Nyheter Klebér Saarenpää skriver nytt flerårskontrakt 2019-09-13 Klebér Saarenpää skriver nytt flerårskontrakt
2019-09-13   Skrivet av:

Vi är mycket glada över att kunna presentera att Klebér Saarenpää skrivit på ett nytt kontrakt med IK Brage och förlänger därmed sitt avtal över säsongen 2023.

Fyra år till i Borlänge och Brage Klebér, vilken är den största anledningen till att du valt att signera ett längre kontrakt med grönvitt?

-Den största anledningen är nog att jag trivs väldigt bra i IK Brages arbetsmiljö, där det är bra människor i hela klubben, som har ambitionen att göra saker och ting lite bättre, i rätt takt och ordning. Det möjliggör att vi inom sporten får rätt förutsättningar att utveckla och bygga vidare. Sen har vi skapat en väldigt bra träningsmiljö som ger spelarna det de behöver för att utvecklas vidare som individer och lyckas som grupp.

 

Du måste trivas i Borlänge och Dalarna med andra ord?

-Jag trivs bra i Borlänge och Dala-luften, med närheten till lugnet i naturen. Sambon bor ju kvar i Stockholm på grund av jobbet, så jag får lite storstadspuls när det behövs och passar i planeringen också.

 

Hur ser du på din egen roll i Brage? Förutom som chefstränare för A-laget, vad känner du att du bidrar med för att föra föreningen framåt? 

-Mitt breda synsätt på IK Brage stimulerar mig, då jag ser helheten mer än att bara vinna nästa match. Vi strävar hela tiden efter en proffsighet och en ambition, som blir några av de ledord som bidrar till att skapa en tydlighet som i sin tur skapar ett lugn i vad vi gör i denna krävande miljö, som man ändå måste känna sig trygg i på alla positioner i klubben.

 

Klebér känner att han får vara med och påverka klubbens framtida riktning med sin erfarenhet från andra elitmiljöer.

-Jag får vara med och bidra med det jag kan på många områden och ha fingrarna med flertalet syltburkar, och därmed påverka direkt eller indirekt gällande olika områden, vilket är givande. Jag är med och pushar för frågor runt omkring sporten, som är viktiga att ta för klubben för att kunna vara konkurrenskraftiga i framtiden på en hög nivå. Där har vi massvis att göra, som ligger i närtid, vad gällande faciliteter för sporten och sen även marknadssidan vilket leder till evenemangsdelen, allt hänger ihop och kan man ta de stegen samtidigt i sin helhet, har klubben kommit ett stort steg på vägen.

-IK Brage har en stor utvecklingspotential som förening om man lyckas få med sig de stora besluten, då jag ser det som ett blankt blad idag som kan göras ordentligt ifrån grunden som går att utvecklas och växa i, där den absolut viktigaste faktorn idag är faciliteterna! Utan de rätta faciliteterna och förutsättningarna där så är det svårt att ta nästa steg.

 

Saarenpää är också väldigt mån om förutsättningarna för de yngre spelarna som ska ges möjligheten att ta steget upp till seniorfotbollen från akademin.

-På akademisidan kan vi nu gemensamt ta nästa steg i att hjälpas åt att utveckla strategier i arbetssättet vi vill att akademin ska ha, för att skapa en tydlighet för nästa generation IK Brage-spelare att bli elitspelare, vilket är klubbens ambition och målsättning.

 

Angående dagens spelartrupp och utvecklingen kontra 2018 säger han såhär:

-Jag är imponerad av denna spelargrupp, som gör ett fantastiskt jobb och bara tar till sig allt vi slänger på dem, så potentialtaket flyttas fram hela tiden, samtidigt som spelare kommer och går.

-En målsättning vi hade i år var att släppa in mindre mål och det har vi hittills lyckats väldigt bra med. Vilket innefattar analys, scouting, rekrytering, noggrant arbete, utveckling, cynism/proffsighet.

-Vi skapar målchanser utifrån vårt arbetssätt på plan vilket inte alltid är givet för ett lag. Vilket ger igenkännedom för folk.

 

Han är även nöjd med de steg som ledarstaben har tagit till denna säsongen.

-Jag har implementerat ledarstaben nu i vad vill göra och hur vi vill göra saker och ting, till vilken kravställning vi måste ha, vilket gör att jag kan ta ett steg tillbaka och låta andra utvecklas i sina roller, vilket gör oss breda i ledarstaben. Vi är på väg in i en spännande period till nästa säsong, där vi kommer spetsa till försäsongen (Brage nivå) ytterligare, med objektiv GPS-data ifrån denna höst, som Kayhan ansvarar för. Detta för att utvecklas ytterligare fysiskt som individer i sin specifika roll på planen.

 

Vilket är det absolut viktigaste steg som Brage behöver ta framledes för att ta klubben till nästa nivå, som du ser det?

-Ny Arena, punkt!

 

Hur ser du på din egen utveckling som fotbollstränare? Är du annorlunda nu kontra när du kom till Brage inför 2018?

-Vikten att ta hand om ledarstaben. Min roll blir allt viktigare nu i att utveckla staben och att vi maximerar oss själva som ledare/tränare. Kayhan och William framförallt är två unga, duktiga och ambitiösa tränare i sina yrkesroller. Vi behöver utvecklas och skapa en bredare ledarbas, så att vi kan ta hand om spelarna ännu bättre, som till exempel en beteendevetare/idrottspsykolog.

-Det är viktigt att jag är självkritiskt till allt vi gör och inte blir hemmablind och stagnerar i utvecklingen, utan vågar ta obekväma beslut om det behövs, som gör oss bättre.

 

Dina förväntningar på slutspurten av serien?

-Att göra ett ärligt försök att maximera oss själva. Vi ska bara göra vårt bästa på alla fronter, så får vi se hur långt det räcker.

-Det kommer att handla om små marginaler i slutändan. Sen tar vi jul tids nog och börjar om ifrån början igen på en ny säsong 2020, avslutar Klebér Saarenpää på klingande dalmål.

 

Sportchef, Ola Lundin, är givetvis glad över att Klebér och Brage har kommit överens om ett längre avtal.

-Som nog alla förstår känns det väldigt bra att vi har kommit överens med Klebér att fortsätta arbeta tillsammans. Vi inledde vår gemensamma resa för snart två år sedan och på ett sätt är vi i början av vår process, samtidigt som vi på relativt kort tid har tagit stora steg. Men det är stora utmaningar som ligger framför klubben och även om Klebér hade ett optionsår över 2020 så var det självklart att titta på ett längre avtal för att tillsammans fortsätta jobbet med att utveckla IK Brage, säger Lundin om förlängningen.

 

Nu ses vi fram emot nästa match som spelas på söndag mot Dalkurd FF. Köp era biljetter på: https://ikbrage.ebiljett.nu/

 

Tillsammans är vi IK Brage!

 

Text: Robin Laszlo

Foto: Janne Nilson – Frilansfotograferna


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2020 IK Brage.