Nyheter 2017-08-29 Seger mot Västerås SK FK Seger mot Västerås SK FK
2017-08-29   Skrivet av:

IK Brage tog sin 13:e seger i årets Div.1 Norra när man vann med 1-0 (0-0) mot Västerås SK hemma på Domnarvsvallen inför 1 584 åskådare.

 

Med bara tre minuter kvar av ordinarie tid, kunde Stefan Ilic rulla in 1-0 för hemmalaget.  Efter slutsignalen var det ett sällan skådat kramkalas bland spelare och tränare, som förstod betydelsen av segern.

-Det kan ha varit ett av mina viktigaste mål, säger Stefan Ilic kort efter slutsignalen, om sitt femte mål i Bragetröjan.

 

Västeråsanfallaren Karwan Safari lär säkert drömma mardrömmar efter matchen, då han redan under första halvlek hade två solklara chanser att ge VSK ledningen. Men Brage hade Peter Rosendal i målet som gjorde en kanonmatch, och var i högsta grad delaktig i vinsten, som gör att Brage behåller sitt sjupoäng försprång till Umeå på andra plats.

 

Bragetränaren Bengt Ottosson, är inte sen att berömma sin målvakt, bakom vinsten.

-Vi mötte ett bra lag. De är skickliga offensivt, så vi fick lägga krutet på defensiven. Ligga rätt i positionerna och kämpa och kriga. Det gjorde vi ofta bra, och när vi inte gjorde det, hade vi ”Rosen”, ler Ottosson.

 

Matchen inleddes med tätt spel, och mycket kamp. Det märktes att det var två laddade lag i kampen om poängen.

 

Även om bollinnehavet första kvarten var jämnt, var det Västerås som skapade två bra möjligheter till ett ledningsmål. Först var det Rinor Nushi som fick ett bra läge i straffområdet, men fick se avslutet täckas av Carlos Garcia. Nästa möjlighet för VSK var ännu vassare. I den 13:e minuten smekte Dennis Persson fram bollen bakom Carlos Garcias rygg, fram till Karwan Safari som från nära håll sköt rakt på Peter Rosendal. Ett läge som normalt VSK anfallen inte missar.

 

Västerås högerback Mathias Benker tilläts några gånger måtta inlägg från högerkanten, in i straffområdet, utan att det blev riktigt farligt.

-Om det ges tillfälle så går jag uppåt i banan, säger Benker, som är ny i laget efter senaste säsongerna spelat i GUSK. 22-åringen var så klart frustrerad att man inte fick det till framåt, trots att chanser sannerligen inte saknades.

-Vi var stabila överlag, men får inte in bolldjäveln. Men det var en sådan där dag då bollen inte ville in. Vi äger matchen rakt igenom faktiskt. Jag tycker annars det är kul och roligt att spela i division 1, säger Benker som även har ett förflutet i Sirius.

 

Brages anfallsförsök bestod övervägande av långbollar, och bolltempot kändes ofta aningen för långsamt. Underhållningsvärdet var tämligen lågt, med två lag som tog ut varandra, och verkade vänta på att motståndarna skulle göra misstag.

 

Många höjde kanske på ögonbrynen före start, när Brageförvärven Ardian Rexhepi och Viktor Adebahr började på bänken. Det gjorde att Rasmus Lindgren för första gången fick spela från start i seriespelet, och gjorde en habil insats på mitten.

 

Bengt Ottosson försvarade sitt val att låta de nya spelarna fick börja som avbytare.

-Vi ansåg att vi hade bättre spelare från start i den här matchen. Det tar tid att anpassa sig och spela ett nytt system. Det kan vara nya försvarsprinciper, och så där.

 

Ändå var det Västerås som var det lag som såg lite vassare ut, i synnerhet i slutet av första halvleken. Efter Brage tappat bollen på mittfältet, vände Västerås i den 35:e minuten upp i en spelvändning, och Karwan Safari fick skottläge, men återigen var ett Brageben ivägen i form av Viktor Bergh, som täckte skottet. Med fem minuter kvar av halvleken fällde Carlos Garcia Emir Smajic vid straffområdescirkeln. Karwan Safari tog hand om frisparken, men fick se skottet träffa ribbans överkant. Dessutom hann Emir Smajic bränna ännu en Västeråschans, innan halvtidsvilan.

 

Den andra halvleken bestod till en början av två lag som inte lyckades skapa några målchanser. I den 56:e minuten uppenbarade sig en ändå en jättechans. Åter var det Västerås som hade den, när tekniske Rinor Nushi sköt ett skott som styrde på ett Brageben till en fristående Jonas Hellgren som inte lyckades förvalta läget. Känslan var att gör man inte mål på ett sådant läge, blir det svårt att vinna.

 

Den stora publiken (1584) satt och väntade på ett offensivt Bragebyte. Johan Eklund och Stefan Ilic lyckades inte bräcka VSK:s backlinje. Memocan Elalmis jobbade hårt, men hade svårt att ta sig förbi sin ”gubbe”. Ändå var det ”Memo” som låg bakom IKB:s tillstymmelse till hemmalagets första målchans i andra halvlek, när han med ett inlägg hittade Johan Eklund panna. Nicken plockades dock enkelt ned av Daniel Svensson.

