Nyheter 2021-11-21 Snacket efter segern mot Värnamo Snacket efter segern mot Värnamo
2021-11-21   Skrivet av:

Det blev tre tunga poäng och ett kliv upp till nionde plats efter gårdagens vinst hemma mot seriesegrarna IFK Värnamo på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen i den näst sista omgången.

En 3-0-ledning redan efter knappa halvtimmen bäddade för en rättvis 3-1-seger där Joakim Persson gjorde två mål, och Leonard Pllana ett.

 

Innermittfältaren Adil Titi gjorde i sedvanlig ordning en stabil insats och menade att man redan från start visade var skåpet skulle stå.

-Vi är aggressiva, vinner luftduellerna och kommer in hårt. Vi vill verkligen ta den här fighten och gör det jättebra.

 

Trots att IFK Värnamo redan var klara seriesegrare och inte hade något att spela för, var det förstås inte bara att gå ut och ställa ut skorna.

-De spelade bra. De är bra i bollåtererövringen, de gör det snabbt och försöker komma in med fart. Det är tufft att möta den direkta pressen som kommer, men jag tycker vi gör det bra som lag.

 

Vi fick den perfekta starten på matchen, och att ha en 3-0-ledning innan en halvtimme var spelad var mer eller mindre ett drömscenario.

-Det känns bra, jag tror det är första gången under hela säsongen som vi leder med 3-0…förutom mot Vasalund då. Det är de två matcherna vi gör det, och att det också är på hemmaplan på Vallen är skönt, menade Adil.

 

Poängen gör att det ljusnade inför avslutningen borta mot Falkenberg i sista omgången. I en haltande tabell har vi två poäng tillgodo på Akropolis, under det negativa kvalstrecket, som dock har en match mindre spelad (möter GAIS idag, söndag, kl.15:00).

-Det kommer bli en väldigt tuff match som idag. Det handlar om att komma fräscha och målmedvetna i vad vi behöver göra, och att försöka knipa tre poäng på bortaplan.

 

Försvarsspelet var näst intill perfekt mot ett Värnamo som förutom sitt reduceringsmål i andra halvlek hade svårt att komma fram till några vassa chanser i straffområdet.

-Det kändes inte så farligt. Det var mycket skott utifrån, framför oss mittfältare och det är okay.

 

Adil har vuxit in i laget på ett fint sätt under säsongen, och själv var han mest nöjd över sitt defensiva spel mot Värnamo.

-Jag springer mycket, täcker ytor, lyssnar på backlinjen och dikterar till dem där framme så de vet var de ska stå så det underlättar. Men jag är inte tillräckligt bra offensivt idag som jag brukar vara. Jag brukar ha väldigt hög passningsprocent, men idag var jag inte där, säger han självkritiskt.

 

Mot Falkenberg, som efter att ha förlorat med 0-1 borta mot Norrby och därmed redan är klara för degradering, är det revansch som gäller. I hemmamötet blev det en snöplig 0-1-förlust.

-De är lite rakare om jag kommer ihåg rätt. Ganska tunga spelare, men de har bytt en del spelare. Jag och hela laget ser fram emot matchen.

 

-Vi kommer träna på som vanligt, hålla humöret uppe och bygga vidare på det här att vi slog Värnamo, som kom med tre, fyra raka segrar, avslutar Adil Titi.

 

Mittfältaren André Kamp, som byttes in i 75:e matchminuten, har haft en lite tung säsong med skador och sparsamt med speltid. Mot Värnamo gjorde han säsongens blott tolfte match.

-Det har varit hackigt, varit in och ut. Tyvärr en säsong med skador, säger Kamp som först tände ut ledbandet i insidan av ena knäet efter sex matcher.

 

-Jag kom tillbaka och spelade typ en match från start. Sedan trampade jag igenom hälen och var borta en längre tid igen, säger André som nu gjorde sitt tredje raka inhopp.

 

Inför matchen märktes ingen större anspänning eller nervositet hos spelarna, med tanke på denna tuffa tabellplaceringen. Laget uppträdde harmoniskt och vågade spela ut direkt från start.

