Nyheter Intervju med Brages nyförvärv - Nikita Kashaev 2020-05-14 Intervju med Brages nyförvärv - Nikita Kashaev
2020-05-14   Skrivet av:

I slutet av januari presenterades den offensiva mittfältaren Nikita Kashaev av IK Brage som ett av säsongens nyförvärv, då han värvades från ryska Zorky Krasnogorsk.

Nikita hade innan sin flytt till Sverige och IK Brage endast spelat inhemsk fotboll i Ryssland, med FC Dynamo Moskva som moderklubb.

-Jag började min fotbollskarriär när jag var 4 år, då jag gick på dagis och mina föräldrar bestämde sig för att ta mig till FC Dynamo Moskva. Jag var i Dynamo Moskva ett år och sedan gick jag över till konkurrenten FC Spartak Moskva, där jag tillbringade 9 år, så jag anser mig själv skolad i Spartak där jag spelade längst. Men efter min tid i Spartak jag tvungen att återvända till Dynamo igen och avsluta skolan och fotbollsakademin där.

 

”Niki”, som han kallas av sina grönvita lagkamrater, föddes den 11 november 1992 i staden Klin i Moskva-regionen och växte sedan upp med sin familj i Vysokovsk.

-Min barndom tillbringade jag tillsammans med mina föräldrar i den lilla staden Vysokovsk, som har en befolkning på cirka 12 000 människor. Jag har också en äldre bror som heter Denis. Vi ses sällan, men pratar ofta i telefon, säger Niki, när han berättar om sin uppväxt.

-Som barn var jag väldigt intresserad av fotboll, naturligtvis lärde min pappa mig att åka skidor och skridskor, men detta blev bara en hobby, som jag fortfarande älskar. Att åka skidor och spela hockey med vänner är något som ligger mig varmt om hjärtat, och jag är faktiskt duktig på det också, säger han med ett leende.

Foto: Nikita med hans familj i Moskva.

 

Varför blev det då fotboll du valde att satsa på?

-För att jag älskar fotboll! Tänk dig, resan hemifrån där jag bodde till klubben jag spelade med i Moskva tog 3 timmar, enkelresa, säger han och fortsätter. Min mamma körde mig i bil fram tills jag var 10 år, sedan fick jag ta mig dit själv. Men de där 6-timmarsresorna dagligen var värda besväret, utan tvekan. Varenda minut, menar han.

-Jag har alltid älskat fotboll och kommer alltid att göra det. Jag har växt upp med fotboll. Kärleken till fotbollen och disciplinen som utövandet kräver för att du ska bli proffs har lett mig i livet och gjort mig till en bra människa, fråga min fru, skrattar Niki, när han berättar vad sporten betytt för honom.

 

Nikita har upplevt både med- och motgångar i sin karriär och bilden man får av honom är att han är en otroligt ambitiös person som jobbar hårt för att uppnå sina mål.

-Som person är jag ärlig och lojal. Dessa är värderingar som mina föräldrar lärt mig och som jag är väldigt stolt över.

-Jag är också mycket ambitiös, målmedveten och inte rädd för att gå igenom svårigheter. Tvärtom, jag uppskattar uppförsbackar emellanåt. Jag upplever att det är just genom svårigheter som jag utvecklats som mest, menar han.

 

Den 27-årige mittfältaren har representerat flertalet klubbar i den ryska tredjedivisionen, men anser att han lärt sig mycket under de senaste åren som fotbollsspelare.

-Jag har spelat i olika klubbar genom åren, men jag tycker att Torpedo Moskva (två säsonger mellan 2017-2019) och Zorky Krasnogorsk (en säsong 2019) har varit nyckeln för min karriär innan IK Brage.

-Torpedo har alltid varit en utav de största klubbarna i Moskva, även om den haft en massa svårigheter att hålla sig kvar i toppen under de senaste 15 åren. Jag spelade förhållandevis ganska lite i Torpedo, men gjorde ändå bra ifrån mig vid varje tillfälle då jag fick chansen.  Jag kände mig tyvärr ofta i frysboxen där men hoppades att läget skulle förändras, så jag stannade kvar och kämpade. Men när vi blev seriemästare säsongen 2018/2019 och gick upp till Rysslands andraliga hade mitt kontrakt med Torpedo gått ut och jag fick nog. Så nu i efterhand känns det som om jag ”förlorade” två år av min karriär där, menar Nikita.