-De skapade flest målchanser, men jag tycker att det är rättvist att vi vinner. De stängde centralt och vi ville spela centralt, så vi hade det svårt i början. Men när vi bestämde att spela efter kanterna, slutade det med att vi vinner med 1-0. Vi visste att Västerås är ett bra lag, och vi hade en matchplan. Vi följde den, och vann matchen, säger Memocan Elalmis.

 

Vad säger du om din egen insats?

-Min egen insats, den går att diskutera. Nu är det bara vinster som gäller i fortsättningen, säger ”Memo”.

 

Ett par minuter senare var det Rasmus Lindgren som från högerkanten slog ett inlägg till Johan Eklund som nu var ännu närmare utdelning.

 

Med dryga tjugo minuter kvar gjorde Brage ett dubbelbyte, när nyförvärven Ardian Rexhepi och Viktor Adebahr byttes in.

 

Bytena gjorde att det blev lite mer energi i hemmalaget. Det var ändå Västerås som var det lag som låg på för ett ledningsmål.

 

I den 85:e minuten sköt Ardian Rexhepi ett skott som Johan Eklund nicktouchade utanför.

 

I slutet öppnade matchen upp sig, och Västerås var nära att hitta rätt i en spelvändning, efter en brytning av Mathias Benker.

 

VSK tappade i och med förlusten mark till lagen framför, och nu skiljer det tio poäng till Umeå FC på kvalplats. Mathias Benker som hade hoppats få med sig en vinst.

-Vi behövde de här tre poängen, och jag tycker att vi förtjänade dem. Det är otroligt, vi kunde ha vunnit med fem, sex bollar, men det ville sig inte idag. Det är bara att gratulera Brage till segern. Sedan går luften ur oss när de gör 1-0.

 

Istället för en Västeråsledning, var det Stefan Ilic som kunde avgöra matchen i slutskedet, med matchens enda mål.

-Hela anfallet var jättefint. Viktor (Bergh) gör något som han kanske inte borde göra, och jag vet inte varför han gjorde det. Men med det självförtroendet han hade idag, så….sedan hoppar Rasmus (Lindgren) över bollen, och jag slår in den.

 

Bengt Ottosson, medger att det var lite flyt att man på en av sina få målchanser under matchen, ändå kunde vinna.

-Vi har vissa principer, som vi ska följa när vi kommer fram i straffområdet och mållinjen. Sedan så styrde vi om, så vi i andra kunde jobba mer efter kanterna, och när vi gjorde det fick vi maximal utdelning.

 

Med fem minuters tilläggstid blev det dramatik ända fram till slutsignalen. Västerås hann skapa två klara målchanser i slutet. Karwan Safari var ivägen på ett skott från en egen spelare (!), och VSK:s dröm om en kvalplats blir allt avlägsnare. Upp till Brage skiljer det hela 17 poäng.

 

Västerås SK kan inte vara alltför missnöjda över sin prestation, även om resultatet inte gick deras väg. Laget visade upp en positiv fotboll, och man kommer snart att vinna matcher igen.

-De hade mycket boll, men vi hade Peter (Rosendal) i målet, och vinner rättvist, säger Stefan Ilic.

 

Bengt Ottosson var efter matchen lättad, att åter komma in på vinnarspåret, efter de två senaste förlustmatcherna.

-Nu blir det lite mer lugn och ro, från allt runt omkring. Det här gänget hittar tillbaka och kämpar och krigar, då får man belöning och hittar tillbaka.

 

I nästa omgång, på söndag, väntar hemmamatch mot Arameisk Syrianska. Återstår att se om, Brage då kan hålla sitt 100% hemmafacit intakt. Biljetter till matchen köper ni via webben: http://ikbrage.ebiljett.nu/

 

/Per Lindgren


Lämna kommentarer

IK Brage-Västerås SK FK 1-0 (0-0)

Mål: 1-0 Stefan Ilic (88)

Varningar: Brage: Stefan Ilic, Gustav Sundström Västerås: Emir Smajic

Domare: Joakim Östling, Göteborg.

Publik: 1.584.

 

IK Brage (4-2-3-1): Peter Rosendal-Viktor Bergh, Carlos Garcia, Alexander Zetterström, Simon Stenberg-Erik Nilsson(Viktor Adebahr, 68), Rasmus Lindgren-Memocan Elalmis(Ardian Rexhepi 68), Stefan Ilic, Anton Lundin (Gustav Sundström, 90)-Johan Eklund,

Ersättare: Ludvig Larsson, Jesper Åman, Linus Zetterström, Erik Larsson.

 

Västerås SK (4-4-2): Daniel Svensson-Dennis Persson, Calle Svensson, Ilir Berisha, Mathias Benker(Alan Kosik Sulaiman, 90)-Simon Johansson, Dylan Kosik Sulaiman, Jonas Hellgren , Rinor Nushi-Karwan Safari, Emir Samjic.

Ersättare: Alexander Lundin, Robin Blommé, Fredrik Lundqvist, Kevin Custovic, Josef Akpinar, Alexander de Carolis.sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2020 IK Brage.