Nyheter Inför onsdagens match - IK Brage vs. Gais 2020-09-15 Inför onsdagens match - IK Brage vs. Gais
2020-09-15   Skrivet av:

Efter två raka bortamatcher är det på onsdag dags för hemmamatch på Domnarvsvallen mot tabelltolvan Gais.

Brages assisterande William Bergendahl vet att det är ett starkt motstånd som väntar.

-De har många duktiga spelare, säger han.

 

Två spelare som det gäller att se upp extra med hos Atleterna är nyförvärven Mervan Celik (Fatih Karagümrük) och Richard Yarsuvat (Norrby IF) med fyra respektive tre mål så här långt.

-Det som är uppenbart med Gais är den spets de har framåt som börjat producera med, Celik och ”Rikky” framförallt.

 

Båda är i sina bästa stunder två av seriens bästa anfallare. Som den minnesgode vet gjorde Celik (då i BK Häcken) fyra mål när laget i fjol vann med 6-1 mot Brage på Bravida Arena i Svenska cupens gruppspel.

 

Richard Yarsuvat är ofta tuff att möta och han hade bland annat ett skott i virket i vårens möte på Nya Ullevi.

 

Bakom nämnde duo finns det flera bra spelare som exempelvis Anton Wängberg och Julius Lindberg.

-Egentligen alla som spelat på de offensiva positionerna har gjort det bra, menar William Bergendahl.

 

Ett av Brages förvärv under transferfönstret var engelsmannen Moses Makasi som hunnit göra sex matcher, varav fyra från start, sedan han anlände till Brage i början av augusti. Han säger att det fortfarande fattas lite innan han är i full form.

-Jag känner att jag fortfarande har mer att ge. Jag har bara varit här i drygt en månad, men jag börjar nå full matchform, säger han.

 

Efter att ha spelat med FC Eindhoven i den holländska andradivisionen, så har det blivit en ny roll han fått anpassa sig till i Brage.

-Att ställa om från att ha en hög offensiv position när vi har boll till försvarare när laget tappar boll, menar han är en stor skillnad gentemot sin tid i Eindhoven.

 

-Att hinna tillbaka till min position i backlinjen, när jag har legat som en ytter offensivt, har varit den största utmaningen.

 

Efter matchen i fredags i Trelleborg, och den långa resan hem, så har 24-åringen kommit tillbaka till sina rutiner utanför fotbollsplanen. Och det betyder att det blir åtskilliga timmar han följer två av sina favoritidrotter.

-Jag är en stor fan av NBA, så jag har följt slutspelet. Nu har också Premier League i England börjat, så jag tittar på alla matcher där.

 

I och med de tre poäng IKB skaffade sig efter matchen mot Trelleborg, så befäste man sin sjätteplats. Moses Makasi hymlar inte med att man hoppas fightas om en framskjuten placering när serien summeras i början av december.

-Segern var väldigt viktigt för laget, eftersom vi vill vara med så högt upp som möjligt. Så det var mycket positivt att vi vann!

 

Gais har hittat formen och tränaren Stefan Jacobsson tycker att laget för tillfället spelar sin bästa fotboll.

-Ja, sett över 90 minuter så är det väl så.

 

På sina fyra senaste matcher har Atleterna tagit sju poäng och varav två raka segrar.

-Tidigare har det funnits perioder och sekvenser där det varit helt okay, men just nu är det en helhet som fungerar över 90 minuter, menar han.

 

När lagen möttes i omgång tre, tog Brage säsongens första seger i en jämn tillställning, efter att Leonard Pllana gjort matchens enda mål i Göteborg.

 

Gaisbossen menade att man trots förlusten ändå gjorde en bra match.

-Ja, vi var helt okay då också. Då var det ett Brage som försökte komma tillbaka efter två förluster. De ställde upp 5-4-1, och lät oss ha bollen lite mer och jobba lite med omställningar.

 

Stefan tror båda lagen är bättre nu jämfört med mötet i slutet av juni och räknar med en tuff match på onsdag.

-Man får ingenting gratis mot Brage oavsett när man möter dem. De har några skador, men det är en homogen och bra trupp.

 

Att vinna mot samma lag hemma och borta under gällande säsong brukar ibland inte vara det enklaste.

-Det är ingenting jag har funderat på överhuvudtaget, säger William Bergendahl.

 

-Det man kan säga är att det kommer bli en helt annan typ av match på onsdag. Gais har ändrat i sitt sätt att spela en hel del, medans vi är på ett helt annat ställe i vår process än vi var tidigare på säsongen med en hel del skadade spelare. Nu är det helt nya förutsättningar.

 

Hur har de ändrat sitt att spela?

-De två senaste matcherna har de gått över med att spela med en fyrbackslinje. Nu senast mot Sundsvall (vinst 3-1) fick det effekt med ett högt och aggressivt försvarsspel, och därifrån bra bollvinster och vassa kontringar. De har tryckt upp sitt försvarsspel ordentligt, säger William.

 

Onsdagens motståndare ligger precis ovanför det negativa kvalstrecket. En plats Jacobsson hoppas man kan förbättra, och är medveten om man måste fortsätta ta poäng för att också hålla lagen bakom efter sig.

-Vi siktar att plocka ett par placeringar. Positivt är att vi har en stigande formkurva. Jag tror det kommer bli tufft ända in i sista omgången. Lagen under ligger inte heller stilla. Det är upp till oss själva att lösa situationen som vi försatt oss i.

 

Jacobsson, som får klara sig utan korsbandsskadade mittfältaren Aiden Harvey och anfallaren Donat Zejnullahu, tror på en tight tillställning på Domnarvsvallen.

-Det är två lag som jobbar med en ganska tydlig idé. En bra organisation både i försvars- och anfallsspel och som söker den struktur som ska forma en bra helhet.

 

Brage har vid ett tillfälle under säsongen vunnit två raka matcher (8/7 LSK-IKB 1-3 och 12/7 AFC-IKB 1-2). Efter 1-0-segern på Vångavallen i fredags finns möjligheten igen.

-Vi vill jobbade vidare på en seger och att hålla nollan, samt en bra prestation som senast. Vi vet att det krävs hårt arbete för att få flyt och göra flera bra prestationer på rad. Det är det som varit lite av vår utmaning under den här säsongen, säger Bergendahl som har stora förväntningar inför onsdagens tillställning.

 

-Ja, det har jag. Jag hoppas att vi kan få med oss en bra prestation igen.

 

Moses Makasi hoppas också att laget kan bygga vidare på den inslagna vägen och följa upp insatsen mot Trelleborg. 

-Det gäller att vi fortsätter som vi spelade senast med ett solitt försvarsspel, och att vi hotar framåt och gör mål på chanserna vi skapar.

 

Du har nu varit i Sverige i en tid. Har du lärt dig någon svenska?

-Jag kan bara ”höger” och ”vänster” och att säga ”godmorgon” och ”adjö”. Men jag lär mig för varje dag, så det är bra, skrattar Moses.

 

Brage har på skadelistan mittbacken Mattias Liljestrand (baksida) och anfallaren Jonathan Lundbäck (korsband). Dessutom är mittfältaren Oscar Lundin avstängd efter sitt åttonde gula kort.

 

Matchen startar kl.19:05 på onsdag och du kan köpa din soffbiljett här redan nu till matchen, och därmed stötta oss!

 

Text: Olov Lindgren och Per Lindgren


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.