Nyheter Snacket efter segermatchen mot Akropolis 2021-11-08 Snacket efter segermatchen mot Akropolis
2021-11-08   Skrivet av:

Det var en uppsluppen stämning bland våra spelare efter gårdagens 2-0-segern hemma på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen i sexpoängs-matchen mot Akropolis IF.

Anfallaren Niklas Söderberg visade vägen i matchen med sitt 1-0-mål efter en kontring i första halvleken, framspelad av Robbin Sellin.

-Jag känner att jag kommer en-mot-en mot deras mittback, så var det bara att försöka gå förbi honom, och få till ett bra avslut. Jag har lite tur den studsar mellan benen på målvakten.

 

Fram till målet hade båda lagen svårt att komma till målchanser. Därför var det extra viktigt att göra första målet.

-Skönt att få in bollen i sådana här stängda matcher. Jag vet att vi är trygga bakåt.

 

Efter ledningsmålet öppnade matchen upp sig och båda lagen hade sina chanser till mål.

-De blir lite mer desperata och försöker göra 1-1, då kan vi ställa om på ett annat sätt. Vi slarvar väl lite när vi ska stänga matchen. Vi har några bollvinster där vi kanske ska få in 2-0 tidigare. Men det är alltid en balansgång, mellan att dra ner på tempot och stänga igen eller gå framåt och göra 2-0 och stänga matchen. Men över nittio minuter gör vi det ändå stabilt.

 

Söderberg, gjorde senast mål borta mot Norrby, och har i matcherna efter det haft lägen som borde kunnat resulterat i något till mål. Därför kändes målet mot ”Akro” extra skönt för Niklas, som nu är uppe i fyra fullträffar för säsongen.

-Jätteviktigt att göra mål idag. Framförallt att det var en viktig match. Det viktiga är att vi tar tre poäng och det känns fantastiskt att få bidra på det sättet. Vi behövde verkligen vinna. De hade gynnats av ett oavgjort resultat och när vi gör 1-0 så känns det som att vi är trygga för att kunna hålla i det, vilket vi gör hela matchen.

 

Varje poäng är jätteviktig i det läge Brage befinner sig i. Efter de tre poängen har vi fortfarande goda möjligheter att hänga kvar utan kval. Någon nervositet kände han inte inför matchen, utan i stället extra laddad.

-Man kanske blir mer taggad för att det är en viktig match. Det hade varit jättetråkigt att spela de här två sista matcherna utan att det betyder någonting.

 

Brage har en poäng upp till AFC, Västerås och Akropolis på fast mark och det kommer bli en nagelbitare de två sista omgångarna för att ta sig över kvalstrecket.

-Det kommer gälla in i det sista. Det har vi vetat om länge. Nu drar det ihop sig och resultaten går lite hur som helst.

 

Sista tio, femton försökte Akropolis lyfta in mycket bollar i straffområdet i jakten på en kvittering, men Brage stod upp och släppte aldrig till några farliga chanser.

-Vi håller ifrån bra och gör en jättestabil match, det är inga stora chanser de skapar och det är inte att man tänker ”shit” där hade vi tur.

 

Nu kommer ett två veckors 10 dagars, något som är både positivt och negativt, enligt Brageanfallaren.

-Vi vet om att vi kommer ha det. Tråkigt när man längtar till nästa match, då vill man bara spela den matchen och ta tre poäng. Nu kommer jag träna extra och vila lite för att ladda om till Värnamo, avslutar Niklas Söderberg.

 

I Brage har Bjarni Mark Antonsson börjat hitta tillbaka till sitt gamla jag och gjorde mot Akropolis sin första seriematch som mittback på väldigt länge.

-Jag spelade i cupen mot Syrianska, men innan dess var det nog på Island, menar Bjarni.

 

Tillsammans med Mattias Liljestrand var duon i det närmaste felfria och såg ut som de hade spelat tillsammans i många år.

-Det funkade jättebra att spela med Mattias, det var tryggt matchen igenom. Det kändes jättebra och alla hjälptes åt. Det var en otroligt stark defensiv insats. Vi gör vårt jobb och får undan deras inlägg.

 

Tre viktiga poäng mot ett bra Akropolis gör att situationen i botten ser något bättre ut då avståndet ökade till Gais, Vasalund och Falkenberg. Men fortfarande måste poängen troligen in i båda de två avslutande matcherna för ta sig upp på fast mark.

 

Hur värdesätter du segern idag?

-Den var livsviktig. Det fanns inte något annat än vinst för oss. Nu är det väl ändå i våra egna händer, gör vi vårt de sista två så skall det nog lösa sig.

 

Visste du om resultaten i matcherna som spelades innan före er match?

-Nej, jag kollade nyss. Det var tråkigt att AFC vann, men som jag sa så ska vi nog mest kolla på oss själva så löser det nog sig.

 

Efter att vi blivit nollade senast mot Helsingborg, växlade Brage in både på mål- och poängspåret. Ändå menar Bjarni att det finns mer att hämta i det offensiva spelet.  

-Det var helt ok. Men vi slarvade alldeles för mycket med enkla grejer. Vi blev av med bollen och enkla passningar som inte satt. Jag är inte helt nöjd med vår offensiva insats, hela vägen bakifrån och fram. Men 2-0 och att vi inte släpper till chanser, det är starkt.

 

-Sedan var det viktig att komma tillbaka från Helsingborg. Vi visar att vi inte viker ner oss på något sätt alls, det kommer vi aldrig att göra.

 

Nu väntar klara seriesegrarna IFK Värnamo om knappa två veckor på hemmaplan (Lördagen den 20 november kl.13:00). När lagens möttes på Finnvedsvallen blev det 1-0 för smålänningarna. Chans nu till revansch.

