Nyheter Snacket efter förlusten på Vångavallen 2021-09-12 Snacket efter förlusten på Vångavallen
2021-09-12   Skrivet av:

Bortamötet mot Trelleborgs FF på Vångavallen blev en lika tuff som svår uppgift som förväntat för grönvitt.

Hemmalaget som imponerat stort den här säsongen tog sin femte raka hemmaseger, efter vinst med 3-1 (1-0).

 

Klebér Saarenpää tyckte det fanns både bra och mindre bra saker att med sig från matchen, när han samlat analyserar tillställningen.

 

Han är mest besviken över att man inte kunde göra det bättre vid Trelleborgs alla tre mål.

-De tre målen är bedrövliga försvarsmål av oss som vi släpper till. Det är lite tråkigt. När det är så fasta principer och ganska glasklart vad vi ska göra och hur vi ska göra saker och ting, sedan misslyckas vi med det.

 

Framåt menade han att det ändå fanns saker att ta med sig, även om allt inte satt perfekt.

-Offensivt får vi till många delar väldigt bra i speluppbyggnaden och genombrott. Vi kommer till en hel del chanser, mycket att sätta upp mot. Men idag saknas den där lilla extra skärpan sista tredjedelen för att få igenom det där sista skottet, eller att sätta skottet innanför ramen, och för att sista passningen ska går fram.

 

Som i många tidigare matcher hamnade Brage i målmässigt underläge, men den här gången lyckades man inte komma ikapp och knipa poäng. Både 1-0 och 2-0 kom efter inspel på vänsterkanten, där Petar Petrovic visade att han är en av seriens bästa spelare en mot en, med sin skicklighet och bollkontroll.

-Det blir tufft att spela i uppförsbacke när vi släpper in sådana mål. Vi visste att han (Petrovic) brukar komma där, det har han gjort hela säsongen. Det var en kopia av den video som vi har visat innan matchen, som händer under matchen. Det är en jätteduktig spelare och vi skulle förhålla oss till det.

 

Oftast ställdes Axel Sjöberg ensam mot Petrovic, men att få ut någon mer spelare på kanten att täppa till Petrovic framfart var aldrig aktuellt.

-Vi kan inte vara två mot en, då blir det hål någon annanstans. Inspel är väl det vi ska acceptera och kunna hantera i boxen i andraläget (vilket vi inte gjorde), när Axel eventuellt blir ”gjord”. Det vi inte ville var att han skulle vika in i plan och skjuta själv.

 

På nytt visade Brage att man trots ett 0-2-underläge sent i matchen aldrig vek ner sig. Och efter Pllanas reducering till 1-2 fanns vittring på poäng.

-Det är en moral och ära att spela klart matchen oavsett vad det står. Vi fick lite luft och tro när vi fick straffen och satte den. Även om det inte var superorganiserat så har vi en tro på det in i det sista, när det bara är uddamål. Då blev det lite snöpligt att få 3-1-målet som det sker på. Det tog luften ur oss.

 

Trelleborg visade att man kommer bli att räkna med in i slutet av serien. Spelare som anfallaren Petrovic, målvakten Kristensen och rutinerade Fredrik Liverstam är bara några starka kort i ett solitt TFF.

-De har spetsspelare. De är tydliga och har roller som kompletterar varandra på ett bra sätt.

 

Efter segern mot BoIS fick vi lite andrum i tabellen, men att det blir ett fortsatt krigande i botten är Klebér beredd på.

-Det vet vi om, så det är inget nytt för oss.

 

Nu väntar hemmamatch mot Gais, på nytt en superviktig match.

-Det blev en lång resa hem, där vi sen tar ledigt i två dagar. Vissa slitna kroppar som ska återhämta sig, säger Bragetränaren inför matchen kommande lördag.

 

I Brage gjorde anfallaren André Reinholdsson sin andra seriematch för säsongen när han fick hoppa in i 69:e matchminuten.

-Det kändes bra, med tanke på vilken fas jag är i nu. Jag har knappt haft en träningsvecka och pulsen är helt okay. Jag lyckas ta mig genom 25, nästa trettio minuter utan några större besvär, säger Reinholdsson om matchen mot sin tidigare klubb.

