Nyheter 2019-06-23 Seger mot Mjällby AIF Seger mot Mjällby AIF
2019-06-23   Skrivet av:

IK Brage följde upp den fina insatsen mot Trelleborgs FF i förra omgången med att vinna med 2-1 borta mot Mjällby AIF på Strandvallen.

-Det känns oerhört skönt, säger Brages tränare Klebér Saarenpää, kort efter matchen.

-Vi har jobbat väldigt hårt för att hitta den här rytmen och få med oss bra prestationer. Mot Trelleborg fick vi betalt och så nu igen mot Mjällby.

 

Brage hade vissa problem i början av matchen med Mjällbys aggressivitet. Hemmalaget tog också ledningen med 1-0 efter halvtimmen, när backen Mohanad Jeahze fick på en praktträff från 40 meter. Men efter vissa omjusteringar i andra halvleken tog Brage över spelet och kunde via två mål av Kristian Andersen respektive Christian Kouakou, inom loppet av fem minuter vända till seger med med 2-1.

-Självklart oerhört skönt att sitta här med tre poäng. Det är det de handlar om. Det är välförtjänt och ger mycket mentalt att gå på ledighet med den här karamellen att suga på.

 

Brage är efter segern bara en poäng efter Mjällby som ligger kvar på andraplats.

-Men det är supertight mellan andra och åttonde plats. Men det här är ett bra avstamp. Ni kan vi njuta av ledigheten och sedan förbereda oss för den tuffa hösten, säger Klebér.

 

Brage hade gjort tre förändringar i startelvan sedan senaste matchen. Målvakten Adrian Engdahl gjorde sin första match från start, då Peter Rosendal ska bli pappa i dagarna. I backlinjen var Mattias Liljestrand åter efter skada, och på innermittfältet gick Oscar Lundin in för avstängde Seth Kanteh Hellberg.

 

Engdahl gjorde en mycket säker match och spelade med ett stort lugn.

-Han gör en mycket bra tävlingsdebut och svarar för några stora räddningar, säger Saarenpää, nöjd med att förfoga över två förstaklassiga målvakter.

 

Det var Mjällby som började tillställningen bäst och matchens första klara målchans kom i tredje matchminuten när Gisli Eyjólfsson, framspelad av Taylor Silverholt, fick till att bra skott som Adrian Engdahl boxade till hörna. Hemmalaget var klart bäst inledningsvis och Eylófsson hade ännu en bra chans första tio med ett närskott som Engdahl parerade.

 

Brages första målchans kom i femtonde matchminuten, när Kristian Andersen med en precis djupledspassning serverade Christian Kouakou, men som inte fick in bollen bakom Carl-Johan Eriksson.

-Det svänger åt båda håll och det är två mycket bra målvakter idag, menade Bragetränaren.

 

Brage var inte ofarliga när man kom upp i anfall och Andersen hade ännu en bra möjlighet, där bollen gick längs mållinjen, efter Carl-Johan Eriksson räddat skottet med ena handen.    

 

Blekingelaget kom dock att ta ledningen med 1-0 efter halvtimmen, när vänsterbacken Mohanad Jeahze med vänstern fick till en drömträff från 40 meter utan chans för Adrian Engdahl som kastade sig raklång men hade inga möjligheter rädda skottet,s om satt stenhårt i högra krysset. En stark kandidat som årets mål i Superettan.

-Han får en kalasträff, det är bara hatten av, säger Saarenpää om Jeahzez kanon, som faktiskt Engdahl var på med fingrarna.

-Så det kunde ha blivit årets räddning också.

 

Brage hade inte den rätta skärpan i passningsspelet första fyrtiofem, men det blev bättre när man gjorde korrigeringar i andra.

-Vi var för ivriga att slå den långa bollen och hade inte kvaliteten att få ut något av den, och åkte istället på omställningar. Vi lugnar ner oss i andra och börjar spela mer centralt. Vi får längre anfall och mer kontroll i spelet.

 

Brage gjorde ett byte direkt efter paus när Robbin Sellin kom in på mitten istället för André Kamp.

-Vi fick in energi och aggressivitet för att pusha hela vägen, säger Saarenpää om Sellins inhopp, som banade vägen för vändningen.

 

Grönvitt fick bästa tänkbara start på andra halvleken när först Kristian Andersen kvitterade till 1-1 med ett hårt skott i högra krysset och Christian Kouakou drog till på en halvvolley med högern utom räckhåll för Carl-Johan Eriksson som betydde Brageledning med 2-1.

