Nyheter MATCHDAG - Inför returen på Guldfågeln Arena 2019-11-10 MATCHDAG - Inför returen på Guldfågeln Arena
2019-11-10   Skrivet av:

Idag, söndag, avgörs det. Vilket lag som spelar allsvenskt och vilket lag som spelar i Superettan 2020.

Det är ett revanschsuget och hungrigt IK Brage som i eftermiddag tar sig an Kalmar FF på Guldfågeln Arena i den andra kvalmatchen till Allsvenskan.

 

Brages målvakt, Peter Rosendal, menar att matchen i onsdags är lagd åt sidan och känner att det verkligen finns möjligheter vända på 0-2-underläget från match ett.

-Vi har en bra känsla. Det var en tuff förlust såklart, men med tanke på hur man själv upplevde matchen så gjorde vi det bra, men fick tyvärr inte in bollen, men det ska vi ändra på idag.

 

För att Brage ska lyckas ta klivet upp i högsta serien krävs det att grönvitt vinner med minst två mål.

 

Att vända på ett underläge från första matchen hemma, och vinna sammanlagt, hör till ovanligheterna i kvalet till allsvenskan. Under de 17 gånger som kval mellan trean i SE och lag 14 i AS avgjorts, har det bara hänt vid ett tillfälle. Det var i fjol när AFC föll med 0-1 hemma på Tunavallen mot Brommapojkarna i första matchen, men kunde efter seger med 2-1-på Grimsta gå upp i högsta serien tack vara fler bortamål.

 

Något som talar för Brage är att man gjort flest mål i Superettan. Chanser saknades heller inte i onsdags mot Kalmar, men det var pricken över ”i:et” som fattades.

-Vi vet vad vi kan göra. Får vi in ett mål så är det dem som känner sig jagade. Vi ser positivt på matchen och har en väldigt bra känsla.

 

Känns det som ni måste göra första målet?

-Helst ska vi göra det. Vi har en plan som vi ska följa, sedan får vi se hur matchen ser ut och hur Kalmar kommer ut till matchen. Ett tidigt mål skulle vara en boost för oss.

 

Brage har en skade- och sjukdomsfri trupp. Tillbaka är mittfältaren Jonathan Morsay som var avstängd senast efter det röda kortet i serieepilogen mot Västerås.

 

Senast tog Robbin Sellin ”Morres” plats och gjorde det mycket bra. Med Morsay (6 mål och 2 assists) tillbaka i truppen har man flera offensiva alternativ.

-Han kan utmana backen och komma till skott. Det är en poängspelare som har haft en jättefin höst, säger Rosendal.

 

Kalmar FF var det andra allsvenska laget som Brage mött den här säsongen. I våras i svenska cupen var det BK Häcken från högsta serien som stod för motståndet.

 

Var Kalmar ett av de bästa laget ni mött i år?

-Jättesvårt att säga i den situation som de varit i under hela säsongen. Häcken var ett jättebra lag, men vi såg vad Kalmar kunde göra. De är ett bra lag, det kommer vi inte ifrån. Vi vet vad de kan göra individuellt. Men hade vi fått in ett mål hade det varit en annan historia.

 

Brages assisterande tränare William Bergendahl förväntar sig att Kalmar ställer upp med samma formation som senast.

-Men jag skulle gissa på att de hamnar lite lägre i sitt försvarsspel jämfört med senast. De har ett resultat att spela på, vilket säkert kommer påverka hur de sätter upp matchplanen.

 

Tror du att ni kan dra någon fördel a  att ni nu mött Kalmar en gång?

-Det vet jag inte, de vet ju hur vi spelar också. Men vi vet mer exakt hur det är att möta dem, och framförallt vet spelarna det. Förhoppningsvis är våra spelare klokare än deras i att ha lärt sig saker från första matchen.

 

Att vara på Guldfågeln Arena är ingen ny erfarenhet för Peter Rosendal. Under åren i Örebro SK fanns han med i truppen mot Kalmar, men fick aldrig spela.

-Jag fick se matcherna från bänken.

 

Att matchen spelas på gräs hoppas han inte ska betyda så mycket.

-Vi gjorde mål mot Halmstad och Trelleborg på gräs nyligen. Det gäller att gilla uppgiften och att alla i truppen vet vad vi måste göra. Det gäller bara att ta chansen. Sedan om det är på gräs eller konstgräs är sak samma. Det är bara att ut och tuta och köra.

 

Efter matchen i onsdags har det handlat mycket om rehab och återhämtning för att få kropparna så fräscha som möjligt.

-Sedan har vi gått igenom matchen teoretiskt och tittat på saker vi kan skruva på i vårt eget spel i förhållande till Kalmar och deras spelare och struktur. Vi känner oss väl förberedda, säger William Bergendahl.

 

Laget genomförde också på lördagen ett träningspass på gräs i Kalmar för att vara redo inför söndagens underlag.

 

Annars handlade det mesta om vilken match som helst, vad gäller resan ner vid längre bortamatcher.

-Bussåkande, titta på filmer och skönt tugg och små-käftande med varandra, säger Rosendal.

 

Bragemålvakten och laget känner sig laddade inför säsongens sista match.

-Det är en bra känsla. Det kryper på lite mer ju närmare match man kommer. Men jag lovar att det kommer ut ett helladdat IK Brage på planen, avslutar Rosendal.

 

Matchen startar kl.14:45 på Guldfågeln Arena. Det blir ett helt gäng grönvita Brage:iter som kommer vara på plats och avsluta säsongen med oss nere i Kalmar. Ni som inte är på plats kan se matchen via Cmore och TV4.

 

Text: Olov Lindgren

Redigering: Robin Laszlo

Foto: Janne Nilson – Frilansfotograferna


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2020 IK Brage.