Nyheter Onsdagens motståndare - Kalmar FF 2019-11-05 Onsdagens motståndare - Kalmar FF
2019-11-05   Skrivet av:

Efter att Kalmar FF förlorat mot IK Sirius på Studenternas med 0-3 i allsvenskans sista omgång, samtidigt som Falkenbergs FF avgjorde på stopptid mot AFC Eskilstuna, stod det klart att KFF halkade ner under strecket och därmed hamnade på kvalplats, och nu får möta IK Brage.

I torsdags förra veckan hoppade tidigare tränaren Magnus Pehrsson av tränarjobbet och ersattes med kort varsel av lagets akademichef Jens Nilsson.

-Det finns lättare sätt att komma in på, säger Nilsson, som dock har funnits med i föreningen sedan 2004 och jobbat med flera av spelarna tidigare, och därför känner sig hemtam.

-Jag har varit länk mellan akademin och A-truppen. Jag var med två, tre gånger i veckan och jobbade individuellt med unga spelare och stöttar dem. Jag hade lite humm om gruppen, så det var inte ett så stort steg. Men det gick fort och 48 timmar innan match måste du helt plötsligt sätta ihop ett nytt team och plantera lite idéer hos spelarna.

 

Nu hjälpte inte tränarskiftet utan KFF föll tungt mot Sirius trots att man höll jämna steg spelmässigt. Romario var nära att ge Kalmar ledningen i första halvleken men träffade stolpen. I stället kunde Sirius under matchens sista 13 ordinarie minuter göra tre mål.

-Vi var med i 78 minuter och hade lika många chanser som dem, och skotten var 14-12 till dem. Vi vinner bollinnehavet med 58-42, men stolpen var i vägen och vi var inte skickliga nog att göra mål. I stället gjorde Sirius mål, och då visste vi att vi måste göra två sista tio. Då öppnar det upp sig och tvåan kommer, och sedan är det bara att följa Falkenberg-AFC och se vad som händer där.

 

Länge stod det 0-0 mellan FFF och AFC, men på stopptid avgjorde hemmalaget och skickade när Kalmar till kvalplatsen

 

Hur lång tid tog det att bearbeta förlusten?

-Det var tunga mil hem från Uppsala till Kalmar. Men sedan började vi jobbade mot kvalet och ser att vi har ytterligare en möjlighet. 23 poäng ska inte räcka till allsvenskt spel. Nu får vi en möjlighet till och ett par träningar till.

 

Laget genomförde på måndagseftermiddagen en sista träning inför avfärden under tisdagsmorgonen. Och han var mycket nöjd med vad han fick se.

-Grabbarna var väldigt pigga och hungriga. Vi känner att vi har hopp igen.

 

Att Brage spelade i söndags betyder att Kalmar får en extra vilodag, men det tror han inte har så stor betydelse.

-Man kan vrida på sådant där. Det finns andra aspekter än det fysiska. Som det mentala spelet och förmågan att prestera under press. Det tillsammans med lite flyt kommer fälla avgörandet.

 

KFF började som sagt resan norrut under tisdagens morgon och kommer ligga över på hotell, innan man kommer fram till Borlänge.

-Vi kommer ha en kort bit kvar innan vi fortsätter på onsdag. Sedan åker vi direkt efter matchen tillbaka till hotellet, sover över där så det inte blir buss hela natten hem, utan att vi kan återhämta oss och vila på hotellet, innan vi reser torsdag morgon till Kalmar. Sedan är det träning fredag och lördag innan andra matchen på söndag klockan kvart i tre.

 

Kalmartränaren har sett Brage live under säsongen och tycker att de förtjänar kvalplatsen.

-Det är ett bra kollektiv med några individuellt skickliga spelare, ett bra fotbollslag.

 

Inför sista omgången i SE stod det mellan Varberg, Jönköping och Brage vilka som skulle hamna på kvalplatsen. Att det blev Brage menar han inte spelar någon roll.

-Alla tre lagen är bra på sitt sätt. Det är jävligt farligt att säga det laget passar oss bättre, eller att det laget hade vi velat haft i stället. Det är bara att ställa in sig på dem man möter och kanalisera vilka styrkor och svagheter de har. Sedan är det upp till spelarna.

 

Att matchen spelas på konstgräs ser han inte som några hinder, snarare tvärtom.

-Vi har slagit Östersund och Sundsvall borta på konstgräs och kryssat mot Hammarby. Vi har spelartyper för båda underlagen.

 

En av anledningarna till att Kalmar får försöka kvala sig kvar är att man kryssat i hela elva matcher (flest i allsvenskan) och att man bara gjort 22 mål (minst i allsvenskan).

-Vi har inte vunnit tillräckligt många matcher. I de oavgjorda matcherna har vi spelat väldigt bra, men inte haft förmågan att avgöra. Till slut blir det ett tvivel och bollarna börjar ramla in åt det andra hållet i stället, och man förlorar eller bara får oavgjort.

 

Kalmar FF har spelat 15 raka säsonger i allsvenskan och Jens Nilsson vill se att spelarna vågar, för att kvalet ska sluta lyckligt.

-Det krävs att att vi vågar ta oss an utmaningen att spela en fotboll som innebär att man kan vinna matchen. Man måste offra lite bakåt för att vinna fotbollsmatcher och det är det vi måste göra över 180 minuter.

 

Han ser goda möjligheter att man ska fixa det.

-Jag fick bra svar på träningen i dag (måndag). Grabbarna är laddade, det är fräscha ben på många spelare, det är väl det som talar för vår fördel.

 

Förutom försvararen Johan Stenmark som är långtidsskadad har Kalmar FF hela truppen tillgänglig.

 

Matchen startar kl.19:00 på Domnarvsvallen. Biljetterna går åt och sittplats är snart slut. Så se till att köpa din biljett nu för att säkra din plats till onsdagens kvalmatch: https://ikbrage.ebiljett.nu/

 

Text: Olov Lindgren

Redigering: Robin Laszlo


Lämna kommentarer

Kalmar FF

Kalmar FF

Bildad: 1910.

Senaste hemmamötet: 2001-08-12 IK Brage-Kalmar FF 1-4 (1-0). Mål, Brage: Lars Nilsson. Kalmar FF: Fredrik Gärdeman 2, Dennis Nilssonsociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2020 IK Brage.