-Andersens mål är fint. jag är jätteglad för honom att han får öppna målkontot. Det andra målet av Kouakou är lite av det vi vill göra.

 

Mjällbys boss Milos Milojevic var besviken över målen man släppte in.

-Det är grundläggande misstag vi gör och det har hänt tidigare. Jag är mer mer besviken att vi inte lärt oss av våra misstag, än att vi förlorar.

 

Förlusten var andra raka för MAIF och Milos såg lite uppgiven ut efter matchen. 

-Jag är besviken över karaktären som spelarna visat de två senaste veckorna. Jag har en känsla av alla är på semester med en glass.

-Kanske det beror på mig. Jag tror mer på laget än vad de gör på sig själva. Om någon kan göra det bättre är jag beredd ta steget tillbaka.

 

Han var samtidigt stor efter förlusten.

-Grattis till Brage för segern, det förtjänar de.

 

Klebér Saarenpää är nöjd över hur man tog tag i spelet i andra halvleken som gjorde Mjällbys offensiv inte fick samma utrymme som i första halvleken samtidigt man själva fick bättre spel på Mjällbys planhalva. 

-Vi var bättre balanserade i andra, när vi flyttade ner Oscar (Lundin) som kom längre ner i planen och kunde jobba tillsammans med Bjarni (Antonsson). Vi kunde öppna upp ytor framför deras backlinje.

 

Matchen stod och vägde sista tjugo. Mohaned Jeahze hade en bra frispark som touchade en Bragespelare och gick strax utanför Engdahls högra stolpe. 

 

Sista tjugo spelade Brage lugnt och Mjällby hade inte energin att hitta på något konstruktivt framåt även om man försökte.

-Vi har ett bättre grepp om matchen i andra. Vi tar vara på chanserna och spelar på det, säger Kleber efter säsongens första seger på gräs.

 

Serien gör nu ett uppehåll innan Brage tar emot BP på hemmaplan den 13 juli. Innan dess väntar en träningsmatch i Örebro mot Jönköpings Södra den 7 juli. 

 

 

Fler intervjuer efter matchen:

 

Christian Kouakou, som efter 57 minuter, gjorde det matchavgörande målet, när han med en praktfull volley satte bollen otagbart bakom Mjällbys Carl-Johan Erikson.

-Vi slår ett inlägg och jag läser av att backen kommer att nicka ut den på 16 meter, och jag tar min löpning. Bollen studsar upp perfekt, och det är bara att slå den på ett tillslag.

 

Brage gjorde en bra andra halvlek, när man avgjorde matchen med två mål inom fem minuter.

-Vi sa att vi skulle vara lite noggrannare. Basic saker, sätta de tekniska detaljerna egentligen. Annars skulle vi fortsätta som vi gjort och tro på det.

 

Mjällby som ofta avgjort matcher i slutminuterna, tog över ju längre halvleken fortskred. Men ett kämpande Brage kunde hålla emot och bärga en oerhörd skön seger.

-Ibland blir det sådana matcher. Vi är bekväma i alla typ av situationer, när det kommer till sådana lägen. Vi kämpade som ett lag, och kunde kliva av med tre poäng.

 

Efter 78 minuter fick Kouakou kliva av, men det berodde inte på någon skada.

-Jag var helt slut. Det är bättre att någon annan får komma in och ge hundra procent, än att jag ska gå runt och bara kunna gå på sjuttio, åttio procent.

 

Mjällby visade under speciellt första halvleken att man är ett lag för toppen. Laget visade upp ett bra passningsspel, och var ofta kompakta i sitt spel.

-De är ett stabilt lag och gör det bra. Speciellt på hemmaplan är de starka, och jag vet inte om de förlorat hemma. De är väldigt bra. Det var en jämn match, säger IKB:s #9 som också gladdes över Adrian Engdahls insats.

-Adrian har visat att han är redo från dag ett. Kul för honom att vi vinner, och att han gör en bra match.

 

Under upphehållet hoppas Brages skyttekung vara hemma i Stockholm med familjen.

-Jag kommer också att njuta av den här segern, och ladda batterierna. Nu hoppas jag på en lång och trevlig höstsäsong.

 

Kristian Andersen, gjorde sitt första mål för säsongen, när han kvitterade Mjällbys ledning till 1-1, i matchminut 52.

-Jag såg att det fanns ytor, och försökte passa bollen till Anton. De rensade, men jag fick bollen igen och sköt in den i det bortre hörnet. Det var ett fint mål, och en skön känsla. Jag hoppas det inte var det sista, ler Andersen, som tycker att det var en match som höll hög Superettanklass.

