Nyheter Inför måndagens premiär 2019-03-31 Inför måndagens premiär
2019-03-31   Skrivet av:

En lång försäsong är över, och på måndag är det seriepremiär när IK Frej Täby gästar Domnarvsvallen.

IK Brages försäsong har bjudit på blandade resultat. I några av matcherna tycker mittfältaren Oscar Lundin att det har sett riktigt lovande ut.

-Jag tycker vi spelade bra i BP-matchen. Sedan hade vi otur med en utvisning och ett frisparksmål direkt efter det, som fällde oss där. Annars tror jag att vi hade kunnat tagit med oss tre pinnar där.

 

Oscar Lundin menar att känslan inför seriestarten är bra, även om det inte alla gånger har sett så tryggt ut i defensiven i vissa träningsmatcher. Han har dock varit med så pass länge, att han vet att det är en markant skillnad på tränings- och seriematcher.

-Vi har släppt in lite för mycket mål. Men en försäsong är alltid en försäsong. Det blir bättre nu när serien drar igång.

 

Till årets säsong har det tillkommit några spelare, samtidigt som några försvunnit till andra klubbar.

 

Hur bra är ni i år om du jämför med förra året?

-Vi gjorde det bra förra året, och nu har alla nya spelare kommit in i hur vi vill spela, så jag förväntar mig att vi är lite vassare i år. Jag tror, eller jag vet att vi är ett bättre lag i år. Det kommer förhoppningsvis att bli ett bra år.

 

Frej, som förra året slutade nia i serien, väntas av flera bli ännu bättre i år. Oscar Lundins Brage går så klart för tre poäng på måndag, men man vet att Frej fått in mycket kvalitet i laget.

-De var lite skakiga förra året. Men de har fått in många nya spelare, främst unga spelare som är hungriga. Så det kommer att bli en tuff match. Jag tror Frej kan bli ett bra Superettanlag i år.

 

Assisterande tränaren och videoanalytikern William Bergendahl har lagt ner många timmar den senaste tiden för att kartlägga Frejs spelsätt in i minsta detalj. Han har lagt märke till att Frej redan nu, så pass tidigt på säsongen, har fått ihop det väldigt bra.

-De är ett nybygge inför i år. Det är en ganska ung sammansättning som på kort tid har fått ihop ett väldisciplinerat lag. De har imponerat. Det syns att de har lag ner mycket tid på speluppbyggnad, och de har tydliga idéer vad de vill göra när de har bollen. De är även tydliga i sitt försvarsspel vad de vill och är duktiga i sitt höga försvarsspel.

 

Som alla andra lag har Frej skaffat en hel del nya spelare inför 2019. Bergendahl vill ta fram några vassa spelare som det gäller se upp med.

-På det centrala mittfältet har de fått in Pedro Ribeiro, som är en stor tydlig defensiv mittfältare som också är skicklig med bollen. De har även fått in Moustafa Zeidan från BP. Han är en bolltrygg spelare som är duktig på att styra tempot i matcherna. Det blir nyckeln för oss att få kontroll på deras centrala mittfält. De har också plockat in Kim Skoglund nyligen, frågan är vart han hamnar, om det är en av de tre i backlinjen eller på mittfältet.

 

William Bergendahl, som har sett fyra av Frejs matcher på video, tycker att laget gjort det jättebra. Inte minst när man stötte på de Allsvenska lagen i Svenska Cupens gruppspel.

-Vi har en bra bild hur det spelat i cupen, mot två Allsvenska lag. De har stått upp bra mot tufft motstånd. De är framförallt välorganiserade. Deras försvarsspel sattes på prov mot de Allsvenska motståndarna, och de löste det bra defensivt.

 

Förra säsongens möten mellan lagen blev två målfattiga matcher. 0-0 borta och seger 1-0 på Domnarvsvallen. Hur det kommer att se ut på måndag i premiären, är så klart svårt att sia om.

-Det är svårt att jämföra lagen. Nu har de en ny tränare, och har haft en stor spelaromsättning. Det blir ett annat Frej, och det är svårt att säga vad det leder till för matchbild, summerar William Bergendahl.

 

I höstas hade Oscar Lundin problem med känningar i ett knä. Det är något han inte känner av längre.

-Det är lugnt nu. Jag är fit for fight, så det är inga problem. Jag har haft lite trubbel med en fot, men den är bättre, så det är lugnt.

 

Både Brage och Frej har under våren fått möta tufft motstånd, i och med att lagen deltagit i Svenska Cupen. Oscar Lundin tycker att det har varit en nyttig erfarenhet.

-Det är bra tid av säsongen, att kunna få känna vilken nivå man har på gruppen. Man får en värdemätare var man vill vara någonstans. Det är till allsvenskan vi ska, så det är bra veta vilken nivå de ligger på.

 

Om du skulle vilja tippa, var hamnar Brage i tabellen när 30 omgångar har spelats?

-Det är svårt att säga, men jag hoppas högre än förra året. Vi får se hur utfallet blir.

 

…och vilka lag tror du kommer att vara i toppen, respektive i botten av tabellen?

-Jag tror Halmstad har en bra grund och många bra spelare, jag tror de kan bli vassa i år. De som kommer ligga i botten, blir svårt att uttala sig om. Det kommer att bli en jämn serie.

 

Avslutningsvis manar Oscar Lundin att så många som möjligt under säsongen letar sig till Domnarvsvallen, för att bära fram Brage till poäng och segrar.

-Jag hoppas att folk kommer och stöttar oss på Vallen. Vi behöver bättre publiksiffror än vad vi hade förra året. Man får en extra motivation att spela när det är mycket publik på läktaren.

 

I Brage är i skrivande stund alla tillgängliga, förutom Mikael Christensen som rehabtränar sin meniskskada.

 

Matchen startar kl. 19:00 på Domnarvsvallen, biljetter köper ni via webben: https://ikbrage.ebiljett.nu/

 

Text: Per Lindgren

Redigering: Robin Laszlo

Toppbild: Norkay AB


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2020 IK Brage.