 

Efter tiden i Torpedo var Nikita revanschsugen och hamnade till slut i Zorky Krasnogorsk, då tränaren handplockade honom dit eftersom han hade följt Niki sedan hans tid redan i Spartak.

-Jag valde Zorky eftersom jag förstod att jag äntligen skulle få möjlighet att göra det jag älskar, och det är att vara på planen och spela fotboll.

-I Zorky spelade jag mest som central mittfältare i en offensiv roll. Det är en position och roll som jag trivs riktigt bra med eftersom jag får vara mycket aktiv, röra mycket boll, vara delaktig i speluppbyggandet, då jag njuter av att vara involverad i spelet, säger Niki med ett leende och fortsätter.

-Efter några omgångar började jag göra poäng och jag fortsatte med att göra fler och fler, vilket gjorde att jag fick ögon på mig. I och med det blev pressen större utifrån, inte minst från mina släktningar. Jag blev faktiskt till och med förbannad på dem när de tjatade om statistiken eller berättade för mig när någon höll på att närma sig i antalet mål eller poäng.

 

Nikita svarade för fina 13 mål och 4 assist på 15 matcher i Zorky innan han flyttade till Borlänge och IK Brage.

-Jag lovar, till att börja med trodde jag inte att jag skulle bli den bästa mål- och poänggöraren i ligan och ärligt talat, i det ögonblicket tänkte jag inte ens på det. Givetvis vill jag också nå individuella resultat, men det jag fokuserade på var bara att spela fotboll, hjälpa laget och njuta av det, menar Nikita.

-Det var just det som min nuvarande agent såg hos mig och det är också tack vore honom som jag hamnade i Sverige och IK Brage, vilket jag är väldigt glad och tacksam för, dessutom är jag väldigt nöjd över hur allting gick till.

 

På grund av den rådande situationen med Corona kan ligorna i Ryssland avslutas i förtid, vilket skulle innebära att Nikita blir bästa mål- och poänggöraren för säsongen 2019/2020 i ryska PFL, trots att han lämnade i januari.

-Tack vare att jag gjorde en bra första del av säsongen började både agenter och klubbar uppmärksamma mig och erbjuda olika alternativ både i högre divisioner i Ryssland samt utomlands. Det erbjöds möjligheter till höger och vänster, vissa med mycket bra betalt, framförallt i länder i Arabstaterna och i Asien, men jag har alltid velat prova att spela i Europa och pengar betyder inte allt för mig, säger Nikita.

 

Hur kommer det sig då att han nu för första gången i sin karriär valde att flytta från Ryssland och spela för IK Brage?

-En av anledningarna är genom min agent. Jag hade aldrig haft en agent innan, dels för jag alltid velat ta hand om mig själv och dels eftersom agentvärlden är en djungel med både seriösa och oseriösa aktörer.

-Men när min nuvarande agent, Mario, kontaktade mig märkte jag att han var helt annorlunda jämfört med alla andra agenter jag har varit i kontakt med. Inte bara på det professionella planet utan också på den mänskliga planet. Det var väldigt lätt att kommunicera med honom och jag kände att jag kunde lita på honom. Och jag blev mycket överraskad att han pratade ryska, skrattar Nikita.

-Han presenterade sedan en tydlig plan från IK Brage som tilltalade mig: att få spela i en klubb som är underbar, som är intresserad av mig och som har en tydlig plan och målsättning att utvecklas som klubb och för mig personligen. Jag fick också veta att Brage jobbar för att ta sig upp till Allsvenska, något som jag verkligen vill uppleva tillsammans med klubben, säger Niki.

-Jag diskuterade förslaget att flytta till Sverige med min fru och med mina föräldrar. Alla stöttade mig och det hjälpte mig mycket snabbare att fatta det som enligt mig var det rätta beslutet.

-När vi landade på Arlanda väntade min agent på oss och följde med oss till Borlänge för att träffa alla andra i Brage. Jag hade mest kontakt med Ola, Robin, Magnus, Anki och de andra på kontoret under de första dagarna. Alla var så hjälpsamma, de bryr sig på riktigt och är så jordnära. Så det kändes verkligen som jag hade fattat rätt beslut.

