Nyheter Sista matchen innan uppehållet - IFK Värnamo 2018-06-29 Sista matchen innan uppehållet - IFK Värnamo
2018-06-29   Skrivet av:

Bakom IK Brages succéfyllda vårsäsong, finns det ett namn som är svårt undvika att nämna. Det är ingen spelare eller tränare, utan Ola Lundin, som är verksam i föreningens sportgrupp.

-Vi jobbar dag för dag, vecka för vecka för att utvecklas. Vi har haft en hög ambition ända från början. Vi är så klart väldigt nöjda med säsongen så här långt, både spel- och prestationsmässigt. Vi blir bättre för varje dag och har lärt oss att vinna matcher på olika sätt, säger Ola Lundin om det lyckosamma lagbygget som överraskat på de flesta.

 

Efter att Brage i höstas vann division 1 norra, så medförde det en hel del förändringar både i och runt laget till säsongen i Superettan. Förutom nio nyförvärv, så anlitades Klebér Saarenpää som tränare tillsammans med assisterande tränaren Bernhard Brcic. William Bergendahl tog steget från U16/U17-tränare till assisterande tränare och videoanalytiker samt att Peter Kristoffersson tog ensamt ansvar för målvakterna.

 

Ola Lundin berättar att sportgruppen på försäsongen hade en nära kontakt med Klebér i diskussionerna om vilka spelartyper man ville plocka in i truppen.

-Självklart hade han mycket att säga till om. Vi sa att vi tidigt ville ha klart med tränare, för att denne skulle få schyssta förutsättningar. Klebér och övriga tränare, pratade hur vi skulle bygga truppen tillsammans, det är absolut en förutsättning för att man ska göra så det blir bra.

 

Redan i början av december skrev ”stjärnvärvningen” Robbin Sellin på för Brage. Det var så klart ett lyft att få klart med en sådan etablerad spelare. Ola Lundin säger att det inte heller var speciellt svårt att locka honom tillbaka till Brage, klubben han lämnade 2012, för spel i då allsvenska GIF Sundsvall.

-Vi har haft en god dialog med Robbin ganska lång tid. Det var rätt klart att han skulle komma till Brage inför säsongen.

 

En titt i Bragetruppen så finns det hela tio spelare som är fostrade i dalaklubbar. Om inte minst för hemmapubliken, så är det extra kul att följa spelare som kommer från närområdet.

-Det är jätteviktigt för Brages identitet så klart, för vi är fanbärare för Borlänge och Dalarna i elitfotbollen i Sverige. Så det är så klart kul med tydlig lokal prägel på laget och att vi har nivå på de lokala spelarna, som krävs på den här nivån.

 

Det känns som nyförvärven har smält bra in i laget. Tycker du att ni träffat rätt där?

-Ja, det är i grunden ambitiösa killar, med olika fotbollsegenskaper. De är välscoutade, men det viktigaste är att de är väldigt bra killar, som har kommit snabbt in i gruppen och tagit sina roller i laget och håller den kvalitet som vi förväntat oss.

 

Från att tidigare ha varit en del av sportgruppen så blev Ola Lundin sommaren 2015 sportslig ansvarig i IK Brage. Även om en sportchef lägger många fler timmar än vad man kan ana, så tycker Ola att det är ett roligt och stimulerande jobb och värd all tid.

-Det som är roligast är att klubben utvecklas, och att vi brinner för att bli bättre, såväl sportsligt som organisatoriskt. Och att se klubben utvecklas på ungdomssidan, och A-lagsidan också. Så det är en helhet – att se klubben utvecklas åt rätt håll. Sedan är det roligt med alla engagerade människor som finns i föreningen också.

 

Den 15 juli fram till den 11 augusti är årets andra transferfönster öppet. Då är det alltså sista chansen för klubbarna att agera. Ola Lundin vill poängtera att man känner sig mycket väl rustade med den trupp man har, men att det ändå kan komma att ske någon förändring.

-Vi är såklart jättenöjda med den trupp av spelare vi har. Det kommer sannolikt någon typ av förändring. Truppen är alltid levande, det kommer inte att bli några stora saker, för vi är jättenöjda. Men någon förändring kommer det sannolikt att bli.

 

Åren 2011-2013 återfanns IFK Värnamo och Brage båda i Superettan. Brage har en dyster statistik i matcherna på Finnvedsvallen, då Värnamo har vunnit med 3-1, 3-0 och 2-1. Även om smålänningarna sladdar i tabellen, så kommer det inte att bli någon lätt match, varnar Lundin.

-Det kommer att bli en oerhört tuff match, och det kommer att bli en mental prövning. Vi har gått bra, och Värnamo gått tungt. Men det innebär inte att de är ett dåligt fotbollslag. Snarare tvärtom. Vi vet att de har kvaliteter, och de kommer att sälja sig oerhört dyrt. De kommer att gå in oerhört hårt för att få en positiv känsla inför hösten. Det är en väldigt tuff utmaning, men jag har gott hopp om att vinna matchen, och har en jättebra känsla, säger Ola.

 

Förutom varningsavstängda Pontus Hindrikes, ser skadeläget ljust ut.

-Som det ser ut nu är alla spelare tillgängliga. Mattias Liljestrand är åter i träning, han gick för fullt på torsdagens träning.

 

Av tradition brukar Brage var ett starkt höstlag. Ola Lundin vill dock inte lova att man kommer att lyfta i tabellen från sin nuvarande sjätte plats.

-Ärligt talat jobbar vi inte med placeringar. Alla vet var vi ligger. Alla jobbar för att utvecklas varenda vecka, och ta processen framåt. Vi kommer att räkna ihop grejerna när hösten är klar.

 

Till sist, Ola, vad önskar du dig mest nu i sommar?

-Vi kan börja med tre poäng till helgen. Sedan önskar jag att spelarna och ledarna får vila och hämta energi till hösten. Det har varit ett extremt hårt arbete sedan 5 januari, så alla är väl värda ledighet.

 

/Per Lindgren


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Svenska Spel C More TV4 Volkswagen Select NeH SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2019 IK Brage.