Nyheter 2019-09-12 Kanteh laddar om Kanteh laddar om
2019-09-12   Skrivet av:

IK Brages mittfältare Seth Kanteh Hellberg har gjort debut i Liberias landslag och kan se tillbaka på ett lyckosamt VM-kval. I första omgången gick laget vidare efter sammanlagt 3-2 mot grannlandet Sierra Leone.

-Det var en himla glädje att få dra på sig landslagströjan. En ära att få spela för sitt land, säger han efter de två matcherna.

 

Men en mamma från Liberia, har han fostrats upp som en liberian och att få representera sitt land var förstås någonting alldeles extra.
-Det är en dröm som gått i uppfyllelse.

 

I första matchen blev det seger med 3-1 hemma i Paynesville inför runt 25,000 åskådare, inklusive bland annat hans morbror och flera kusiner. Då gjorde det ingenting att man förlorade returen med 0-1 i Freetown, Sierra Leone. 3-2 sammanlagt tog laget till andra omgången.
-Det gick helt okay i första hemmamatchen, säger han.

 

Inför returen i Sierra Leone var förberedelserna allt annat än bra.
-Flyget blev försenat och på bortaarenan fick vi inte träna på grund av deras fans. Vi hade ingen träning på tre dagar, så vi spelade match direkt. Sett till det så var det ändå okay.

 

Själv var han inte helt nöjd över sin egna insats i andra matchen, där han blev utbytt efter knappa timmen.
-Det var nog den sämsta matchen jag spelat i hela mitt liv, men sett till omständigheterna var det ändå godkänt.

 

Cirka 45,000 på läktarna i Freetown gjorde allt för att hemmalaget skulle hämta in Liberias 3-1-ledningen från första matchen.
-De kastade in stenar, flaskor och pinnar under matchen. Det var en läskig miljö att spela i, så jag är glad att vi tog oss vidare.

 

Det var ändå med ett nödrop som Liberia kunde avancera till andra omgången. Efter en mållös första halvlek, tog Sierra Leone ledningen med 1-0 efter pausvilan. På stopptid fick sedan hemmalaget en straff. Ett mål där hade istället betytt Sierra Leone skulle gått vidare. Men duktige 18-årige målvakten Ashley Williams var med på noterna och kunde knipa Umaru Naguras straff.
-Hela stadion vibrerade när de fick straffen. Jag trodde det var över, men målvakten gick åt rätt håll. Han räddade oss och tog oss vidare.

 

Spelet från matcherna i landslaget till superettan skiljer sig avsevärt på flera olika plan.
-Det är en helt annan fotboll och miljö där. De planer vi spelade på var inte alls bra, men man får göra det bästa av situationen.

 

I andra matchen var det stundtals tufft spel, med mycket avblåsningar där spelare fick plåstras om.
-Det blir en fysisk fotboll. Jag fick ta emot en del smällar, och fick ge några också.

 

Det han i första hand tar med sig från landskamperna kanske inte främst är det sportsliga, utan att han värderar och uppskattar mer det som man tar för givet här hemma.
-Man uppskattar vad vi har i Sverige. Det är större verktyg att jobba med. De har inte samma chans där med fotbollsskor, fotbollsplaner och allt annat. Men sedan tar man också med det hårda närkampsspelet, där ger de dig inte en meter. Det smäller varje gång. Jag kommer inte vara feg i mina dueller, men lite hårdare och tuffare i mitt spel.

 

Han landade i Sverige i tisdags vid 11-tiden på förmiddagen, men tror han ska hinna skaka av sig resdammet efter de långa flygresorna, tills serieallvaret som drar igång igen.
-Jag tror det absolut inte ska vara risk jag känner mig sliten. Jag har hunnit rehabat lite och idag (torsdag) är det träning igen. Jag tror jag kommer in i det ganska snabbt igen.

 

Att Liberia gick vidare var förstås något som ger en extra boost, när säsongen nu går in i sitt slutskede där Brage jagar en topplats.
-Ja, absolut var det så.

 

Innan avresan till Liberia, fick han också ta emot priset som augusti månads spelare, framröstad av bland annat superettans samtliga kaptener.
-Jag har jobbat hårt hela året och fått ett kvitto på att man fått ut något av det hårda jobbet, säger Hellberg, där prischecken på 10,000 kronor ska ges till välgörande ändamål i klubben.

 

Övriga nominerade var Mjällby AIF:s mittfältare Bubacarr Jobe och klubbkamraten Kristian Andersen.
-Kul att få priset och ge det till välgörenhet. Men nu är det bara gå vidare, det är åtta matcher kvar i SE och det som jag håller fokus på.

 

Inför landslagssamlingen var Hellberg en av de mest formstarkaste spelarna i grönvitt och han tror han formen finns kvar efter utlandsäventyret.
-Ja, tror inte jag har tappat den, utan blivit bättre. Jag har fått ett extra perspektiv in i fotbollen och hoppas jag kan ta det med mig och lägga i verktygslådan.

 

Vi ses på Vallen söndag 15 september kl. 15:00. Det är ett stort intresse för matchen och vi kommer ha årets bästa publiksiffra, så köp din biljett redan nu via webben: https://ikbrage.ebiljett.nu/

 

 

Text: Olov Lindgren
Foto: Janne Nilson/Frilansfotograferna

 

* I det afrikanska kvalet till VM 2022, som spelas i Qatar, går fem lag vidare. I nästa runda är det åtta grupper där segrarna går vidare, plus de två bästa tvåorna, till en sista runda.


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2020 IK Brage.