Foto: #20 Nikita Kashaev i årets matchtröja

 

Väl i Sverige menar Nikita att hela strukturen kring fotbollen är annorlunda jämfört med Ryssland.

-Naturligtvis är det en skillnad mellan svensk- och rysk fotboll. Först och främst, vad gäller mentaliteten och hur allt är så proffsigt och extremt organiserat här, menar han och fortsätter.

-Ta exempelvis hierarkierna i klubben och organisationerna. I Ryssland händer det knappast att du som spelare har ett samtal med din tränare, varken på det professionella och fotbollsmässiga- eller det personliga planet. Inte heller kommer du som spelare i kontakt med klubbdirektören eller klubbens sportchef. I Ryssland bockar man alltid till coachningspersonal, vilket jag tror skapar en omedveten distansering, även om man gör det bara för att vi är väluppfostrade och vill visa respekt.

-Träningen är mycket hårdare och mer komplex här i IK Brage än i klubbarna jag har spelat i Ryssland. Träningsmomenten är helt annorlunda här och de flesta övningarna som våra tränare ger oss har jag aldrig gjort förut, de är mer taktiskt uppbyggda. Jag tycker att utbildningsnivån på våra coacher i Brage håller 2-3 klasser högre än de som jag haft i Ryssland. En annan aspekt är att det spelas mer fysiskt här i Sverige och att man strävar efter mer kontroll över bollen, vilket jag gillar starkt.

-Vad gäller infrastrukturen så är det inte många lag i den ryska tredjeligan, där jag spelat, som varken har tillgång till dessa typer av faciliteter vi har i Brage eller som håller den kvaliteten, vilket känns bra, menar han.

 

Nikita och hans fru Katya anpassar sig fortfarande till det nya livet i Borlänge och det ska tilläggas att Niki varken kan prata svenska eller engelska, vilket är en stor utmaning både för honom själv och för ledarstaben och hans lagkamrater.

-Alla i laget är så vänliga och stöttar varandra. Rent allmänt är jag mycket nöjd med att jag har en sådan möjlighet att tillhöra och spela för Brage.

-Jag försöker lära mig engelska medan svenskan har blivit svårare för mig, även om det redan finns några enkla meningar som jag förstår. Jag läser faktiskt på distans tillsammans med min fru och försöker lära mig några nya ord varje dag och lägga dem på minnet.

-Jag kommunicerar ju dagligen med alla killarna i laget, eller försöker i alla fall, skrattar Niki och fortsätter.

-När vi inte förstår varandra använder vi oss av antingen teckenspråk eller Google Translate, men många gånger blir det lite tokigt, skrattar han.

-Men av naturliga skäl är den personen som jag kommunicerar mest med i laget, tillika min granne då vi bokstavligen bor 15 meter från varandras dörr, är Leo (Pllana) och jag vänder mig till honom för alla frågor. Han hjälper mig en hel del och det är jag väldigt tacksam för, förklarar han.

 

Vad tycker då paret Kashaev om Borlänge och Sverige?

-Jag och min fru har anpassat oss och trivs jättebra. Vi gillar Borlänge väldigt mycket och även om staden inte är så stor så hittar vi allt man behöver här. Varje dag efter min träning försöker vi gå på promenad runt staden eller hålla på med olika aktiviteter. Vi är väldigt imponerade av den svenska naturen och det vackra landskapet, så därför försöker vi åka någonstans där man kan fiska och vara i naturen ganska ofta. Det härligaste i Borlänge är att det finns flera sjöar och vattendrag runtomkring, vilket gör att möjligheten att åka till olika platser i närheten och fiska är bra, bara vädret tillåter, menar han.

-Så som sagt, just nu är vi väldigt förtjusta i fiske och vi tillbringar mycket tid ute vid vattnet här i närheten, men fiskarna verkar inte vara lika förtjusta i oss, för hittills har vi inte fångat en enda fisk, skrattar Niki.

-Så vi skulle verkligen uppskatta om det är någon därute som kan ge oss lite tips på platser där det finns mycket fisk, eller några hemligheter för att lyckas fånga någon till slut, säger han och uppmanar er med fisketips att skriva till honom på instagram: @niikkson.

