Nyheter Kavakli inför lördagens match mot Carlstad United 2019-02-08 Kavakli inför lördagens match mot Carlstad United
2019-02-08   Skrivet av:

Senaste tillskottet i IK Brages ledarstab är assisterande tränaren (med inriktning fys) Kayhan Kavakli. Han kan se tillbaka på en försäsong som har kantats av en del skador, men att det är något som man haft med i beräkningarna.

-Vi gick in i försäsongen med tanken om att det skulle vara ganska hårt från början, för att sätta ribban högt för spelarna. Däremellan fanns det en gråzon, där vi haft en kalkylerad risk att det kan komma ett par skador. Det som är positivt är att skadorna i sig enskilt inte är några bekymmer. Det är mer att vi är extra försiktiga, där vi håller de skadade spelarna under uppsikt, så att de är helt hundra när de är tillbaka på fotbollplanen.

 

Efter skada gäller det göra en bedömning när tillfället är det rätta för spelaren att gå in i full träning. Där har också kiropraktikern Peter Karmala en avgörande betydelse.

-Vi har en tight dialog med honom. Där gör han initialt en prognos kring vilken typ av skada det är och hur lång tid det beräknas att komma tillbaka till fotbollsplanen. Sedan gör vi en grovskiss kring rehabupplägget utifrån det, därefter blir det en daglig dialog mellan oss i ledarstaben, Karmala och spelaren i fråga kring dennes status.

 

Om läkeprocessen går fortare än beräknat gäller det att vi inte sätter in spelaren i full träning för tidigt.

-Om man förväntar sig skadan tar två veckor, men att spelaren blir frisk efter fem-sex dagar, då finns det ofta anledning att hålla spelaren några extra dagar.

-Det finns många led som kommunicerar och sista beslutet tar huvudtränaren (Klebér Saarenpää). Men jag och Peter är i en tight dialog med Klebér och försöker lägga all fakta på bordet. När vi bedömer att en spelare är tillräckligt frisk för att träna för fullt, då förmedlar vi det till honom och han tar beslutet när det är dags att komma ut på planen.

 

Han ser inget mönster i de skador som spelarna haft under vintern, utan att det mest handlar om skavanker som relaterats till områden där respektive spelare haft tidigare problem.

-De flesta skadorna är sådana. Man kan generellt säga att anledningen till en skada är en gammal skada.

 

Individuella träningsprogram finns redan, men det är något som kommer utvecklas än mer över tid.

-Målsättningen inom en rimlig framtid är att försöka få fotbollsfysträningen så individualiserad som möjligt. Nu är det en ”work in progress” där vi bland annat använder oss av prehab-program, det vill säga förberedelser inför träningarna. Där har vi bland annat tagit tidigare skador i beaktning, styrkor och svagheter hos spelarna, detta för att få ett program över tid som gör spelaren komplett fysiskt.

 

På lördag väntar årets tredje försäsongsmatch när Carlstad United kommer till Domnarvsvallen. Division 1-laget var i fjol långt in på hösten med i kampen om en av de två översta platserna, men fick nöja sig med en tredjeplats, fem poäng bakom tvåan Syrianska. CU har spelat en träningsmatch där det blev oavgjort (3-3) inne i Karlstad Airdome mot division 1-kollegan IK Oddevold.

 

Värmlänningarna har haft en stor spelaromsättning där bland annat tidigare Bragemittfältaren Erik Nilsson är ett av nyförvärven.

 

Om dryga veckan väntar allsvenska BK Häcken i svenska cupen. Något som Kayhan ser fram emot.

-Då är  det äntligen dags för tävlingsmatch. Det ska bli väldigt kul.

 

Han hoppas och tror laget skall vara redo när cupäventyret börjar.

-Vi har inlett försäsongen med tre tuffa veckor. Förra veckan var mest återhämtningsbaserad. I grova drag har vi lagt fokus på att bygga upp spelarna fysiskt och mentalt. Vi försöker pulsera på ett sådant sätt att vi ska vara slagkraftiga mot Häcken. Vi inser att det kommer bli en tuff utmaning, men vi har gjort allt vi kan för att vara förberedda för att ta kunna klara av nittio minuter, och inte vara helt slutkörda efter sextio-sjuttio.

 

När det gäller laguttagningar och taktik under säsongen kommer både han och William Bergendahl vara högst involverade, även om det är Klebér som har sista ordet.

-Vi har båda mycket att säga till om. Jag har märkt att Klebér lyssnar mycket på sina assisterande. Det gläder mig, för känner man sig hörd så blir man mer motiverad att lägga fram sin åsikt. Sedan är det alltid han som bestämmer till slut. Gällande det taktiska utgår det från Klebérs spelidé hur vi ska ställa upp och så, men vi kommer alltid med våra synpunkter.

 

Stockholmaren Kayhan Kavakli kommer närmast från Akropolis IF, men har också varit verksam i klubbar som IF Brommapojkarna och Älvsjö AIK FF. Bragetränaren Klebér kände han inte innan han kom till Borlänge, mer än dennes tidigare spelarkarriär. Och han är imponerad av hans sätt ta sig an uppgiften.

-Han är väldigt analytisk och tänker mycket på helheten. Han har en bild i huvudet hur han vill spela sin fotboll. Han gör egentligen allt för att det ska fungera. Han har en bra och bred syn på fotbollen och är inte låst i ett hörn. Det finns alltid utrymme att utvecklas och det är en bra egenskap hos en huvudtränare att ta till sig feedback, menar Kayhan.

 

Han menar att komma från Akropolis IF och till IK Brage är ett stort steg. 

-Om man generaliserar division 1 och superettan, så är det främst rent organisatoriskt det skiljer sig. Jag kände när jag kom hit hur skönt det var att få en fast arbetsplats. Ett kansli där man kan sätta sig ner på dagarna med kollegorna, och att man har en fast och trygg punkt. Speciellt i Stockholm är det mycket flytt mellan olika anläggningar.

-Jag har bara positiva vibbar sedan jag kom till Brage. Det finns så mycket bra folk, som vet vad de gör och är hjälpsamma.

 

Matchen mot Carlstad United spelas imorgon, lördag, med start 13:30 på Domnarvsvallen. Om ni inte har möjlighet att se matchen på plats sänder vi den via webben: https://play.staylive.se/ikbrage

 

/Text: Olov Lindgren
Redigering: Robin Laszlo


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Svenska Spel C More TV4 Volkswagen Select NeH SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2019 IK Brage.