-Alla peppade varandra innan vi gick ut, vi försöker var redo och hjälpa varandra att göra en så bra match som möjligt och sedan hoppas få poäng med oss.

 

-Vi har haft en bra stämning och träningsvecka. Det känns som alla vet vilken situation vi är i, och vet att vi har det i egna händer. Tar vi sex poäng i de två sista matcherna, så är vi kvar. Det är det vi har att spela för, nu har vi gjort en bra början och tagit tre poäng nu är det bara att åka ner till Falkenberg och försöka slå dem också.

 

Segern mot Värnamo grundlades i första halvleken då vi fick en fin utdelning. Att Värnamo fick lite mer att säga till om efter paus var inte något att säg om, då vi mer spelade på resultatet och backade hem.

-Vi blir lite mer passiva i andra och låter dem få lite för mycket initiativ. Det var inte tänkt så, men det blir lite så när man spelar på säkerhet och har ett resultat att spela på. Då kan man bli lite passiv, man ska så klart inte bli det, men vi tar hem matchen i alla fall.

 

Värnamo reducerade till 3-1 i mitten av andra halvleken, men ett solitt Brageförsvar tillät sedan inte smålänningarna komma till några hundraprocentiga målchanser.

-Vi är trygga med att ligga lite lägre och försvara oss. Vi är duktiga på det och det vi. Sedan är det viktigt att hålla aggressiviteten uppe och inte blir för passiva.

 

De tre poängens betydelse gick inte ta miste på bland spelarna efteråt.

-Det var jättemycket glädje i omklädningsrummet. Sedan hade vi Sellin som troligtvis gjorde sin sista hemmamatch på Vallen. En spelande klubblegend som slutar, ler André när han blickar bort mot Robbin en bit bort.

 

-Det var mycket glädje, och kul för honom att få en vinst i sista matchen och tre poäng närmare att stanna kvar i Superettan,

menar André som ser fram emot mötet mot Falkenberg i sista omgången.

 

-Det är bara att åka ner och göra en så bra match som möjligt. Vi ska kriga, ge allt för varandra.

 

Att matchen ska spelas på gräs tror han inte ska spela någon större roll.

-Vi får se hur mattan är (Falkenberg spelar på naturgräs). Vi får anpassa oss lite efter det. Det är de förutsättningar vi har, så får vi göra det bästa utifrån det.

 

Assisterande tränare Mikael Eklund var glad men samlad efter den sköna segern mot Värnamo. Men som de flesta tränare efteråt, menar han att det fanns saker i spelet som kunde vara bättre.

-Första halvlek är vi rätt nöjda med. Vi pratade i paus att vi skulle fortsätta med det vi gjorde i första. Tyvärr lyckades vi inte lika bra i andra. Första halvlek tar vi med oss. I andra finns det lite skönhetsfel. Många gör ett gott dagsverke, och vet förutsättningarna. Vi gör vad vi ska.

 

Men något direkt firande blev det inte efter matchen, då ingenting är klart. 

-Vi har nästan direkt nu fokus på nästa helgs match. Det är den som är den viktiga.

 

Att vinna mot Värnamo som nästa år spelar i Allsvenskan visar på styrka, inte minst med tanke på det utsatta tabelläget vi befinner oss i. Eklund, säger att han under hela veckan haft känslan att man skulle göra en bra match.

-Det har varit en bra träningsvecka, med kvalitet och engagemang. Vi har alltid haft intensitet och det kändes bra även på uppvärmningen, att det låg i luften.

 

I praktiken avgjordes matchen i första halvlek..

-Det var kul att få se offensiven vi hade idag. Förutom målen har vi många avslut mot mål. Vi skapar mycket. Jag tycker Seth gör en bra match i sin forwardsroll, och får fast bollen och vi kan spela vidare på det.

 

I och med att Niklas Söderberg fick känning i ljumsken i början av veckan och inte kunde medverka, öppnade det för en offensiv roll för Seth Kanteh Hellberg.

-Vi har pratat om olika konstellationer i veckan. Sedan landade vi att Seth skulle spela i den rollen, som en lite mer släpande forward, säger Eklund om valet av anfallspar tillsammans med Leo Pllana.

