lagmässigt och taktiskt.

-De har först och främst fått jobba under Klebér (Saarenpää) ett par år. De har en bra struktur, trygghet och grund i sitt spel, plus ett gäng duktiga fotbollsspelare som varit med på den här nivån ett tag och vet vad som krävs för att vara ett topplag.

 

I tabellen skiljer det fyra poäng mellan sjätte placerade Brage och tian Öster. Denis Velic väljer att ligga lite lågt, men hoppas förstås alla poängen ska stanna kvar i Växjö.

-Det kommer bli en härlig utmaning för oss få mäta oss med Brage. Vi ska försöka ge dem en tuff match och försöka gå segrande ur den.

 

En av Brages bästa och formstarkaste spelare är målvakten Adrian Engdahl. Han har bara blivit bättre och bättre under säsongen och svarat för flera högklassiga insatser. Senast mot Norrby stod 26-åringen för några direkt avgörande räddningar.

 

Engdahl själv tycker också att han spelar sin bästa fotboll för tillfället.

-Ja, det får jag väl säga att jag gör. Jag har också jobbat hårt för att komma dit där jag är och fått väldigt mycket hjälp både från tidigare tränare, men speciellt från vår ledarstab som vi har nu med Kristoffersson (Peter), Kayhan (Kavakli), William (Bergendahl) och Klebér (Saarenpää). Jag skulle säga att det här är det bästa jag någonsin har spelat.

 

I matchen mot Norrby fick nyförvärvet från London, backen Moses Makasi göra sitt första inhopp i Bragetröjan. Att kommunikationen nu kommer ske på engelska mellan honom och Makasi tror han inte kommer vara några svårigheter.

-Jag tycker väl inte det är ett stort problem. Man är så pass van att prata engelska, när man har spelat i många klubbar och det finns nästan alltid någon som är engelsktalande. Som fotbollsspelare är man ganska van att kommunicera på olika språk, säger Engdahl.

 

Det täta matchandet gör att det är viktigt att underhålla spelarna och låta dem vara så fräscha så gott det går.

-Nu är det bara två dagar mellan. Igår (torsdag) har de som spelade mycket i onsdags fått behandling, fokuserat på återhämtning och fått igång cirkulationen och kört lite rörlighet. Sedan åker vi ner till Växjö och bor där idag (fredag). Sedan kör vi de normala förberedelserna, med gott om tid att återhämta sig, säger William Bergendahl.

 

Öster som spelade i tisdags får alltså 24 timmars extra vila, men Denis Velic tror inte det blir en avgörande faktor.

-Nej, det tror jag inte, även om det ur återhämtningssynpunkt är en fördel för oss. Alla lag är vana att spela mycket matcher.

 

Öster har Visma Arena som hemmaplan, och underlaget är ett så kallat hybridgräs.

-Naturgräs och hybridgräs märker man inte någon större skillnad. Det blir en gräsmatch, och vi har varit ganska starka på det underlaget i år. Det är inget vi lägger fokus på, mer än att vi vet vilka situationer som kan uppstå, säger Bergendahl.

 

Inför matchen på lördag är siktet som vanligt inställd på tre poäng och Adrian Engdahl tror möjligheterna är goda för seger mot Öster.

-Vi har något väldigt bra på gång. Vi gör en bra insats mot Norrby, men får inte ut det sista. Om vi bara fortsätter jobba med våra principer och hittar rätt i vår spelidé ännu mer så kommer det att lossna.

 

Vad vill ni se ska lossna?

-Man vill alltid säga målskyttet, men det kommer att komma. Vi skapar lägen, sedan gäller det att sätta chanserna, avslutar Bragekeepern.

 

Matchen startar kl.17:30 och ni ser den som vanligt via Dplay.

 

Har du inte möjlighet att se matchen via Dplay så kan ni istället se den hos vår samarbetspartner Pitcher’s i Borlänge. Klär du dig i grönvit Brage-merch så får du även 15% rabatt på notan! Så ta på er matchtröjan, halsduken eller någon annan av våra snygga souvenirprylar och boka ditt bord här.

 

Som vanligt kan du stötta oss genom att köpa soffbiljett till matchen här – Borlänge, nu kör vi!

 

 

Text: Olov och Per Lindgren


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2020 IK Brage.