Nyheter 2019-09-16 Seger mot Dalkurd på Vallen Seger mot Dalkurd på Vallen
2019-09-16   Skrivet av:

Det blev IK Brage som tog med sig alla pinnar i en spännande match på söndagseftermiddagen. Inför storpubliken på 3 486 personer på Domnarvsvallen vann Brage mötet mot Dalkurd FF med 3-1 (1-1). Stor segerorganisatör i Brage var Anton Lundin, som i andra halvleken avgjorde matchen med två mål.

-Det är en boost att göra mål, och det gäller att jobba på till nästa match, säger Anton Lundin, som spräckte sin tre månader långa måltorka i serien.

 

Segern betyder att Brage klättrade till tredjeplats, efter att Varbergs BoIS fått nöja sig med 1-1 borta mot Norrby. Avståndet upp till tabellettan J-Södra är två poäng. Tvåa ligger Mjällby AIF, en poäng före Brage, dock med en match mindre spelad (MAIF har Degerfors IF borta på tisdag). Snacka om ett getingbo.

 

Att det var derbykaraktär över matchen, märktes redan från start då det bjöds på intensivt spel från båda sidor. Det höga tempot gjorde att det slarvades en del i passningsspelet och att det inte blev något skönspel. IKB hade under första kvarten tre hörnor, som emellertid inte utmynnade i några vassa målchanser.

 

Brage fick under den första halvleken spela med vinden i ryggen.

-Det märktes inte av matchbilden. Dalkurd spelar mycket längs backen, och vinden påverkade inte så mycket. Det var mest vi som slog den långa raka bollen bakom deras backlinje, säger Klebér Saarenpää.

 

Dalkurd hade några anfall där man höll i bollen, men utan att komma till sista tredjedelen.

 

Matchens första målchans var Brages. Efter 17 minuter kom Robbin Sellin till ett avslut, men han fick för lite utrymme, och målvakten Andreas Andersson kunde rädda. Kort därefter fick Ahmed Awad chansen att skjuta, men skottet träffade ribbans överkant hos Peter Rosendal.

 

Men det var Brage som skulle ta ledningen med 1-0 efter 20 minuter. Målet kan sättas upp på kontot för bjudningar. När Dalkurds Dillan Ismail efter ett Brageinkast, skickade bollen rakt på Kristian Andersen, som kunde rulla in bollen i öppet mål, när Andreas Andersson var ur position.

 

Dalkurd hade resten av halvleken ett bollövertag. Brage fick förlita sig på kontringar, och skapade ett par halvchanser genom avslut från Benjamin Hjertstrand och Robbin Sellin.

-Vi är tålmodiga i vårt försvarsspel framförallt. Dalkurd har mycket boll men spelar framför oss, inte igenom oss. Det är jag mest nöjd med, säger Klebér Saarenpää och fortsätter:

-Vi visste att det var en potentiell matchbild i och med att de använder mycket boll i sin speluppbyggnad och blir svåra att fånga. I den bästa av världar ser det ut som innan 3-1 målet, när vi får till vår första press och stör dem mycket bättre. Vi kan hantera matchbilder på olika sätt, det är jag nöjd med.

 

När det såg ut som att Brage skulle kunna försvara sin ledning in i halvtid, kunde Dalkurd kvittera på straff två minuter före pausvilan, efter det att Mattias Liljestrand fällt Besard Sabovic. Även om Peter Rosendal gick åt rätt håll på straffen, slagen av Joseph Ceesay, var 1-1 ett faktum.

-Men jag var på den med fingertopparna, hade den gått lite högre hade jag tagit den, säger Peter Rosendal, som tyckte att man efter det två veckor långa uppehållet hittade spelet ganska fort.

-Det blir lite annorlunda när man kommer i otakt med matcherna, då det är en del smågrejer som inte sitter. Men jag tycker vi ändå kommer in i det..

 

Hur upplevde du sista 15-20 minuterna när Dalkurd lyfte upp spelet?

-Vi vet sedan tidigare att vi är bra när vi ligger kompakta. Vi släpper inte till ytor och håller dem felvända, vi tar jobbet för varandra defensivt. Vi kanske sjunker ner lite och blir lite låga, men så blir det automatiskt när man har en ledning och vill behålla den. De kommer fram med mycket folk, men vi tar jobbet för varandra, säger Rosendal som njöt att spela inför storpubliken och värderar publikengagemanget högt.

-Det var hur kul som helst. I perioder när man blir trött rycks man med av publikstödet. Man får hoppas Borlängefolket fortsätter att sluta upp, då kan det bli en rolig höst tillsammans.