 

Efter paus fick Värnamo som sagt mer att säga till om, och kunde också reducera till 3-1. Närmare än så kom inte smålänningarna, och vi kunde relativt enkelt hålla undan.

-I andra halvlek visar Värnamo mer av sitt rätta jag, än vad de gjorde i första. Vi står emot på ett rätt bra sätt. De får initiativet, vi försöker streta emot och det blir mycket böljande fotboll. Antingen är vi i vårt straffområde, eller i deras straffområde. Vi är aldrig mitt på plan, så det blir mycket fram och tillbaka. Pontus (Hindrikes) täckte ett skott, och Adrian (Engdahl) fick göra en fotparad. Men vi stängde igen det till slut i alla fall.

 

Glädjande var att Brage endast drog på sig en varning (Filip Sjöberg), vilket betyder att man klarar sig utan varningsavstängningar till matchen mot FFF.

-Ja, vi hade med det i bakhuvudet. Nu har vi alla tillgängliga, och vi ville se hur matchen utvecklade sig med byten, säger Bragetränaren.

 

Nu väntar alltså i sista omgång, redan nedflyttningsklara Falkenberg, på bortaplan.

-Så fort den här matchen var slut, så var det fokus på Falkenberg. Oavsett vad de gör idag, så skiter vi i det. Vi ska göra vårt nästa lördag, så är det upp till oss hur vi vill ha det.

 

Anfallaren Leo Pllana stod som vanligt för en väl genomförd match, med ett mål och en assist på kontot.

-Det var en bra match. Vi visste vad som stod på spel. Vi går ut och gör jobbet. Vi är mycket, mycket bättre än dem i första halvlek. Har ledningen med 3-0 och går in med en bra känsla. Sedan börjar vi bli trötta efter 60 minuter, och blir tillbakatryckta. Det kändes som vi hade bra kontroll under hela matchen, säger Leo när han sammanfattade matchen i korthet.

 

Landslagsuppehållet verkar gjort laget gott. Även om det bara varit en ledig weekend från träning för spelarna. Pllana säger att man förberett sig på ett bra sätt inför återstarten, väl medveten om matchens dignitet.

-Vi visste vad den här matchen betydde. Vi har gjort bra träningar och tränat hårt, och var förberedda, vi visste vad som gällde.

 

Efter att Joakim Persson visat vägen med två mål fram till 2-0, var det sedan Brages målkung Leo Pllanas tur att skriva in sig i målprotokollet för den trettonde gången i år.

-Jag såg att jag var fri och tog löpningen. Jag tycker samspelet med Hellberg (Seth Kanteh) var fantastiskt. Jag vet vilken fotbollsspelare han är, och bollen han lägger med första touch, är helt perfekt. När jag kommer till sådana lägen vet jag vad jag gör. Jag sköt i första hörnet, jag är bra att skjuta där, säger Pllana om fullträffen som betydde 3-0.

 

Hur tycker du det fungerade att spela med Kanteh som hade en mer offensiv roll än vanligt?

-Jag har spelat med Niklas Söderberg också. Idag kliver Seth in och gör jobbet fantastiskt. Vi hittar varandra bra och vet var i har varandra. Speciellt i första fungerade det bra.

 

Brage, som var i poängbehov, förde spelet första timman. Värnamo hade redan säkrat seriesegern och en plats i allsvenskan 2022. Utan att veta hur Värnamo förberedde sig inför matchen, menade Leo att prio ett var sitt eget lags uppladdning.

-Jag vet inte vad Värnamo tänkte. Vi fokuserar bara på oss själva, och det är upp till oss. Vi ska kriga till sista matchen. Vi vet vad som står på spel, och vi ville vinna så klart. Målet de gör, tror jag var deras första avslut på mål, säger han om bortalagets reduceringsmål.

 

Hur ser du på avslutningen?

-En match kvar. Vi ska nu bara fokusera på den uppgiften. Vi kommer inte fokusera på andra lag. Allt är i våra händer, och vi ska se till att få tre poäng därifrån också.

 

Text: Olov Lindgren och Per Lindgren


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2021 IK Brage.