-Det var en trevlig och öppen match och målchanser år båda håll.

 

Tycker du att det rättvist ni vinner?

-Ja, jag skulle nog säga det. Det blev ett lyckat resultat för oss.

 

Vad väntar under uppehållet?

-Jag kommer åka hem till Köpenhamn och besöka min familj och vänner. Vi måste hålla formen, så jag kommer hålla igång, säger Andersen, som hoppas och tror, möjligheterna är goda man ska kunna fortsätta slåss i toppen.

-Jag tror chanserna är bra att behålla vår placering. Vi måste vara ödmjuka. Vi måste fortsätta vinna matcher, för att haka på de andra topplagen. Men det tror jag vi kan klara av.

 

 

Målvakten Adrian Engdahl, som med kort varsel fick stå i mål, efter det att Peter Rosendal stannat hemma när han och sambon väntar parets första barn.

-Jag har en del att göra i första, jag tycker jag gör en bra första halvlek. 1-0 som Mjällby gör är ett jättefint mål. Jag är på bollen lite, men orkar inte hålla den. Han (Mohanad Jeahze) ska ha en eloge för det. Men vi är kvar i matchen i alla fall. Sedan höjer sig laget, och gör en fantastisk andra halvlek och vänder. Första vändningen för i år, så det var superkul.

 

Det var i fredags som 25-åringen fick reda på att han skulle få stå.

 

Engdahl blev hårt ansatt redan från start. Gisli Eyjolfsson sköt ett skott, som Adrian Engdahl fick sträcka på sig för att tippa över ribban.

-Där kändes det som nerverna släppte lite. När man inte har spelat på väldigt länge, så kändes det som man kom rätt in i matchen. Det var härligt att göra den räddningen.

 

Efter paus fortsatte IKB-keepern spela bra, även om det inte behövdes någon jätteräddning för att hålla tätt. Brages backlinje fortsatte att ta hand om Mjällbys anfallsförsök på ett bra sätt.

-De har mycket boll, men ”Matte” (Mattias Liljestrand), Carlos (Garcia) och Hinken (Pontus Hindrikes) gör det fantastiskt jobb där nere som blockerar mycket. De har något skott som går igenom, men de har knappt någonting farligt. Så en eloge till backlinjen hur de tar sig igenom matchen. Vi visste att (Jacob) Bergström var en jobbig striker att möta. Men vi tog hand om honom på ett bra sätt.

 

-Nu kan vi gå på semester och njuta. Personligen kommer jag träna lite och ladda om mentalt med vänner, familj och flickvän.

 

Text & Foto: Per Lindgren & Olov Lindgren

Redigering: Robin Laszlo


Lämna kommentarer

Mjällby AIF vs. IK Brage

Mjällby AIF-IK Brage 1-2 (1-0)

Mål: 1-0 Mohanad Jeahze (30), 1-1 (52) Kristian Andersen, 1-2 Christian Kouakou (57).

Varning, Mjällby: Mohamed Jeahze, Bubacarr Jobe. Brage: Anton Lundin, Jonathan Luundäck.

Publik: 2342 (Strandvallen).

Domare: Johan Krantz. Assisterande domare: Simon Kristensson, Malmö, Rinon Hasani, Ronneby.

 

Mjällby AIF (4-4-2): Carl-Johan Eriksson-Mohammed Mbye, Max Watson, Adi terzic, Mohaned Jeahze-Joel Nilsson (Jakob Ottosson, 85), Pavle Vagic, David Löfquist (K) (Óttar Magnús  Karlsson, 61), Taylor Silverholt (Bubacarr Jobe, 46)-Gisli Eylófsson, Jacob Bergström. Ersättare: Amer Eriksson Ibragic, Hampus Holgersson, Felix Konstandeliasz, Jesper Johansson (mv).

 

IK Brage (4-4-2): Adrian Engdahl-Benjamin Hjertstrand, Mattias Liljestrand, Carlos Garcia, Pontus Hindrikes-Anton Lundin, Bjarni Mark Antonsson Duffield, Oscar Lundin, André Kamp (Robbin Sellin, 46)-Kristian Andersen (Jonathan Morsay, 82), Christian Kouakou (Jontahan Lundbäck, 77). Ersättare: Simon Stenberg, Karl Johansson, Pontus Jonsson, Dawood Alkuheli (mv).sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2020 IK Brage.