Nyheter Intervju med Brages nyförvärv - Bantu Mzwakali 2020-05-20 Intervju med Brages nyförvärv - Bantu Mzwakali
2020-05-20   Skrivet av:

I början på året skrev den 26-åriga offensiva mittfältaren, Bantu Mzwakali, på ett kontrakt med IK Brage och tog med sig flyttlasset från Kapstaden till Borlänge.

”Banto”, som hans namn egentligen uttalas, föddes 1993 i sydafrikanska Gugulethu Township, i Kapstaden och växte upp med sin mamma och sina fyra syskon.

-Jag växte upp i en så kallad ”Township” (kåkstad), med min mamma, storebror, mina två storasystrar samt min lillebror. Min pappa var aldrig närvarande, men vi hade ändå en okej uppväxt, trots att det var väldigt kriminellt där jag bodde. Min undanflykt, eller snarare räddning, från det kriminella livet var skolan och fotbollen. Jag lyckades hålla mig undan, samtidigt som det fanns flera, mer talangfulla spelare än jag som inte lyckades och istället inte längre finns med oss säger Bantu, när vi pratar om hans uppväxt, och fortsätter.

-Det var väldigt svårt fram till den punkten då du måste göra ett aktivt val. Många är involverade i brottslighet och det är inte lätt att hålla sig ifrån det. När du sedan måste välja mellan till exempel det kriminella livet och fotbollen så är det inte helt enkelt då det inte finns så många bra lag att spela för och som tar hand om en. Så jag hade en oerhörd tur att jag blev scoutad och värvad av Ajax Cape Town, när jag spelade i min ”Township”-klubb Young Romans. Min coach, Ta Sputla, som jag hade i Young Ramons var den som från början tog hand om mig. Han pushade mig och trodde på mig. Han älskade mig och har spelat en väldigt stor roll i mitt liv, han var som en far till mig.

Foto: Bantus ”Township” i Kapstaden

 

Bantu, som flyttade till Sverige i slutet av januari, har sin familj kvar hemma i Kapstaden, vilket är en stor utmaning för honom.

-Jag är förlovad och har en son hemma i Kapstaden. De bor kvar där med hennes familj. De brukar besöka min familj för att fortsätta hålla en bra kontakt nu när jag inte är hemma. Så de hjälps åt att ta hand om min son när jag är här. Det är såklart jobbigt, men vi pratar via videosamtal varje dag, säger Bantu.

Foto: Bantu med sin son

 

Vägen som tog honom till Borlänge och IK Brage då? Den har inte varit spikrak, men nu är han här och ska göra sitt bästa för att lyckas.

-Jag började spela fotboll när jag var väldigt ung. Men jag tillhörde inget lag förrän jag var 9-10 år och började spela för Young Romans. När jag var 15 år blev jag scoutad av Ajax Cape Town och de värvade mig till deras ungdomsakademi. Jag spenderade sedan 12 år i Ajax och det var en väldigt bra klubb för mig. De tog mig ifrån det kriminella samhället i kåkstaden och jag kunde satsa fullt ut på fotboll. Detta gjorde att jag kunde lägga mer fokus på fotbollen och börja tänka på min framtid. Alla får inte den möjligheten och jag är väldigt lyckligt lottad som fick den chansen, som jag ser som en räddning. Jag kan säga att jag verkligen försökte göra det bästa av möjligheten jag gavs, och den har tagit mig dit jag är idag, menar Bantu och fortsätter.

-Jag har alltid älskat fotbollen. När jag var yngre spelade vi kvartersfotboll och vi mötte ofta killar från andra ”Townships”. Vi spelade på gatorna och ibland slog vi vad om pengar för att göra det mer intressant. Så folk kom och tittade på oss när vi spelade matcher. Detta gjorde också att vi höll oss undan det kriminella livet med brottslighet, alkohol och droger. Vi spelade fotboll istället och det var egentligen det enda som gjorde att jag kunde välja en annan väg i livet.

 

Den 26-åriga sydafrikanen spelade även cricket under sin uppväxt, men det var aldrig något snack om att det var fotbollen som var nummer ett i hans liv.

-Fotboll betyder allt för mig! Det är mitt jobb nu och det gör att jag och min familj kan få mat på bordet. Men det för med sig så mycket glädje och jag älskar spelet så mycket. Jag tar min fotboll väldigt seriöst varje dag och vill hela tiden bli bättre och bättre.

