Nyheter 2019-08-19 Matchdag – Inför Varbergs BoIS Matchdag – Inför Varbergs BoIS
2019-08-19   Skrivet av:

Under måndagen möter IK Brage Varbergs BoIS FC i ett intressant toppmöte. Efter att Jönköpings Södra i fredags vunnit mot IK Frej Täby halkade Brage ner till fjärdeplats. Smålänningarna, som är ny tvåa, passade även på att passera Varberg, som nu återfinns på tredje plats.

I det jämna toppskiktet kan dock Brage ta sig upp till serieledning i händelse av seger mot Varberg.

 

IKB kommer med bästa tänkbara självförtroende till mötet mot hallänningarna. Sex segrar på de sju senaste matcherna, och med en imponerande 5-1-viktoria mot Östers IF i senaste omgången.

 

Mot Öster visade Brage upp sig från sin bästa sida. En imponerande laginsats, där man tog vara på chanserna när de dök upp. Samtidigt som man under större delen av tillställningen neutraliserade gästernas anfallsförsök.

-Vi var väldigt tydliga i vad vi ville för någonting och sedan lyckades vi med det, säger tränaren Klebér Saarenpää.

 

Fem granna mål fick publiken se av hemmalaget, varav Jonathan Morsays 5-1-mål var kronan på verket.

-Det var väldigt vackert och pricken över ”i:et”. Vi var väldigt effektiva framför mål.

 

Någon risk för en negativ reaktion på urladdningen tror Klebér det inte det ska vara.

-Nej, den oron finns inte överhuvudtaget. Vi ska möta ett Varberg som har gjort en fantastisk säsong hittills. Det kommer bli en toppenmatch av högsta kaliber.

 

Söndagens insats mot Öster gav förstås en härlig känsla efteråt. Att matchen mer eller mindre var säkrad efter Mattias Liljestrands 4-1-mål med dryga tjugo minuter kvar, gjorde att man kunde spela mer avslappnat. 

-Man mår bra och kan njuta på ett annorlunda sätt när matchen är avgjord så pass tidigt. Man kan spela av matchen med full kontroll, mer än när man får slita ut sig mentalt och fysiskt när det går till 95 minuter.

 

I segern mot Öster var det fem olika målskyttar. Naturligtvis viktigt att målskyttet sprids ut över fler spelare. Efter försvarsspelarna Alexander Zetterströms och Mattias Liljestrands första fullträffar för säsongen har elva olika spelare gjort mål så här långt.

-Det är alltid härligt att sprida glädjen på så många som möjligt. Det är alltid kul för individen göra mål. Det stärker självförtroendemässigt. Att vi fick fem som var glada och nöjda senast är jag supernöjd över.

 

I de två senaste omgångarna har Brage vunnit mot bottenlagen Öster och BP. När nu topplaget Varberg väntar tror Bragetränaren det blir en annorlunda typ av motståndare rent mentalt.

-Den stora skillnaden är att vi kommer få möta ett lag med stort självförtroende, där deras spel kommer vara en självklarhet. En kvalitet som kommer fram hos varje individ med det självförtroende de har. Det Öster och BP har gemensamt är att de har spelare som är skärrade och har dåligt självförtroende. Saker och ting kanske inte flyter på som det normalt ska göra med den kvalitet som finns där. Det är stor skillnad att ha självförtroende i en grupp och lag.

 

Varberg har efter sin fantastiska vår och försommar, saktat ner i sin framfart. I senaste matchen blev det 2-2 hemma mot Frej, vilket var första poängen efter tre raka förlustmatcher.

-Det var på tiden de förlorade någon match. De har gått som tåget rakt igenom. Det blir ett revanschsuget lag vi kommer få möta. Transferfönstret har stängt och de kommer fokusera framåt för hösten. De har kvar samma spelare så det finns definitivt kvalitet.

 

När lagen möttes i april vände Varberg ett 0-1-underläge och vann med 2-1 på Domnarvsvallen efter att Robin Book och Perparim Beqaj gjort BoIS mål.

-Beroende på vilka som spelar, är det är samma typ av Varberg vi får möta. Det är ett starkt gäng.

 

Att möta ett topplag jämfört med ett bottendito, anspänningsmässigt menar han inte är någon skillnad.

-Men matchbildsmässigt så är det skillnad. Du kommer inte undan lika mycket när du väl gör ett misstag, när man möter ett lag med flyt och kvalitet. Då blir varje misstag hårt straffat. Det är det som är signifikativt för topplagen.

 

Brage började resan söderut under söndagen och tränade samt sov kvar i Trollhättan, för att på matchdagen åka den sista biten till Varberg.

-Det är vår lagledare, David Ingman, som syr upp det hela efter våra önskemål. Vi har våra rutiner som vanligt. Vi har bott i Trollhättan och tränat på gräs där.

 

Saarenpää känner sig laddad och redo inför den svåra bortamatchen.

-Det känns alltid bra. Vi har gjort våra sista analyser av Varberg, där vi ska sätta ner foten och bestämma vad vi ska göra i detalj för att ge oss bästa möjligheten. Det känns fantastiskt kul.

 

Brages assisterande tränare William Bergendahl har full koll på motståndarna och vill varna för de centrala mittfältarna Robin Book (sex mål och två assists) och Nahom Girmai Netabay (fem mål och tre assists).

-De har många duktiga spelare med spetskvaliteter. De är bra i det mesta på offensiv tredjedel.

 

Book har för övrigt gjort klart med allsvenska Örebro SK till nästa säsong, men kommer spela klart för BoIS säsongen ut.

 

Varbergs form har som sagt sviktat på slutet och bakåt har man släppt in sju mål på de tre senaste matcherna (Varberg-Frej 2-2, Degerfors-Varberg 3-1, Varberg-Örgryte 1-2).

-De har kommit ur sitt flow som de hade på våren. Men de är fortfarande ett bra lag.

-Mot Degerfors var det individuella misstag, det är sådant som händer, säger Bergendahl, som tror mer på tillfälligheter än att laget är i en spelmässig svacka.

-Jag tror det inte är någon trend. De har bara inte fått till det.

 

Med sju segrar, en oavgjord, och bara en förlust hemma, är Varberg ett av seriens bästa hemmalag. Matchen på måndag kommer att spelas på gräs, men William Bergendahl känner sig lugn med anledningen av underlaget.

-Det kommer bli lite fler dueller och närkamper, lite fler misstag. Men vi är trygga och bekväma med underlaget. Vi har spelare som passar jäkligt bra på gräs.

 

Vad tror du på för matchbild?

-Det blir en ordentlig fight. Ett ställningskrig. Varberg är duktiga när de har bollen och när de inte har den är de duktiga att sätta ett högt och aggressivt försvarsspel. Vi får se vad det blir för matchbild. Vi vill styra och ställa med bollen, men om det inte blir så är vi förberedda på att försvara oss och ställa om. Vi vill gärna vara med och kriga om initiativet i matchen.

 

Brage får klara sig utan skadade André Kamp och Marcus Bergsten.

 

Text: Olov Lindgren


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Svenska Spel C More TV4 Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2019 IK Brage.