 

Det var i träningsmatchen mot Degerfors den 13 februari som olyckan var framme och han bröt ett ben i foten. Efter en del komplikationer har han nu sakta men säkert kommit tillbaka.

-Förra matchen kändes helt okay då jag fick spela fem, sju minuter. Idag tar jag två, tre steg i rätt riktning.

 

Återkomsten till Vångavallen, där han spelade säsongen 2019, blev tyvärr inte som han hade hoppats på, även om det var roligt träffa tidigare lagkamrater.

-Jag känner hela laget, tränare och alla i omgivningarna. Det klart det är kul, men annorlunda att vara på andra sidan. Hade så klart varit kul att ta med sig tre poäng, men det går inte alltid som man vill.

 

Han hade möjligheten att bli en poängräddare i slutminuterna när han ställdes helt fri, efter ett fint instick från inhopparen Joakim Persson som hittade ytan runt Fredrik Liverstam och Isak Jönsson.

-Jag ser Jocke (Persson) att han har mycket tid med bollen att han kan vända upp. Jag vet att om man ska såra Trelleborg, får man vara snabb mot deras mittbackar. Jag säger inte att Isak och Liverstam är dåliga mittbackar, men ska man såra dem är det någonstans på marken mellan dem. Tyvärr får jag inte upp bollen tillräckligt för att få över den över målvakten. Första tanken var att lyfta den över målvakten, då jag ser målvakten kommer ut, det finns inte tid att runda honom så jag måste chippa den. Men målvakten kommer ut och gör en bra räddning.

 

Vad säger du om er prestation?

-Vi kommer inte till vår rätt första 20, 25 minuterna. Vi sårar inte dem som vi kan göra. Det är för mycket tekniska misstag. Men jag tycker vi får tag i bollen sista tredjedelen i slutet av första. Arbetar oss in i matchen, men målet är att skippa de första 20-30 för att vara med från början. Det är ingen topprestation från oss idag, vi kan mycket bättre, konstaterar André.

 

Mittbacken Alexander Zetterström var tillbaka i startelvan efter sin avstängning och var av förklarliga skäl missnöjd över att man inte kunde undvika de två första baklängesmålen, som kom att sätta prägel på matchen. Vid 1-0-målet från vänsterkanten lämnades målskytten Dzenis Kozica helt omarkerad i boxen.

-Jag tror det blir någon misskommunikation mellan mig och ”Nico”. Jag tror han tappar sin gubbe litegrann och tror jag ska gå till höger, men jag har en spelare till vänster som jag inte kan släppa. Det är alldeles för dåligt, säger Zetterström som också är självkritisk till agerandet vid TFF:s andra mål.

 

-Då är det jag som slår bort bollen centralt, men vi är ändå tre, fyra man på rätt sida. Men han lyckas göra sin gubbe ute på kanten och får in bollen. Det är tre pissmål. Men vi är ett bottenlag och då blir man straffade på sina misstag.

 

Efter ”Reines” kvitteringsläge vid ställningen 2-1, kunde Trelleborg i stället döda matchen i anfallet efter när inhopparen Mattias Håkansson fick öppet mål att lägga in 3-1.

-Det kommer en långboll, jag är före honom och Adrian (Engdahl) pratar, så backar jag undan situationen för att han ska ta bollen, vet inte vad som sedan händer. Det är alldeles för dåligt.

 

Trelleborgs anfallstrio Offia, Kozica och Petrovic var hela tiden ett orosmoment och sysselsatte Brages försvar hela matchen.

-De är duktiga och gör det svårt för oss. Men jag tycker att vi ändå är med i matchen och trycker ner dem stora delar av första halvlek, då känns det som vi orkar mer än vad de göra, men vi får ingen utdelning, utan det får dem.

 

På nytt gjorde vi ett trippelbyte i andra när Pontus Hindrikes, Joakim Persson och André Reinholdsson kom in med dryga tjugo kvar. Det var heller inte långt ifrån det skulle ge utdelning.