 

Bantu Mzwakali har nu börjat ett nytt kapitel i sin spelarkarriär, och ja, i sitt liv. Han har aldrig bott utanför Sydafrikas gränser och har nu tagit sig an en helt ny kontinent. Så livet och fotbollen i Sydafrika har präglat honom och gjort Bantu till den spelaren han är idag.

-Jag har bara spelat i klubbar i sydafrikanska Premier League innan. Så det är en helt ny upplevelse för mig. Jag tillhörde Ajax Cape Town, Chippa United och Wits University. Samt gjorde en kort sejour i Cape Umoya United.

-Den klubben som betytt allra mest för mig är Ajax Cape Town. Jag hade två coacher där som, förutom Ta Sputla, spelat en stor roll i min karriär och utveckling, Mushin Ertugral och Roger de Saar. De är de absolut bästa tränarna jag någonsin haft, menar Bantu och fortsätter.

-De fick mig att inse vad jag behövde göra för att lyckas. Jag är därför alltid hungrig att uppnå framgång inom fotbollen och jag fick en väldigt bra skolning i Ajax akademi.

 

Hur hamnade då den 26-åriga mittfältaren till slut i Borlänge och IK Brage?

-För att vara ärlig har jag alltid velat spela i Europa. När jag var 18 år åkte vi med Ajax akademi till Europa för att spela stora turneringar och spelade mot storklubbarnas akademilag, så det började där. Sedan efter mina sex år i högstaligan i Sydafrika fick jag nu möjligheten att komma till Skandinavien och provträna med några klubbar, genom en kille som heter Raymond Pienerr. Han ville hjälpa mig att komma till Sverige och jag blev väldigt glad när jag fick höra om möjligheten att träna med IK Brage, så jag kollade på laget på Youtube och läste nyheter om klubben. När de sedan erbjöd mig ett kontrakt blev jag överlycklig och jag är fast besluten om att göra mitt allra bästa för klubben!

Foto: Bantu i årets grönvita matchtröja

 

Nu har Brages nummer 18 bott i Borlänge i snart fyra månader och han försöker anpassa sig till livet här och det, enligt honom, kalla klimatet.

-Jag gillar allt med Borlänge. Folk är väldigt vänliga och visar varandra respekt här. Även fast det är en liten stad och det kanske inte finns så mycket att göra så gillar jag att bo här.

 

På frågan om han lärt dig någon svenska än säger Bantu såhär.

-Hahaha, inte så bra ännu. Men jag ska nog lära mig snart, skrattar han.

 

Det är minst sagt en speciell säsong för alla inblandade i och med Coronapandemin, vilket har gjort att Bantu inte fått träffa sin familj på länge.

-Min trolovade och min son skulle ha kommit hit och hälsat på mig, men de fick inte flyga hit på grund av situationen som är nu. Det var såklart väldigt jobbigt, men det är som det är. Förhoppningsvis kan de komma hit och besöka detta vackra land, när allt har lugnat ner sig. I övrigt så är det inte mycket som jag kan påverka. Vi har varit väldigt disciplinerade i laget kring hur vi ska handskas med viruset, så jag är personligen inte så orolig faktiskt, säger han och fortsätter.

-Men nu jag ser fram emot något enormt att säsongen ska starta. Vi har väntat på detta länge och jobbar otroligt hårt. Så jag vill bara gå ut på planen och få tävla mot bra lag och visa vad vi går för.

 

Säsongen beräknas dra igång snart, även om ingenting är spikat ännu, och Bantu har målet klart för sig.

-Jag skulle älska att se ”The Green Army” spela i den största ligan nästa säsong och att vi tillsammans kan göra bra saker och skapa fina minnen under året.

-Jag vill stanna här i Europa minst 3-4 år till och vinna troféer, det är mitt mål innan jag flyttar hem igen, avslutar Brages #18.

 

Tillsammans är vi IK Brage!

 

Text: Robin Laszlo

Toppbild: Henrik Hansson


Lämna kommentarer

Faktaruta

Namn: Bantu Mzwakali

Född: 9 november 1993 (26 år) i Kapstaden (Sydafrika)

Moderklubb: Young Romans

Klubbar han representerat innan IK Brage: Young Romans, Ajax Cape Town, Chippa United, Bidwest Wits, Cape Unoya United

Favoriträtt: Pasta med kyckling

Favoritmusik: Deep House

Fotbollsidol: Thulani Serero

Favoritplats: Amsterdamsociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2020 IK Brage.