 

Dalkurd, som har ryckt upp sig avsevärt efter en trög start på säsongen, spelade jämnt med Brage men några individuella misstag blev dyrköpta i slutändan.

-Men vi går in med ett momentum inför andra halvleken, säger målvakten Andreas Andersson.

-Misstag kommer alltid, men vi plockar upp till 1-1 och snackar ihop oss i pausvilan. Känslan är att vi ska gå ut och tuta och köra i andra. men i stället har vi vår sämsta period i början av andra halvlek. Vi försöker behålla vårt bollinnehav, men tappar bollen i för enkla lägen och de får ställa om på oss för enkelt. Vi skjuter oss själva lite i foten, och de behöver inte jobba stenhårt för målen de får. Resultatmässigt var det inte alls roligt, säger Andersson.

 

Brages Anton Lundin, som länge gått mållös i serien, kunde ge Brage ledningen knappa tio minuter in i andra halvlek. Målet som betydde 2-1 kom från 11-meters punkten, efter det att Frank Ahrin fällt Anton Lundin i straffområdet. Straffen tog Lundin själv hand om, och kyligt väntade ut Andreas Andersson och lade bollen i mitten av målet.

-Jag körde straffträning igår, och la den mitt i mål och på sidan. Peter Rosendal sa, lägg den i mitten hyfsat högt. När jag la straffen, tänkte jag hårt i mitten, och den gick in.

 

Även om Dalkurd fortsatte ha ett bollövertag, så hade man svårt få till heta målchanser. 

 

Istället var det Brage som kunde skaffa sig ett tvåmålsöverläge, fram till 3-1. Anton Lundin var det som stod för matchen delikatess, när han störde Dillan Ismail så pass mycket att han tog bollen och fri med Andreas Andersson chippade bollen i nät.

-Jag hann nästan tänka lite för mycket. Det är jobbigt i sådana lägen att komma fri från 25 meter. Man tänker om man ska runda, eller skjuta tidigt. Keepern gör det bra och står länge. Jag får lite stress men tänker att jag ska chippa den, och det gick hem den här gången. Vinden tog bollen, så den gick sakta i luften. Så det var skönt se den gick in, säger Anton Lundin, som fick spela på topp tillsammans med Kristian Andersen.

-Det fungerade bra det vi gjorde. Det var inte så bra match, från något av lagen. Det var en rätt så krampaktig match. Vi kom inte upp i maxprestation men det är huvudsaken att vi vinner, säger Lundin, som efter matchen också fick beröm av Klebér Saarenpää.

-Han gör poäng, som blir matchavgörande, det är det viktiga. Sedan kanske han inte är så mycket med i spelet utöver det. Poäng är viktig för offensiva spelare.

 

Hur länge kommer du att suga på den här segerkaramellen?

-Tills analysen är klar imorgon, säger Klebér Saarenpää.

 

I nästa omgång väntar Örgryte IS på bortaplan. Den matchen spelas på fredag på Gamla Ullevi.

 

Text: Per Lindgren

Redigering: Robin Laszlo

Foto: Janne Nilson – Frilansfotograferna


Lämna kommentarer

IK Brage- Dalkurd FF

IK Brage- Dalkurd FF 3-1 (1-1)

Mål: 1-0 (20) Kristian Andersen, 1-1 (44) Joseph Ceesay (straff), 2-1 (54) Anton Lundin (straff), 3-1 Anton Lundin (70).

Varningar: Brage: Carlos Garcia, Seth Hellberg Dalkurd: Malkolm Moenza, Joseph Ceesay

Domare: Johan Krantz

Publik: 3 486 (Domnarsvallen).

 

IK Brage (4-4-2) Peter Rosendal-Benjamin Hjertstrand, Mattias Liljestrand, Carlos Garcia, Pontus Hindrikes(Alexander Zetterström, 82)-Robbin Sellin, Seth Kanteh Hellberg (Oscar Lundin, 74), Bjarni Mark Antonsson Duffield, Jonathan Morsay-Anton Lundin, Kristian Andersen (Alexander Ekblad, 84). Ersättare: Adrian Engdahl (mv), Jonathan Lundbäck, André Kamp.

 

Dalkurd FF (3-5-2): Andreas Andersson-Dillan Ismail, Robin Tranberg, Christopher McVey-Frank Ahrin (Kefela Cissoko, 68), Rawez lawan, Besard Sabovic, Malkolm Moenza, Irfan Jasarevic-Joseph Ceesay, Ahmed Awan (Simon Alexandersson, 82). Ersättare: Filip Anger (mv), Emil Berger, Marcus Thorbjörnsson, Peshraw Azizi, Christoffer Styffe.sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.