Nyheter Sandvikens IF inför onsdagens cupmatch 2017-08-02 Sandvikens IF inför onsdagens cupmatch
2017-08-02   Skrivet av:

När IK Brage under onsdagen i Svenska cupens första omgång möter Sandvikens IF på Gamla Jernvallen (VM-arenan) blir det säsongens tredje möte mot Rödvästarna. På försäsongen blev det seger med 3-0 på Domnarvsvallen och i vårmötet på Jernvallen vann Brage med klara 4-1.

 

Sandviken har under sommarfönstret hämtat in en kvartett som kommer närmast från spel i Bosniens högsta serie; Armin Helvida (mb), Danijel Majkic (mf), Irhan Smajic (fw) och Namir Alispahic (fw). Dessutom återvänder målvakten Tim Markström, efter fyra säsonger i Hammarby IF, till Sandvikens IF som han representerade 2010-12. Markström spelade för övrigt också i IK Brage under höstsäsongen 2013.

 

Förutom Smajic, som inte hunnit få pappren i ordning, är samtliga nyförvärv aktuella mot Brage.

 

SIF-tränaren Stefan Lundin menar det kommer ta sin tid innan de utländska nytillskotten är i full matchform och hittar rätt i spelet.

-De är inne i sin försäsong och det är en omställningsprocess att få in dem i den svenska fotbollen.

 

På minussidan finns Haris Sijaric (fw), Omar Guidj, Aram Abed (försvarare) och Filip Norell (fw) som av olika anledningar försvunnit under transferfönstret.

 

Hur tycker du truppen ser ut i jämförelse med i våras?

-Med de nya, när de fått tid att anpassa sig, tycker jag vi har lite bättre bredd och möjligen även mer spets i vissa områden. Men det kommer ta lite tid innan vi är där, säger Lundin.

 

Sandviken drog igång den gemensamma träningen i torsdags och att de nya redan ska hitta rätt är för mycket begärt.

-Det är svårt att alltihop ska sitta redan tills på onsdag.

 

Sandvikenbossen är annars nöjd med hur spelarna såg ut efter sommaruppehållet och att vilan har varit välbehövlig.

-Det har varit skönt att komma ifrån det efter vi har hållit igång från januari fram till uppehållet. Vi har fått laddat batterierna.

 

Laget körde en tuff träning i torsdag och följde sedan upp med dubbla pass på fredagen.

-Det såg riktigt bra ut och vi hade bra energi. Det är annars lite osäkert var man står.

 

Sandviken har sedan tidigare på skadelistan backen Mohammed Kamara och mittfältaren Marcus Söderlund. Dessutom är det inte sannolikt att mittbacken Olof Mård kan vara med på onsdag.

 

I fjol vann Sandvikens IF i första omgången i Svenska cupen med klara 3-0 mot Brage. Stefan Lundin menar allt kan hända i cupen men att man får slå ur underläge den här gången.

-En cupmatch är alltid öppen. Men jag måste säga att de är storfavoriter. De har inte förlorat i år och sett väldigt starka ut. Det kommer bli svårt, men vi ska göra vad vi kan för att ställa till det. Men de är rejäla favoriter.

 

I våras tog Brage en stabil 4-1- seger mot Sandviken på Jernvallen. Tvåmålsskytt var Johan Eklund, medans Erik Nilsson och Anton Lundin gjorde varsitt mål. Brage har dessutom enbart tappat fyra poäng i årets seriespel.

 

Stefan Lundin menar att man måste höja sig från mötet i maj för att ha en chans att kunna vinna och gå vidare i cupen.

-De har varit väldigt starka på våren. De har fått ihop det till en varierad fotboll. De jobbar hårt i försvarsspelet och är disciplinerade. Det kommer bli en utmaning och vi måste vara mycket bättre för att ha en chans. I förra mötet var de klart bättre än oss. Jag räknar med att de är lika bra nu och det är upp till oss att vi måste vara bättre. Det är många delar som måste stämma. Försvarsspelet måste förbättras, även om vissa delar i defensiven var okay senast.

 

I vårmötet gick Brage ifrån till en 0-2-ledning efter knappa halvtimmen spelad innan Marcus Hägg gav hemmalaget hopp med sin 1-2 reducering i 38:e matchminuten. SIF hade sedan i upptakten av andra mycket boll och några halvchanser till en kvittering. Men när Johan Eklund i stället gjorde 1-3 efter timmen spelad gick luften ur hemmalaget.

-De var effektiva och satte sina chanser i psykologiskt viktiga skeden. Det gäller vi gör en maxprestation för att kunna rubba dem.

 

Matchen kommer spelas på Gamla Jernvallen, där tre VM-matcher avgjordes 1958.

-Det känns jättekul. Det är en anrik arena. Det är en mycket bättre plan än där vi spelar nu och jag tror det kommer gynna spelet. Det kommer vara lite lättare att ha ett bra passningsspel och det kommer bjudas på en bra fotboll.

 

Stefan, om du ska tippa ett slutresultat?

-Vi vinner med 2-1. Det är ett drömresultat.

 

Vilka gör era mål?

-Rafael York ett. Sedan jag tror jag något av våra nyförvärv också gör ett mål.

 

/Olov Lindgren


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Svenska Spel C More TV4 Volkswagen Select NeH SSAB NRC Group
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2018 IK Brage.