Nyheter Måndagens motståndare - Östers IF 2019-06-01 Måndagens motståndare - Östers IF
2019-06-01   Skrivet av:

Måndagens motståndare Östers IF har haft en jobbig start på säsongen och parkerar på nedflyttningsplats efter tio omgångar.

Efter att ÖIF vunnit sin grupp i Svenska cupen, där man slog Allsvenska Falkenbergs FF (2-1) och Malmö FF (2-1), samt Degerfors IF (3-1), var förhoppningarna stora inför seriespelet.

-Men jag tycker det ändå inte var negativt. Snarare att det visade vilken nivå vi hade och att vi gjorde bra matcher, säger tränaren Christian Järdler, som inte tycker att cupsegrarna ska ha inneburit att trycket blivit extra stort på spelarna inför seriestarten.

-Jag tror mer att matcherna i Superettan har haft en annan karaktär. Sedan psykologiskt mot Malmö FF är det mer avspänt, man känner att man har allt att vinna och man möter lag som vill öppna upp sig och framförallt spela själv och ha ett eget anfallsspel. Om man tittar på de lag vi mött på hemmaplan i serien så ställer de sig med elva spelare på egen planhalva och satsar på kontringar och försvarsspel. Vi har haft svårt att komma igenom de låga försvaren och att göra mål, säger Järdler.

 

Åtta poäng efter tio omgångar och bara sex mål gjorda framåt är förstås ingen munter läsning. Men trots de negativa siffrorna menar Järdler att man spelmässigt varit minst lika bra som motståndarna.

-Den officiella statistiken efter nio omgångar visade att vi hade mest boll i Superettan och ”expected goal” statistiken visade att vi skulle tagit 15 poäng. Vi har spelat en fotboll som tagit oss till målchanser, men vi har haft en oskicklighet och dåligt självförtroende att vi inte gjort mål. Vi ser inga strukturella problem med spelet, men vi har haft väldigt kämpigt i straffområdet offensivt.

 

Förutom ineffektiviteten, har Öster också haft oflyt minst sagt.

-Vi har haft nio bollar i stolpe och ribba och alla har studsat ut. Det måste vara något slags av rekord, menar Järdler.

 

Om anfallsspelet har klickat har däremot försvarsspelet varit mycket solitt.

-Vi har bara släppt in tio mål på tio omgångar. Då ska man inte ligga näst sist.

 

En av anledningarna till Östers tröga start har varit att man har haft mycket skador.

-Det dröjde nio omgångar innan vi fick spela med samma lag som i svenska cupen. Det är också en förklaring till att det gått tungt.

 

Trots tabellplaceringen har han inte gett upp ambitionen att ta upp laget till en tätposition.

-Vi siktar på att vara med i toppen. Men vi är inte där nu och viktigast just nu är att ha fokus på nästa match.

 

Avståndet upp till täten tycker han inte är oöverkomligt.

-Serien är jämn. Om det svänger och man har flyt och vinner tre raka, så studsar man upp rätt många placeringar. Det är fortfarande jämnt och tight, men vi behöver börja vinna och det omgående, anser Östertränaren.

 

Matcherna förra säsongen mellan lagen, blev en seger för respektive bortalag. Brage vann med 2-1 på Myresjöhus Arena, medans Öster tog en övertygande seger på Domnarvsvallen med 4­-0.

– Vi gjorde en bra match borta mot Brage. Och om man ser hur matcherna sett ut vi har spelat, så tycker jag vi har goda möjligheter att vinna. Någon gång måste det vända och det kan det göra på måndag, spekulerar Järdler.

 

Öster kommer närmast från 1-1 borta mot Trelleborgs FF. En match som Öster ledde, men man fick nöja sig med en poäng.

-Vi hade ett bra försvarsspel. Det var hårt arbete och vi är ganska nöjda med prestationen.

 

Han tycker Brage har en klar spelidé och vet vad som väntar.

-De är tydliga hur de spelar under Klebér. De är ett stabilt lag som inte pendlar så mycket. De är pålitliga i sin prestation och man vet vad man får. De är trygga i sitt eget spel. Det är en svår motståndare, anser Järdler.

-Sedan är de starka i kontringsspelet där Sellin (Robbin) är farlig. Kristian Andersen har kvalitet om han får tid och plats att jobba i de ytor han vill vara. Det finns duktiga spelare och det är ett bra lag.

 

I sitt lag vill han i första hand plussa för försvarsspelet.

-Försvarsspelet har varit väldigt bra och backlinjen har fungerat bra. Sedan är Calle Johansson en spetsspelare.

 

Öster får klara sig utan långtidsskadade mittfältaren Simon Helg och anfallaren Dragan Kapcevic. Sedan är det frågetecken för mittfältarna Oliver Silverholt och Christian Ljungberg som kommer testa på söndagens träning.       

 

Text: Olov Lindgren

Redigering: Robin Laszlo

Foto: Ulrika Lundholm


Lämna kommentarer

Östers IF

ÖSTERS IF

Grundad: 1930.

Fjolårets placering: 8:a.

Senaste bortamötet: 2018-04-15 Öster-Brage 1-2 (1-1) Mål, Öster: David Johanesson. Brage: självmål, Simon Alexandersson • sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Svenska Spel C More TV4 Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2019 IK Brage.