-Det kommer in nytt piggt folk som orkar spela. Speciellt när de står så pass lågt så kan vi köra på. Vi har en så pass bra och bred trupp nu så det är skönt att sätta in killar som är fräscha och hungriga.

 

Brage krigade och kämpade hela vägen till slutet men räckte inte till den här gången.

-Vi tror på det hela vägen. När de får 3-1 är det spiken i kistan. Men vid 2-1 skapar vi ändå lägen.

 

Nu väntar Gais på lördag. På nytt en match som blir superviktig i bottenkampen.

-Vi kommer analysera den här matchen och gå vidare. Sedan jobba under veckan och gå för tre poäng hemma och upprepa det vi gjorde mot Landskrona.

 

-Det är tio matcher kvar. Det är finaler för oss hela tiden i och med att vi ligger där vi ligger och att det är så tight där nere. Jag skiter i hur fotbollen ser ut, vi måste ta poäng, det är det viktiga nu, avslutar Zetterström.

 

Robbin Sellin gjorde en mycket solid insats på högerkanten. Med sina löpningar låg han bakom mycket i anfallsväg. Men det var ändå en besviken lagkapten efter 1-3-förlusten.

-Jag tycker vi spelar bra och kontrollerar stora delar av matchen. Sedan visar dem varför de är ett topplag, och har bättre kvalitet i boxen framåt. De gör det bra i det de är bra på och bryter ner oss på det sättet. Det är tungt, säger han och trodde det ändå skulle komma en vändning på slutet efter Pllanas straffreducering med dryga tio minuter ordinarie minuter kvar av matchen.

 

-Fan, det kändes som att vi hade sista kvarten när vi hade 2-1. Jag var helt inne på att det skulle vända, eller att att vi skulle komma ikapp. Det är lite surt att vi ställer till det i slutet.

 

Före Håkanssons 3-1-mål för hemmalaget fanns det möjligheter både för Leonard Pllana och framförallt för André Reinholdsson ordna en kvittering.

-Det hade varit en drömcomeback för honom så klart. Men målvakten gjorde också en fin räddning, säger Sellin om situation i 89:e matchminuten där Reinholdsson var nära en utjämning.

 

Matchens lirare utsedd av er supportrar blev Robbin Sellin. Bragekaptenen som tidigare har haft en del skadeproblem, gjorde på nytt en match där han spelade 90 minuter. Med sitt energifyllda spel kommer han bli en tillgång i jakten på ett säkrat kontrakt.   

-Jag börjar väl komma igång mer och mer, säger han om sin egna prestation.

 

-Men det hade så klart känts bättre med poäng. Så är det.

 

Han menade kanske att man hade lite för stor respekt i början mot topplaget Trelleborgs FF.

-Det stämmer men sedan tycker jag vi ändå kontrollerar det och jobbar oss in i matchen.

 

Det tidiga ledningsmålet av Dzenis Kozica var förstås inte den start Brage behövde. Men Sellin menar man ändå inte blev så stressade över baklängesmålet.

-Vi har varit i den positionen tidigare i så många gånger det här året och vänt på det. Det är bara att fortsätta tro på det som vi ska göra och ta det därifrån. Jag tycker att vi jobbar oss in i matchen ordentligt. Men sedan får de ett hyfsat tidigt mål i andra också som kommer psykologiskt för oss.

 

Mot Landskrona i förra omgången såg det stabilt ut över hela planen, medans prestationen var mer ojämn mot Trelleborg. Sellin menar man måste göra det bättre i de båda boxarna.

-Vi måste få upp kvaliteten, det är det sista som avgör och det är väldigt tydligt idag. Man måste få med hela spelet liksom. I dag var vi bra mellan boxarna, men dåliga inne i dem och det är det som det avgörs. Vi måste få en mix av det hela och kunna göra det bättre överallt över hela planen.

 

I en haltande tabell är Brage fortfarande på fast mark, men halkade ner till elfte plats.

 

Nu är det bara ta nya tag och revanschera sig mot Gais nästa lördag.

-Det blir en viktig match. En sexpoängsmatch, det är finaler hela vägen, säger Robbin Sellin inför de tio sista omgångarna.

 

Text: Olov Lindgren


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.