Nyheter Inför tisdagens match på Stora Valla 2019-05-07 Inför tisdagens match på Stora Valla
2019-05-07   Skrivet av:

I den sjätte omgången spelar IK Brage sin första match på gräs. Degerfors IF som fått spela två av sina ”hemmamatcher” på Behrn Arena fick i fredags klartecken att Stora Valla är spelbar.

Efter Varbergmatchen förra söndagen, så har laget hårdtränat för att kunna bjuda upp till en bra match idag (tisdag).

-Först var det återhämtning. Sedan tre jättebra träningsdagar som varit tuffa. Sedan från i lördags har vi fokuserat mer taktiskt på vad vi behöver göra i matchen mot Degerfors. Det har sett bra ut. Det har varit småskavanker på vissa spelare, men vi är redo, säger Bragetränaren Klebér Saarenpää.

 

Vad tror du det blir för typ av spel, med tanke på att gräsunderlaget i Degerfors kanske inte kommer vara hundra?

-Jag vet inte hur bra eller dålig planen är. Vi får förhålla oss till det. Generellt när det är gräsmatcher blir det mer kamp och vilja.

 

Under maj duggar matcherna tätt. Fem matcher ska avverkas under 18 dagar. Huruvida man ska rotera med olika spelare från match till match är en balansgång, säger Bragetränaren.

-Vi får förhålla oss till det från match till match. Man behöver rotera när det är 48 timmar mellan matcherna, då blir det fysikologiskt tufft att återhämta sig. Om någon har en skavank så har vi någon annan som är redo, då ser jag bra möjlighet att variera. Vi vill gärna ha alla friska och krya under den här perioden.

 

Det har knappast undgått någon att den strålande säsongsinledningen, har gjort att grönvitt just nu ligger trea i tabellen. Saarenpää  säger sig emellertid att han inte lägger någon stor vikt kring hur man ligger till placeringsmässigt.

-För egen del, så tittar jag absolut inte i tabellen. Vi har precis börjat säsongen, så det är ingen mening med det. Ju mer man vinner, ju bättre utgångsläge har man.

 

Så klart har både Klebér Saarenpää, tillsammans med assisterande tränaren William Bergendahl, kartlagt motståndarna. Och som i alla lag i ligan, finns det spelare som besitter en hög kvalitet.

-Vi får se upp med Nikola Ladan och Rasmus Alm som har haft en jättebra inledning på säsongen. Han (Alm) har varit duktig, säger Klebér Saarenpää om den kvicka offensiva mittfältaren.

 

William Bergendahl har i sina videoanalyser av motståndarna, upptäckt att DIF spelar lite på olika sätt, beroende på underlag.

-Jag tror att alla lag spelar annorlunda om det är gräs eller konstgräs. De har spelat på gräs två gånger, Mjällby borta och mot Öster borta. De spelar kanske lite färre bollar på centralt mittfält. Vi måste ha lite större marginaler för vi vet det kan bli någon dålig touch, och lite tekniska misstag, så det förändras lite. Men de är bra på att rulla bollen i speluppbyggnaden även på gräs. Det blir nog lite förändrat, men inte så jättemycket.

 

Vad skulle du säga är Degerfors spelidé?

-Jag skulle säga att de vill behålla kontrollen med bollen under matcherna. De är trygga i att bygga upp spelet bakifrån, och slå ut lagdel för lagdel, och sätta det centrala mittfältet i spel med Nikola Ladan och (Christos) Gravius, som är skickliga när de har bollen vid fötterna. Sedan finns det variation i deras spel också. Framför allt med Rasmus Alm när de spelar in honom tidigt med djupbollar. Det är den variationen som sticker ut. De är bekväma att ha mycket boll. De är ett lag som har genomarbetad spelidé med en tre- eller fembackslinje, beroende vad de har för lag. De är solida, och kan hantera det de ställs inför. De har inga tydliga svagheter, men vi ska nog kunna hitta någon lucka, avslutar William Bergendahl.

 

Text: Per Lindgren

Redigering: Robin Laszlo

Foto: Ulf Palm – Fotoredigering: Norkay AB


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.