Nyheter Östers Christian Järdler inför söndagens match 2018-04-12 Östers Christian Järdler inför söndagens match
2018-04-12   Skrivet av:

På söndag står en av förhandsfavoriterna av superettan, anrika Östers IF, för motståndet då IK Brage gästar Växjö och Myresjöhus Arena.

Efter att ha åkt ur Allsvenskan 2013, rasade laget året efter även ur superettan. Säsongen i ettan blev två-årig och i fjol blev det en fin femteplats för smålänningarna i landets näst högsta serie.

 

Ny tränare inför säsongen är Christian Järdler, 35, som kommer närmast från IFK Värnamo.

-Jag har inga problem att folk tippar oss bra. Jag har tidigare tränat två lag som tippats åka ur. För mig är det bara roligt när folk tycker man gör något bra, säger Järdler som också tränat Ängelholms FF.

 

Han säger annars man inte satt upp någon resultatmässig målsättning.

-Vi jobbar med andra mål. Nummer ett är att förändra fotbollen och sätta ett nytt Östers IF på plats spelmässigt. Det är ambitionen för alla. Sedan vill vi se hur vi kan bli så bra som möjligt. Vi vill utveckla oss hela tiden.

 

Att ta klivet från, i sammanhanget, mindre IFK Värnamo till Östers IF är ett stort kliv menar Christian.

-Såklart är det en skillnad.

 

Känner du en större press att prestera i en storklubb som Öster, än i Värnamo?

-Jag vill inte nödvändigtvis kalla det press. Men såklart är det andra förväntningar. Det finns en helt annan historik och ambition vilket det inte gör i IFK Värnamo. Så det är en stor skillnad.

 

Christian Järdler, som hade en framgångsrik karriär som spelare i Malmö FF, Halmstads BK, Helsingborgs IF och turkiska Genclerbirligi SK, tog över efter Thomas Askebrand och har funnit sig väl tillrätta i Öster.

-Jag trivs oerhört bra. Det är en fantastisk miljö och klubb att arbeta i. Det är en varm förening. Det finns oerhört mycket hjärta som arbetar här.

 

Han menar att laget bara är i starten av att jobba efter hans koncept och att det kommer ta tid innan allt faller på sin plats.

-Jag är här för att förändra fotbollen vi vill spela, det är det de har rekryterat mig för. Nummer ett är att sätta en annan fotboll som vi tror kan bli vägvinnande på lång sikt och där är vi bara i början av den processen.

 

På vilket sätt vill ni spela?

-Vi vill vara ett lag som försöker driva de flesta matcherna. Vi vill ha ett stort bollinnehav, vara aggressiva och höga i vårt försvarsspel för att sedan störa motståndarna tidigt och ha chansen att vinna bollen högt. Det är våra två huvudingredienser.

 

Öster har haft en bra försäsong och var på vippen att vinna sin grupp i svenska cupen. Både IFK Göteborg och Öster hamnade på samma poäng, målskillnad och antal gjorda och insläppta mål. Men tack vare att IFK Göteborg var högre rankat fick ÖIF nöja sig med andraplatsen.

-Det var oerhört nära, säger Järdler.

 

I sista matchen vann Öster med 2-1 hemma mot Varbergs BoIS. Ett mål till hade räckt för gruppseger.

-Vi hade ett stolpskott i slutminuterna, säger Christian, som ändå tar med sig mycket positivt från cupen där laget kryssade på bortaplan mot allsvenska IFK Göteborg och IK Sirius FK, båda matcherna slutade 1-1.

-Vi spelar till oss ett självförtroende och ett förtroende för varandra i gruppen att det här kan vi göra. De tre matcherna i cupen var ett bevis på att vi har en hög högstanivå.

 

Han menar det gäller få så långa perioder som möjligt i matcherna där man håller upp spelet.

-Vi har inte hunnit fram dit än. Vi har perioder där vi inte har samma höga nivå och det har kostat oss.

 

Ett exempel är premiären mot Degerfors IF (spelades på Borås Arena) då Öster vände ett 0-1 underläge till en 2-1-ledning, bara för att se Erik Björndahl på stopptid kvittera till 2-2.

 

I senaste omgången blev det stryk med 1-3 borta mot Helsingborgs IF på Olympia.

 

Vad tar ni med för positivt från de matcherna?

-Det är tufft att vi började med två bortamatcher. Det är styrka att vända mot Degerfors även om vi inte vann. Mot HIF kom vi i underläge 2-1 och var sedan nära att göra 2-2. I stället gör de 3-1 på en felaktigt dömd straff. Det fanns bra perioder i båda matcherna. Vi vet om när vi är bra då är vi riktigt bra. Det gäller för oss att förlänga de perioderna.

 

Nu väntar IK Brage i den ”riktiga” hemmapremiären på Myresjöhus Arena. Några nerver tror inte Järdler det ska finnas utan han vet var han har spelarna.

-Premiären är avklarad och vi har spelat två matcher. Det är bara ut och köra. Det är en skön känsla att kunna spela hemma. Vi vill skapa en kultur och en trygghet för oss själva, att vara svårslagna. Att vi ska vara starka och jobbiga att möta på vår hemmaplan.

 

Hur ser planen ut?

-Helt okay. Den är grön och har hunnits klippas två gånger. Den är fortfarande inte sommartät såklart, men duglig för fotboll.

 

Östertränaren har koll på Brage efter att ha sett de två första matcherna.

 

Vad kommer ni att trycka på innan matchen på söndag?

-Deras senaste match var svåranalyserad. Det var lite speciellt med tanke på snön. Spelarna halkade och bollen går inte riktigt som den ska.

-Men det är ett rejält lag som är ganska fysiskt starkt. De är välorganiserade med många stora fysiska spelare centralt och med hastighet på kanterna. För oss gäller det att klara duellspelet och ta fighten. Vi måste vara bra på att flytta Brage så vi kan störa deras organisation, sedan också att vi själva lyckas med våra idéer.

 

Inför säsongen har Öster förstärkt med några intressanta spelare som Liridon Silka, mf, (IFK Värnamo), Fredrik Lundgren, b, (IFK Värnamo), Simon Helg, mf, (Åtvidabergs FF), Carl Johansson, mf, (Kalmar FF) och Oliver Silverholt (Hammarby IF).

 

Men att nämna någon före en annan vill inte Järdler.

-Jag vill inte plocka ut någon speciell. Det känns som alla våra nyförvärv har kommit in och motsvarat förväntningarna utifrån den roll och position de varit tänkta att spela i. Vi har fått träff på de tankar vi har haft i rekryteringarna.

 

Öster har en förhållandevis liten trupp med endast 18 spelare i A-truppen.

-Det känns som vi har mer konkurrens på vissa platser än andra. På mittbackssidan är det välbeställt med flera bra spelare.

 

Anrika Östers IF, med fyra SM-guld (senast 1981) och 33 allsvenska säsonger, är nog för tillfället nummer två i staden i lagidrott efter att Växjö Lakers tagit sig fram till SM-final i ishockey.

-Såklart att det smäller högt. Nu när de är i SM-final är Lakers stora.

 

Men Östers IF, med ett publiksnitt på 2 744 i fjol, är förstås också mycket populära.

-Det finns en stor tradition och kultur. De har en stor och trogen supporterskara. Man märker ett stort intresse i staden ändå, säger Christian Järdler.

 

Sånär som ett frågetecken på förre Bragespelaren och anfallaren Dragan Kapcevic har Öster alla spelare tillgängliga.

 

/Olov Lindgren


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.