Nyheter Seger i säsongens första hemmamatch 2018-02-10 Seger i säsongens första hemmamatch
2018-02-10   Skrivet av:

IK Brage mötte på lördagseftermiddagen Gefle IF i säsongens första träningsmatch på Domnarvsvallen. Matchen slutade 4-0 (3-0) och en av matchens förgrundsfigurer var mittfältaren Marcus Astvald, med sina två mål.

-Det är en kvalitetsspelare, inget snack om saken. Han börjar hitta rätt, en klok spelare som är lätt att korrigera, säger Brages tränare Klebér Saarenpää om nyförvärvet.

 

Både Marcus Astvald och Anton Lundin blev tvåmålsskyttar för Brage. Efter en trevande start avgjorde grönvitt matchen inom loppet av tio minuter i slutet av första halvlek, när man gick fram till 3-0.

 

Sett till förra matchen hade Brage gjort fyra förändringar från start. Anton Lundin, Simon Alexandersson, Robbin Sellin och Jalid Kerkich fick samtliga förtroendet i startelvan.

 

Matchen inleddes intensivt, med ett Gefle som såg vassa ut framåt. Både Piotr Johansson och Sebastian Sandlund hade under första fem minuterna bra chanser. Men tack vare en räddning av Peter Rosendal, respektive täckning av en hemmaspelare till hörna, blev det inga mål från bortalaget.

 

Brage hade svårt att få till några längre anfall i början av matchen. Första Brage-chansen kom efter tio minuter, när Marcus Astvald stod för förarbetet till Robbin Sellin, men avslutet saknade skärpa.

 

I den 19:e matchminuten kom hemmalagets andra målchans i halvleken, när Simon Stenberg hittade Simon Alexandersson i straffområdet, men Geflebacken Jesper Florén bröt förtjänstfullt.

 

Brage växte alltmer in i matchen och samarbetet mellan Marcus Astvald och Robbin Sellin såg lovande ut.

 

Klebér Saarenpää, menade att man spelade på det sättet som man nött på under träningarna.

­-Vi har jobbat med speluppbyggnaden under veckan. Att vi får lugn och ro när vi kontrollerar spelet. Att vi har full kontroll på det vi vill göra, och att varje spelare hittar sin roll, det är jag nöjd över. Sedan att vi lyckats med återerövringen, vilket vi har jobbat med sedan dag ett. Omställningsspelet både offensivt och defensivt var bra, säger Klebér.

 

Brage tog ledningen med 1-0 efter 33 minuter. I efterdyningarna av en hörna slagen av Robbin Sellin, kunde Anton Lundin sätta bollen i nät efter förarbete från Marcus Astvald.

 

Brage pumpade på mot ett Gefle som lämnande stora ytor i straffområdet. Efter att både Simon Alexandersson först haft en giftig chans, och Anton Lundin sedan prickat stolpen, presenterade sig Marcus Astvald för hemmapubliken. Först rundade han GIF målvakten till 2-0, och sedan måttade han ett skott som seglade in i bortre krysset, fram till 3-0.

 

Gefles keeper, Viktor Frodig, som fick stå 45 minuter i mötet mot Team TG, berättar hur han upplevde målen från sin position:

-Det är en fiftyfifty duell vid 2-0 målet. Han får en pet på den och går runt. Det är dj-a segt. 3-0-målet får han till det snyggt, och skruvar dit den. Det är bara att applådera, det är ett fint mål.

 

Hemmalagets #9 har alla förutsättningar att bli den spelare som kommer att axla förra säsongens nummer nio i Bragetröjan, Johan Eklund. Astvald besitter förvisso inte Eklunds nickstyrka, men kompenserar det med sin snabbhet, styrka och speluppfattning.

– Han har kvaliteter som gör det enkelt för oss tränare, menar Klebér Saarenpää.

 

Gefle hade med sitt 3-5-2 spel i offensiven, svårt att i andra halvlek hitta genom ett solitt spelande Brage. Även om man hade en del avslut mot Peter Rosendal kändes det aldrig riktig farligt. Halvleken bjöd inte på någon sprakande fotbollsunderhållning.

 

Gefles Viktor Frodig menade ändå att laget stod upp bättre efter paus.

-Vi höjer oss extremt mycket. Vi trycker ner dem bra, får ut bollar och rullar på bra, och släpper inte till så mycket bakom backlinjen.

 

Viktor Frodig som kom från Hofors 2014 gör sin tredje säsong i GIF, och konkurrerar med August Strömberg som förste målvakt. Förra säsongen blev det två matcher från start, och nu hoppas 20-åringen spela fler matcher.

-Det är mitt mål, och vi krigar på. Vi gör det bra båda två tycker jag.

 

Brages Robbin Sellin fick spela offensivt till vänster, och visade ofta upp sin snabbhet. Robbin som låg bakom hemmalagets första målchans efter paus, när han frispelade Simon Alexandersson, som sköt ett skott som Gefles målvakt räddade.

 

I andra halvlek gjorde båda lagen många byten. Hemmalaget luftade samtliga fem avbytare.

-Alla som är med i truppen fick spela. Vi ville gå runt på 90 minuter på så många som möjligt. Men vi har vissa som har tidigare skavanker, och det är onödigt att de går 90 minuter, säger Saarenpää.

 

Vad säger du annars om er andra halvlek?

-Jag tycker vi klantar till det lite stundtals, och bjuder in Gefle i deras höga press, och de får energi. Där ska vi kunna spela av det på ett smidigare sätt, menar Klebér.

 

Brages Anton Lundin kan gå ännu en bra säsong till mötes, och kunde kröna Brages imponerade seger till 4-0 ett par minuter före full tid. Målet föregicks av matchen snyggaste anfallsspel. Nyförvärvet  Mihlali Mayembela, som fick spela sista kvarten, iscensatte anfallet, och sedan gick bollen som ett snöre vidare via Memocan Elalmis, Simon Alexandersson, innan Anton Lundin kunde placera in bollen invid bortre stolpen.

 

Sammanfattningsvis fanns det mycket positivt att ta med sig från matchen. Även om det är tidigt på säsongen, så såg Bragespelet lovande ut.

-Får vi bara upp blicken och slår försvarslinjen så är de ihåliga, sammanfattar Klebér Saarenpää efter sin första vinst med Brage.

 

Nästa match för Brage är lördagen den 17 februari, när Nyköping gästar Domnarvsvallen, kl.16:30.

 

Text: Per Lindgren.


Lämna kommentarer

IK Brage - Gefle IF

IK Brage-Gefle IF 4-0 (3-0)

Mål: 1-0 (33) Anton Lundin, 2-0, 3-0 Marcus Astvald (37, 43), 4-0 (89) Anton Lundin.

Domare: Glenn Nyberg.

Publik: 164 st (Domnarvsvallen).

 

IK Brage (4-2-3-1)

Peter Rosendal-Jalid Kerkich (Victor Bergh , 77) , Mattias Liljestrand (Carlos Garcia, 67), Alexander Zetterström, Simon Stenberg-Benjamin Hjertstrand (Erik Nilsson, 67), Oscar Lundin-Robbin Sellin (Mihlali Mayambela, 77), Marcus Astvald (Memocan Elalmis, 87), Anton Lundin-Simon Alexandersson.

 

Ersättare: Oliver Bergman.

 sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2020 IK Brage.