Nyheter Inför onsdagens match - Ljungskile SK vs. IK Brage 2020-07-07 Inför onsdagens match - Ljungskile SK vs. IK Brage
2020-07-07   Skrivet av:

På onsdag är dags för årets tredje bortamatch när klassiska Ljungskile SK står för motståndet på Skarsjövallen.

William Bergendahl, assisterande tränare i IK Brage, tycker att Superettan-nykomlingen besitter många kvaliteter.

-Det är ett lag som är ganska raka i sitt spel som tydligt vill hitta in med bollar bakom och hota backlinjen, kort och gott, säger Bergendahl.

 

Likt Brage, har Ljungskile spelat ihop fyra poäng. William Bergendahl vill framförallt varna för att laget är erkänt svåra att tas med på hemmaplan.

-Man ser framförallt att matcherna de har spelat hemma, att det är elva fighters på planen som är disciplinerade och försvarar sig, ofta ganska lågt och kompakta och svåra att såga sig igenom. Offensivt är de starka på sina fasta situationer och sitt andrabollspel, vilket leder till en del chanser. De är ett fysiskt starkt lag, menar han.

 

Ljungskiles tränare Jörgen Wålemark, som hoppas få tillbaka mittfältaren Johan Svahn efter hälseneskada, tycker laget är på väg att växa in i superettankostymen.

-Vi börjar komma in i den här serien. Det är bara att jobba på för att bli bättre och bättre.

 

Ljungskile och Brage har båda samma matchtrend över de fyra första omgångarna.

 

Efter två raka uddamålsförluster mot Örgryte och J-Södra, blev det vinst 2-0 hemma mot Trelleborg och senast 2-2 borta mot Norrby.

-Det har varit jämna matcher alla fyra och vi har haft chans på poäng i alla matcherna, menar Wålemark.

 

Wålemark, som lotsade Ljungskile till en klar serieseger i söderettan i fjol, menar att den största skillnaden mellan division 1 och SE är effektiviteten.

-I superettan sätter de fler mål på chanserna som dyker upp, det gäller att man är mer noggrann i sitt försvarsspel.

 

Efter spel senast på Domnarvsvallens konstgräs väntar match på gräs igen för grönvitt.

-Jag förväntar mig att det blir match där vi tar fortsatta steg att ligga rätt i hur vi vill spela fotboll först och främst. Vi vill gärna ta kommandot över matchen. Jag förväntar mig att vi får ganska mycket tid med bollen, och får styra spelet. Så det gäller att sätta fart på bollen, vara kreativa och luckra upp deras försvarsspel, säger Bergendahl.

 

Hur ser förberedelserna ut inför matchen?

-Vi tränade idag (tisdag) på Domnarvsvallen, käkar lunch där, innan vi sätter oss på bussen. Sedan blir det att vi åker ner till Vänersborg där vi kommer att bo. Sedan har vi en halvtimme, fyrtio minuter till matcharenan.

 

Brages Lukas Hiltunen är en av flera yngre spelare som fått speltid under säsongen. Senast mot Halmstad, fick den 22-årige försvarsspelaren göra ett inhopp i andra halvlek.

-Jag tycker det gick helt okay för egen del. Vi spelade upp oss mycket, mot hur det såg ut i första halvlek, och jag tycker hela laget såg bra ut.

 

Totalt har det blivit tre inhopp under säsongen. Senast som det blev spel i 90 minuter var i augusti förra året i svenska cupen mot Dagsbergs IF. Hur mycket närmare Lukas Hiltunen nu är en plats från start, vill han inte spekulera in.

-Jag tycker jag har utvecklats mycket den senaste tiden och man jobbar sig närmare och närmare. Sedan får man ta tillvara på de chanser man får och visa att man vill spela, säger han.

 

Hur vill du beskriva din spelstil?

-Jag gör allt för att gå in hårt i närkamper och jobba hårt.

 

Matchen mot Ljungskile kan på pappret låta mer överkomligt än GIF Sundsvall och Halmstad. Men så klart finns det inga lätta matcher i serien, och Lukas Hiltunen tror att laget måste göra en hundraprocentig insats, för att vinna matchen.

-Det kommer att bli en tuff match. Det kommer bli hårt, och vi måste gå in med en jäkla kämpainsats och jobba som ett lag. Om det kommer att fortsätta regna, så kommer planen inte att bli speciellt bra, så det kommer bli en match med mycket närkamper.

 

Två långa bortaresor (senast mot Gais), gör att det finns mycket tid att fördriva  i bussen.

-Jag brukar sova, lyssna på podcast, läsa lite och det är allt möjligt. Sedan så pratar man lite skit med grabbarna också, säger Lukas.

 

Efter fyra omgångar ser serien ut att kunna bli oviss. Även om det bara avverkats fyra omgångar, så skiljer det endast fyra poäng mellan serieledande GIF Sundsvall och Brage. Lukas Hiltunen tycker, med all rätt, att det är för tidigt att börja prata om tabellplaceringar.

-Vi ska inte tänka så mycket på tabellen nu, utan vi ska bara köra på och fortsätta att inte släppa in några mål som i de senaste två matcherna. Då tror jag vi har en bra möjlighet att få en bra tabellplacering. Vi ska inte fokusera så mycket på serien nu när det är så få omgångar som spelats.

 

Jörgen Wålemark, vars äldre bror Bo tränade Brage 2012 och 2014, har största respekt för Brage men vill inte närmare gå in på motståndarnas styrkor och svagheter.

-Nej, det vågar jag inte svara på. Förra året var de på kvalplats och nära att ta steget upp till Allsvenskan. Det är ett bra lag som vi möter. De har kvaliteter både offensivt och defensivt som vi måste ha respekt för.

 

Ljungskile har värvat flera starka namn som Tom Siwe (J-Södra) och Perparim Beqaj (Varbergs Bois/J-Södra). Men det är mittfältaren Johan Brannefalk som han menar varit lagets nyttigaste spelare hittills.

-Han har bra bollbehandling och vill alltid hitta offensiva lösningar. Han blir viktig för oss under hösten.

 

Superettan är inne i en period med tätt med matcher. Det medför att man får anpassa träningar och förberedelser sett till hur mycket speltid spelarna har i benen, säger William Bergendahl.

-Det handlar om individualisering. Varje spelares behov. De som har spelat mycket nu, får av förklarliga skäl inte så mycket fysisk belastning i träning, utan analys med video och förberedelse på det sättet. Det blir behandlingar och lite rehabträning. Medans de som inte har spelat så mycket får träna hårdare helt enkelt, och liksom vara redo när de får sin möjlighet att spela. Så det blir två olika grupper som tränar.

 

Truppen till matchen meddelas senare.

 

Text: Olov Lindgren & Per Lindgren


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2020 IK Brage.