Nyheter 2019-04-13 Seger hemma mot HBK Seger hemma mot HBK
2019-04-13   Skrivet av:

I den tredje omgången av Superettan tog sig IK Brage an Halmstads BK hemma på Domnarvsvallen. Den 1 474 stora publiken fick se hemmalaget göra säsongens bästa match och vinna rättvist med 2-0 (0-0).

-Allt klaffade. Försvarsmässigt är det hundraprocentigt och vi gör två vackra mål, säger Brages mittback Mattias Liljestrand efter segern.

 

Halmstad var det lag som började matchen bäst. Men när Brage efter halvtimmens spel tog över spelet, så släppte man sedan aldrig in HBK in i matchen. Anton Lundin gjorde mål för tredje matchen i följd när han säkert gjorde 1-0 i den 58:e minuten. Inhopparen Christian Kouakou dubblerade sedan ledningen till 2-0 med kvarten kvar.

 

Segern betydde att Brage är nya serieledare – förvisso i en haltande tabell – en poäng före Degerfors.

 

Halmstad inledde de första minuterna med ett aggressivt spel. Efter fem minuter stod Bjarni Mark Antonsson DUffield för en perfekt brytning som siste man, när Gabriel Gudmundsson höll på ta sig in i straffområdet. Ett par gånger fick Brage göra några sista minuten brytningar, för att förhindra anstormande Halmstadspelare.

 

I den 9:e minuten skapade hemmalaget sin första antydan till målchans när Anton Lundin hittade fram med en passning, där både Pontus Hindrikes och Robbin Sellin hade utrymme. ”Hinken” valde att avsluta men lyckades inte hålla ner skottet, utan bollen gick metern över ribban.

 

Gästernas första hundraprocentiga, och kanske enda målchans under nittio minuter, kom när Gabriel Gudmundssons frispark hittade Andreas Johansson, vars skott förtjänstfullt paraderades av Peter Rosendal.

 

Mycket i Halmstads offensiva spel kretsade kring Gabriel Gudmundsson. Men Brages backlinjen lyckades ligga tätt på Halmstadspelarna, som gjorde att Peter Rosendal hade det lugnt i målet. Sadat Karim, som av många lyfts fram till en av seriens bästa forwards, kom ingenstans.

-De är två skickliga spelare, och det gäller att ligga nära dem. Vi låg tätt på dem, och det var vår taktik innan matchen, och det utförde vi mycket bra, säger Mattias Liljestrand, som menar att det finns ännu mer att plocka fram ur laget.

-Det finns utvecklingspotential, vi kan absolut bättre. Men det här var vår bästa match hittills. Jag tycker försvarsspelet är det jag är mest nöjd med. Det var elva man som försvarade för laget. Håller vi nollan hemma, är det stor möjlighet vi kommer ta tre poäng. Jag tycker vi vinner matchen komfortabelt, säger Liljestrand.

 

Även om Halmstad förde spelet i början av matchen, så saknade inte hemmalaget målchanser. Efter knappa halvtimmens spel hade Kristian Andersen en frispark som hittade fram till Alexander Zetterström, men HBK-målvakten styrde bollen till en resultatlös hörna. Brage tog så småningom över spelet och började skapa chanser. Anton Lundins skottlobb från 20 meter, tvingade Malkolm Nilsson till en akrobatisk räddning.

-Jag vet att (Anton) Lundin kan hitta på lite vad som helst när han har bollen, det är en finurlig spelare. Jag såg att han tittade upp, och skulle göra en chip eller inspel. Jag fick göra en okay räddning på ett bra avslut, säger Nilsson.

 

Halmstad, som av många av flera experter har pekats ut som den största seriefavoriten, har nu två raka förluster. Malkom Nilsson menar att det var Brage som rättvist kunde vinna matchen.

-Det var en jämn match, Brage ger oss ett bra motstånd. Det var en svårspelad torr hård matta, som vi inte var riktigt förberedda på. Men det var lika för båda lagen, och de utnyttjar det bäst. De hotar bakom backlinjen, gör mål och går ifrån med en hyfsat rättvis seger, om man ser chansmässigt i alla fall.

