Nyheter 2020-12-05 Seger i säsongsavslutningen Seger i säsongsavslutningen
2020-12-05   Skrivet av:

Vi avslutar säsongen med en seger när vi bortaslog GIF Sundsvall på NP3 Arena med 1-0 (1-0).

Vinsten betyder att vi hamnar på en åttonde plats i tabellen.

-Det blev en säsong som vi inte hade tänkt, på flera sätt. Vi hade en högre målsättning, summerar assisterande tränaren William Bergendahl spelåret 2020.

 

IK Brage avslutade ändå snyggt med att besegra GIF Sundsvall på ett kyligt NP3 Arena.

 

Prestationen mot Giffarna visade upp ett Brage som gjorde mycket rätt. Lagets taktik att pressa högt när hemmalagets backlinje och målvakt Andreas Andersson hade bollen, fungerade perfekt. Det var också ett sådant presspel, som låg bakom matchens enda mål, som André Kamp gjorde redan efter nio minuter.

-Vi visste att de är ett lag som vill spela hela vägen fram, från keepern. De är modiga i sin speluppbyggnad. Sedan när vi står lägre skulle vi vara kompakta. Och när vi går, måste vi få med hela laget. Det funkade för oss, säger Bergendahl, som hade scoutat motståndet på ett skickligt sätt.

 

Man kan summera en säsong som kanske inte riktigt uppfyllde de högt ställda förväntningarna. William Bergendahl tycker ändå att det finns positiva delar att ta med sig inför framtiden.

-När man ser tillbaka finns det saker man är nöjd med. Vi har gett flera yngre spelare chansen att få spela på den här nivån för första gången. Lukas (Hiltunen) och Noa (Williams) gör sin första elitsäsong. Det är något som ger något längre fram, förhoppningsvis.

 

Just Noa Williams gjorde en fin insats på NP3 Arena, där han vågade utmana och låg även bakom segermålet.

-Jag kände mig pigg idag, det gör jag alltid. I dag var det en matchbild som passade mig. Det blev väldigt tydligt när jag kunde sätta upp en-mot-en mot deras ytterback, då har jag självförtroende, säger Williams som sammanfattar en säsong som varit mycket upp och ner.

-För laget har det varit en annorlunda säsong jämfört med förra året. Jag tror det finns vissa besvikelser och vissa grejer vi är nöjda med. Men jag tror alla är eniga över att vi ska göra det väldigt mycket bättre nästa år. För min del vill jag också göra det bättre nästa år. Men det var kul att få avklara min första seniorsäsong.

 

Vad är ni nöjda över och vad kan bli bättre nästa säsong?

-Vi måste ha som utgångspunkt att allt kan bli bättre. Annars kan ingen klaga på inställningen. Alla ska veta att vi ger allt i varje match. Vi är inte en grupp som tar enkelt på det här utan vi ger allt hela tiden. Sedan finns det vissa spelmoment som vi gör bättre och sämre, säger Noa, som förstås var nöjd att man kunde ta en trepoängare i säsongens sista match.

-Det var jätteviktigt för oss alla. Vi kan gå på en ledighet med en känsla av att vi gör det bra den här sista matchen och att vi ger allt. Det är alltid skönt att avsluta med en vinst.

 

Bergendahl har sin analys klar varför andra halvan av säsongen blev tyngre än den första.

-En stor del, är att vi haft skador rakt igenom. Då är det svårt att rotera när matcherna kommer tätt. Då får man skador på skador. Sedan är det andra områden vi inte har varit bra på i höst, säger William Bergendahl.

 

Vad tror du det betydde att Christian Kouakou försvann?

-Det är längesedan nu. Det är en jäkla bra spelare som gjorde ett bra 2019 för oss. Och ibland tar det lite längre tid att ersätta en etablerad spelare, så det har varit ett litet tomrum.

 

Brage hade gjort tre förändringar i startelvan, där Alexander Zetterström och Lukas Hiltunen tog plats i backlinjen samt Anton Lundin på yttermittfältet.

 

Efter att lagen känt på varandra inledningsvis var det hemmalaget GIF Sundsvall som fick matchens första målchans i den femte matchminuten när Paya Pichkan träffade överliggaren efter Pontus Hindrikes rensat bort bollen.

 

Det var Brage som tog ledningen med 0-1 i 9:e matchminuten, Noa Williams spelade snett inåt bakåt till André Kamp som inte gjorde något misstag centralt placerad i boxen.

-Det var en andraboll som kommer ut mot mig. Jag kommer en mot en, tar mig förbi deras spelare, letar cutback-ytan och André är där och placerar in den, säger Williams.

 

Är det någon match du minns speciellt från säsongen?

-Det var kul mot AFC borta där jag fick göra mitt första seniormål.

 

Spelet böljade fram och tillbaka första halvtimmen och Brage var hela tiden farliga i sina kontringar, när Sundsvall tappade bollen på offensiv planhalva.

 

Noa Williams skapade flera farligheter med sin kvickhet och var millimeter från öka på ledningen efter halvtimmen, men träffade Andreas Anderssons högra stolpe efter att han löpt sig fri från sin bevakning.

 

I andra halvlek tog hemmalaget över spelet när Brage sjönk längre ner på planen. Trots bollövertaget hade Sundsvall svårt komma till de riktigt farliga chanserna. Även om Brage var tillbakatryckta var man hela tiden farliga i sina spelvändningar. I 67:e minuten tog Noa Williams fart från mitten och passade till Anton Lundin som i klart läge inte lyckades överlista Andreas Andersson.

-Sundsvall forcerade i slutet, men vi försvarade oss på ett bra sätt, säger William Bergendahl.

 

En av matchhjältarna i epilogen var målvakten Adrian Engdahl som noterades för säsongens sjätte nolla.

-Det var jätteskönt, det är det jag kan göra. Jätteroligt, säger Engdahl, som stått 29 av 30 matcher under säsongen.

-Jag har fått mycket hjälp av hela tränarstaben. Peter Kristoffersson och jag har jobbat jättehårt. Det jag saknat tidigare är matchrutin, men jag känner att jag börja komma in i en rytm och matchtempo på ett annat sätt än i början, säger Engdahl som siktar på en förlängning.

-Ambitionen är att vara kvar i klubben och utvecklas.

 

I matchen mot GIF Sundsvall var IKB tillbaka på en nivå, det var ett tag sedan man senast visade upp.

-Vi var revanschsugna efter haft många dåliga prestationer i ryggen. Vi ville bevisa att vi är ett bra lag, gå ut och göra en bra fight, och det tycker jag vi gör, säger Adrian Engdahl.

 

Att spela mycket, eller att laget inte blev ett topplag, vilken känsla är det som överväger nu när säsongen är över?

-Jag vill spela så mycket som möjligt, men sedan är det alltid en produkt man vill få ut och vinna matcher och sluta så bra som möjligt i tabellen. Vi har mycket att ta med och utveckla , men vi visar idag vi har ett d-a driv och go i gruppen som vi ska jobba vidare på. Jag skulle säga vi har gjort en okay säsong med tanke på förutsättningarna, men vi vill bli bättre, menar Engdahl.

 

Inför nästa säsong tappar man bland andra Carlos Garcia och Alexander Ekblad. Men William Bergendahl tror att man kommer kunna ställa upp med ett bra lag nästa år.

-Vi har några spelare med utgående kontrakt, så det är lite osäkert. Det ligger hos Ola (Lundin), Klebér (Saaerenpää) och Robin Laszlo, att titta över det.

 

Nu väntar fem veckor ledighet, innan laget återupptar träningen i januari.

 

Text: Olov Lindgren


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.