Nyheter 2020-06-16 Inför premiären i Superettan Inför premiären i Superettan
2020-06-16   Skrivet av:

Så är det äntligen dags för Superettan premiär 2020. För motståndet står fjolårets seriefemma Degerfors IF på klassiska Stora Valla.

Matchen kommer att spelas utan publik, onsdagen den 17 juni klockan 19:00.

-Uppladdningen har varit lugn och kontrollerad. Det har varit väntans tider, säger IK Brages tränare Klebér Saarenpää förväntansfullt inför matchen.

 

Det har gått tre månader sedan senaste matchen, då Brage spelade 1-1 mot IK Sirius. Efter det att Bantu Mzwakali gett IKB ledningen i första halvlek, kunde Sirius i andra kvittera till 1-1. Sedan dess har laget varvat perioder med tuffa träningar, internmatcher, vila och återhämtning.

-Vi har saknat matcher med nerver, tävlingsmatcher där vi slåss om poängen. Men det har varit lika för alla. Jag tycker det har fungerat rätt bra ändå, säger Bragetränaren.

 

Brages back Alexander Zetterström håller med och menar att onsdagens premiär skiljer sig från en vanlig seriepremiär, bland annat med tanke på att man inte spelat match på länge.

-Att man inte fått träningsmatcherna i benen är den största skillnaden. Vi har kört elva mot elva på träningarna men det blir inte samma sak då man möter ett annat lag, menar Brageförsvararen.

 

Nu väntar alltså Degerfors i den sedan länge försenade starten av årets Superettan. Båda lagen har stött på varandra åtskilliga gånger genom åren. Senast i början av februari, då blev det Brage vinst med 5-2 i Borlänge. I en träningsmatch där Kristian Andersen gjorde tre mål. Klebér Saarenpää tror ändå inte att den matchen har någon större betydelse, nu när lagen möts igen.

-Nej, det tror jag inte överhuvudtaget. Det var så längesedan och det var bara en träningsmatch. Det är väl bara att vi har en skön känsla att kunna göra många mål, och vinna matcher. Nu är det helt andra och nya förutsättningar. Inget vi kan använda egentligen.

 

Efter fyra säsonger i Degerfors IF lämnande Stefan Jacobsson klubben, för att ta över tränarsysslan i GAIS. In har istället Andreas Holmberg och Tobias Sohlberg kommit. Klebér Saarenpää tycker att laget, trots tränarbytet, fortsätter att spela på ett likartat sätt.

-Om man ska utgå från det lilla material man har, så skulle jag säga att de inte har ändrat någonting. De bygger vidare på det de har gjort under väldigt många år. De är ett lag och en klubb med en god kontinuitet, och de har kommit till det stadie där de är med och blandar sig i toppstriden.

 

Har du sett dem spela någon match, efter det att ni möttes i februari?

-Jag har sett en träningsmatch, som vi har fått lite info från. Så vi har ganska bra koll sedan tidigare i och med att de inte har ändrat några stora saker. Lika som jag antar, att de har koll på oss, menar Klebér.

 

Onsdagens motståndare, Degerfors IF, har förlorat fjolårets skyttekung Erik Björndahl till Örebro SK. Istället har man fått in andra offensiva nyförvärv i Victor Edvardsen (IF Karlstad Fotboll), Johan Bertilsson (Örebro SK) och Villiam Dahlström (FC Gute). Tränare Tobias Solberg känner sig redo inför onsdagens premiär.

-Absolut. Det känns jätteskönt att hela Superettan kommer igång. Känslan är god även om risken finns att man lätt kan bli hemmablind,enar Solberg.

-Det är säkert 15 andra lag som också känner sig redo, fortsätter han.

 

Solberg menar att truppen är minst lika bra som i fjol.

-Jag hoppas och tror det. Så är känslan i alla fall. Även om man inte ersätter Björndahl hur som helst så har vi en bredare trupp. Vi har ett fint och gott omklädningsrum som är en styrka i Degerfors IF och som vi har haft i många år.

 

Solberg, som bara har mittfältaren Ferhad Ayaz på skadelistan, räknar med en svår match i premiären.

-Det blir en tuff match mot ett förmodat topplag. De var starka i fjol och behållit de flesta. De är farliga och har fart i sitt lag. Det blir åka av direkt och bekänna färg på en gång, säger han om IK Brage.

 

Istället för ett välbesökt Stora Valla på onsdag, väntar alltså ett bruksderby utan publik.

-I början tror jag spelarna inte kommer känna av det så mycket, i och med det är premiär och alla längtar efter att bara få spela match. Jag tror det blir mer påtagligt längre fram när vi kommer in några omgångar och det börjar bli vardag, säger Klebér Saarenpää.

 

Alexander Zetterström tror inte heller tomma läktare betyder så mycket vad gäller matchens karaktär jämfört med ett vanligt bruksderby.

-Det är en gräsmatch och premiär, så det blir tufft oavsett om det är publik eller inte. Det blir säkerligen mycket smällar och tufft spel, säger han och fortsätter.

-Jag hoppas verkligen vi vinner, det är dags att göra det där borta nu, säger Zetterström.

 

Bragebossen Klebér Saarenpää anser att truppen är stark och startklar inför matchen mot Degerfors.

-Det ser helt okay ut, skulle jag säga. Vi har lite småsaker att tänka på. Ingenting vi behöver gå ut med innan första matchen, mer än att Jonathan Lundbäck är långtidsskadad. Sen får vi se på matchdagen vilka som är tillgängliga för spel.

 

Hur mycket längtar du till matchen på onsdag?

-Det ska bli riktigt kul. Det kommer att kännas ovant och få tävla på riktigt. Det ska bli kul. En aha-upplevelse förhoppningsvis, avslutar han.

 

Du ser matchen via Dplay. Teckna ditt abonnemang här.

 

Trots att du inte kan vara på plats och se matchen så kan du visa ditt stöd genom att köpa soffbiljett här.

 

Tillsammans är vi IK Brage!

 

”Man ser på blicken nu att det börjar bli på allvar…Det känns som att alla vill sticka ut i år” säger Brages lagkapten, Robbin Sellin, inför seriepremiären.

 

 

Text: Per och Olov Lindgren

Redigering: Robin Laszlo


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.