 

Innan halvleken var slut hann Jonathan Morsay sumpa en vass målchans. Sett till målchanser kändes det som en hemmaledning i paus, inte skulle varit orättvis.

 

Brage fortsatte den andra halvleken som man avslutade den första, genom att vara mer taggade än Halmstad. Ett par minuter efter det att Brage gjort ett dubbelbyte – in med Christian Kouakou och Seth Kanteh Hellberg – kunde Anton Lundin rättvist ge grönvitt ledningen efter 58 minuter med 1-0, fint framspelad av Kristian Andersen, placerade han bollen mellan benen på Malkom Nilsson.

 

Strax därefter var det också på vippen Robbin Sellin kunde peta in bollen efter kalabalik i HBK:s straffområde. Brage visade utan tvekan upp säsongens bästa spel, och när Christian Koukaou satte 2-0 med dryga kvarten kvar var det rättvist. Återigen fanns Kristian Andersen med i förspelet.

-André (Kamp) spelade till Robbin (Sellin) som i sin tur passade fram Christian som gjorde mål, säger Kristian Andersen, som var en av många som bidrog till segern.

-Jag tycker att vi vann rättvist, och de skapade inte så mycket. De hade en del i första, men inget i andra.

 

Hur var er gameplan?

-Den var exakt som vi spelade idag! Så vi är väldigt nöjda. Vi gjorde en väldigt bra match. Vi skapade många chanser, och spelade bra i försvaret.

 

Om du skulle ge dig själv ett betyg på en skala 1-5, med fem som bäst, hur det gick för egen del?

-Då säger jag 3 ½, säger Kristian Andersen, som var mycket delaktig i spelet på mittfältet.

 

Förra året när lagen möttes var det två jämna matcher. Malkolm Nilsson gjorde då en jättebra match hemma på Örjans Vall (seger 1-0).

-Jag gjorde en bra match när vi vann hemma mot dem förra året. Vi vet att vi möter ett bra lag, och det är Brage som kommer iväg med tre poäng idag.

 

På fredag spelar Brage mot GAIS på Gamla Ullevi.

-Det kommer att bli en tight match som de flesta är i Superettan. Men vi åker till Göteborg för att vinna, säger Kristian Andersen.

 

Text: Per Lindgren

Redigering: Robin Laszlo

Foto: Janne Nilson – Frilansfotograferna


Lämna kommentarer

IK Brage vs. Halmstads BK

IK Brage-Halmstad BK 2-0 (0-0)

Mål: 1-0 (58) Anton Lundin, 2-0 (74) Christian Koukaou

Varningar: Brage; Oscar Lundin, Alexander Zetterström, Robin Sellin Halmstad: Eric Ahlstrand.

Domare: Joakim Östling, Göteborg.

Publik: 1 474 (Domnarvsvallen).

 

IK Brage (1:4-4-2): Peter Rosendal-Benjamin Hjertstrand, Mattias Liljestrand, Alexander Zetterström, Pontus Hindrikes-Robbin Sellin, Oscar Lundin (Seth Kanteh Hellberg, 56), Bjarni Mark Antonsson Duffield, Anton Lundin-Kristian Andersen (André Kamp, 80), Jonathan Morsay (Christian Kouakou, 56). Ersättare: Adrian Engdahl (mv), Carlos Garcia, Jonathan Lundbäck, Karl Johansson.

 

Halmstads BK (1:4-3-3): Malkom Nilsson-Andreas Bengtsson, Alexander Berntsson, Andreas Johansson, Jesper Westerberg-Erik Ahlstrand, Joel Allansson, Jonathan Svedberg (Rasmus Wiedesheim-Pau, 66)-Thomas Boakye(Emil Tot Wikström, 73), Sadat Karim, Gabriel Gudmundsson. Ersättare: Malte Påhlsson, Höskuldur Gunnlaugsson, Pontus Silwer, Peter Larsson, Oscar Pettersson.

 

 

  • sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Svenska Spel C More TV4 Volkswagen Select NeH SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2019 IK Brage.