-Vi kommer att bli riktigt glada för alla råd och tips!

Foto: Niki provar fiskelyckan

 

Innan Coronapandemin slog till över världen så hann de med att resa runt lite i Sverige och se andra platser än Borlänge.

-Vi har faktiskt hunnit med att resa runt och se olika städer i närheten. Vi har varit i Gävle, Stockholm, Falun, Leksand och Mora. Det är Coronaviruset som håller oss tillbaka nu, annars hade vi försökt resa betydligt mer eftersom min fru och jag är väldigt aktiva, vi älskar att resa och utforska nya platser. Under en vanlig semester kan vi lätt gå 20-30 kilometer per dag.

-Så hoppas att situationen blir bättre snart så att vi kan fortsätta utforska mer av Dalarna, och Stockholm. Vi har blivit inbjudna av Mario att besöka honom i Stockholm, så det är står högst upp på listan, man vill ju inte göra sin agent besviken, ler Nikita.

Foto: Nikita och hans fru Katya på besök i Mora

 

Coronaviruset har som alla vet påverkat världen hårt och så även Nikita och hans familj.

-Det gör mig ledsen och det känns inte bra alls. Såklart är man orolig för sin familj därhemma som man inte kan träffa. Vi hade planerat att mina föräldrar skulle flyga till oss och sedan skulle min fru flyga till Ryssland. Naturligtvis är gränserna stängda och det är svårt att veta när man kommer att få se sina föräldrar igen. Det känns så konstigt men vi försöker att tänka positivt och på vår hälsa. Vi försöker påverka våra föräldrar att de också bör vara försiktiga och inte bli smittade och så hoppas vi att situationen kommer att lösas snart och att allt kommer att återvända till det vanliga, även om det känns som situationen kommer att lämna sina spår för en ganska lång tid framöver. Vi hoppas på det bästa, men jag tror att vi kommer att övervinna detta om vi står enade och gör det som krävs tillsammans, menar Nikita.

 

Svensk Elitfotboll hoppas på, och jobbar för, att få starta igång Superettan och Allsvenskan den 14:e juni och en dialog förs med Folkhälsomyndigheten om hur detta ska kunna genomföras.

-Jag ser verkligen fram emot att säsongen ska börja och jag saknar fotbollsatmosfären så mycket, själva spelet, matcherna.

-Vi hade redan kommit i riktigt bra form och ville så gärna sätta igång, men den här situationen har förändrat allt över hela världen…Jag vet att många fotbollsspelare och fans är mycket förväntansfulla och ser fram emot att säsongen ska starta, menar Brages nummer 20.

-Och från första matchen är vårt mål med IK Brage att kämpa för att vinna varenda en och givetvis att vi till slut tar oss upp till Allsvenskan. Jag kommer att göra allt i min makt för att vara med och uppnå detta!

 

Nikita har i dagsläget svårt att föreställa sig ett liv utan fotbollen, men han ser fram emot att utöka familjen och skaffa barn så småningom.

-Jag har väl egentligen inte funderat så jättemycket över hur min framtid skulle se ut och många har frågat mig vad jag vill bli när fotbollskarriären som spelare är över. Saken är den att jag älskar fotbollen så mycket och jag njuter så mycket av att spela fotboll, så just nu vill jag inte ens tänka på det. Däremot så vill jag gärna att vi skaffar barn och uppfostrar det till att bli en fin människa…och det finns ju en stor risk att barnet också blir en fotbollsspelare, avslutar Nikita med ett skratt.

 

Tillsammans är vi IK Brage!


Lämna kommentarer

Faktaruta

Namn: Nikita Kashaev

Född: 11 november 1992 (27 år) i staden Klin (Ryssland)

Moderklubb: FC Dynamo Moskva (Ryssland)

Klubbar han representerat innan IK Brage: FC Dynamo Moskva, FC Spartak Moskva, Titan Klin, FK Podolje, Sever Murmansk, Khimik Klin, Torpedo Moskva, Zorky Krasnogorsk

Favoriträtt: Kyckling med pasta

Favoritmusik: Disco från 80- och 90-talet, främst ryskt och europeiskt

Fotbollsidol(er): Andrey Arshavin and Zinedine Zidane

Favoritresmål: Dubai och Maldivernasociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2020 IK Brage.