-Det var egentligen otur i den matchen. Det var en jämn match, vi satte inte våra lägen, medans de gjorde det.

 

Hur ska ni göra för att vinna mot dem?

-Samma som idag. Vara stabila bakåt och så ska vi inte vara lika slarviga framåt, då kommer vi att vinna.

 

Brages assisterande tränare William Bergendahl var nöjd med mycket rent spelmässigt efter segern.

-Sättet vi försvarar oss på är bra över nittio minuter och får en nolla som resultat. Vi stänger ner dem och gör egentligen allt vi pratat om.

 

Brage ställde upp med en delvis nykomponerad backlinje, när Pontus Hindrikes och Alexander Zetterström var avstängda, där Bjarni Mark Antonsson bildade mittlås med Mattias Liljestrand, medans Axel Sjöberg och Moses Makasi tog han om kanterna.

-Spelarna gör ett bra jobb i försvarsarbetet.

 

Vad skulle ni tänka på innan matchen?

-Vi jobbade med vår backlinje i veckan  och testade olika konstellationer för att få ett försvarsspel som funkade i den här matchen. Det var det absolut viktigaste, och det lyckades vi bra med. Sedan hade vi också idéer där vi visste att Akro är bra i sitt låga försvarsspel och behöver jobba hårt för att få chanser mot dem, säger Bergendahl, som menade att det var viktigt att få första målet.

 

-Det underlättar, då de är svåra få tag i.

 

Efter matchen ville han berömma samarbetet mellan mittbackarna Bjarni Mark Antonsson och Mattias Liljestrand.

-Bjarni gör en jättebra match, knappt ett misstag över nittio minuter. Han och ”Matte” håller ihop backlinjen på ett beundransvärt sätt. Det är bara att lyfta på hatten.

 

Med Bjarnis storspel finns det angenäma problem att ta ut backlinjen när Alexander Zetterström är tillbaka till nästa match efter sin avstängning.

-Vi får utvärdera den här matchen och så får vi som alltid hitta bästa receptet. Men han konkurrerar definitivt fortfarande som central mittfältare.

 

Till skillnad från flertalet tidigare matcher tog Brage ledningen i matchen och behövde inte jaga.

-Det var jätteviktigt att få första målet. Vi har tittat noggrant på vad Akropolis har gjort de senaste matcherna och vet att när de gör första målet så blir dem ännu lägre i sitt försvarsspel, och där är dem ett av de bästa lagen i serien på försvara det egna straffområdet. Det underlättar att vara det laget som leder matchen, kanske lite extra idag.

 

Brage väntade fram till 84:e matchminuten att göra sitt första byte i matchen.

-Vi tyckte de som var på planen höll ihop det på ett bra sätt, och vi lät dem inte skapa några chanser, motiverar William Bergendahl att man väntade länge med sina byten. Det skulle visa sig vara ett vinnande recept då två av inhopparna, André Kamp och Shkodran Maholli låg bakom 2-0-målet.

 

-Det är det vi vill ha av dem som kommer in från bänken, att de kommer in och avgör matchen. Tids nog visste vi att vi behövde göra de där bytena för att få sista energin, får få in pigga ben.

 

Att tabellen kan skifta från omgång till omgång är han medveten, och vill inte lägga för mycket fokus på den.

-Vi försöker bara fokusera på våra matcher. Vi har två matcher kvar att spela. Skulle vi vinna dem är jag ganska säker på att vi inte behöver oroa oss, det är där vårt fokus ligger.

 

I nästa match väntar tabellettan IFK Värnamo. Att smålänningarna redan är klara seriesegrare och klara för allsvenskan tror William inte gör uppgiften enklare.

-Nej, det tror jag inte. De slog ju ett bra Helsingborg med 3-1, så det blir något att bita i. Man kan också se att de kan spela väldigt avslappnat. De har vunnit serien och tycker det är kul att spela.

 

Tillbaka i startelvan var IK Sirius-lånet Joakim Persson, som tidigare under hösten drabbades av covid-19 och missade några matcher.

-Jag gick ner några kilon och det tog ganska lång tid att komma tillbaka. Men nu känns det mycket bättre. Äntligen får man köra till hundra procent och det är jättekul.

 

Jocke fick starta till vänster på mittfältet, men vandrade inåt i banan för att hitta ytan framför Akropolis backlinje.

-Det gick bra, det var mycket löpningar. Det var en position som var lite ovanlig. Jag fick mycket bollar första halvlek och i andra var det mer försvarsspel. Det viktigaste idag var tre pinnar, och det fick vi.

 

Med sin fart bidrog han till mycket framåt, samtidigt som han också tog ansvar i hemjobbet.

-Det var en av mina bättre matcher. Framförallt försvarsmässigt var det definitivt min bästa match. Det var enklare att komma hem i försvarsspelet nu än när man är fast på kanten. Det kändes bra, bara försöka få dit en boll och hjälpa laget mer offensivt.

 

Med sin fart och spelskicklighet kommer ”Jocke” bli en betydelsefull pjäs i jakten på ett nytt kontrakt. Efter landslagsuppehållet väntar IFK Värnamo hemma och i sista omgången Falkenberg borta.

-Två jätteviktiga matcher. Det kommer vara två finaler för att få det som vi vill. Jag tro det kommer handla mycket om kvalitet och kämpaglöd, avslutar han.

 

Köp din biljett redan nu till sista hemmamatchen i Superettan 2021 HÄR. Vi behöver dig på plats!

 

Text: Olov Lindgren


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.