Nyheter Snacket och känslorna efter säkrat kontrakt 2021-11-29 Snacket och känslorna efter säkrat kontrakt
2021-11-29   Skrivet av:

Seger med 2-1 och tre poäng på Falcon Alkoholfri Arena mot Falkenbergs FF betydde att vi säkrade kontraktet, och därmed är säsongen 2021 avslutad.

Robbin Sellin, som gjorde karriärens sista match i Bragetröjan, fick dagen till ära inleda målskyttet när han snyggt satte 0-1 i början av andra halvleken. Falkenberg kvitterade till 1-1, men när inhopparen Douglas Karlberg gjorde 1-2 i 85:e matchminuten kunde inget stoppa Brage som i och med segern slutade på tionde plats. Efter slutsignalen var det många trötta men lyckliga spelare som firade segern tillsammans med Serik Fans. Såhär gick snacket efter matchen…  

 

Meriterna är överflödiga. Sedan han kom till IK Brage från Djurgårdens IF 2009, har Robbin Sellin förtrollat alla Brageanhängare. Seriedebuten skedde den 16 maj samma år, när han gjorde ett inhopp på 20 minuter, i förlustmatchen borta mot Degerfors. Då var det spel i division 1 som gällde. Samma säsong kom första målet när han kvitterade till 2-2 mot Karlslunds IF hemma på Domnarvsvallen (matchen slutade 3-3), och totalt har Robbin Sellin gjort över 200 tävlingsmatcher i grönvitt.

Men allt ska ha sitt slut, och under lördagseftermiddagen spelade han sin sista match i mötet mot Falkenberg.

-Det kommer att ta ett tag innan det landar. Nu känner man bara glädje, med tanke på att vi hade lite kvar att lösa. Nu får man njuta lite på bussen. Det kommer nog kännas tomt, för jag börjar nytt jobb på onsdag. Det är egentligen bara att byta keps, skrattar Robbin.

 

Var det ett svårt beslut att sluta?

-Ja det var det, när man har haft det på heltid under femton år. Det har varit svårt, men det är många saker som har flätat ihop till ett beslut. I slutändan känns det rätt i magen. Jag kommer säkert hänga kvar i katakomberna. Det är klubben i mitt hjärta så jag kommer att följa med, lovar han.

 

Även om han aldrig fick uppleva allsvenskt spel med Brage, så lämnar han ett stort avtryck efter sig. Inte bara för sitt fotbollskunnande, utan lika mycket för sin ödmjukhet på sidan av planen.

 

Matchen mot FFF blev bästa tänkbara avslutning, i och med att han bidrog med det viktiga 1-0 mål i början av andra halvlek, och att vi klarade oss kvar.

-Mycket stod på spel, och jag tycker det märks på oss. Det känns som vi ändå kommer ut okej, och sedan får vi det förlösande 1-0-målet, och då tycker jag vi slappnar av lite grann. De får lite tryck på oss, och sedan tycker jag de får en horribel straff, då märker man att poängen vi har är väldigt viktiga för oss. Det blir lite krystat från vårt perspektiv. Vi fick inte till något bra spel helt enkelt. Sedan visar vi att vi har en stark trupp, och folk på bänken, som kommer in och får avgöra.

 

Kan du berätta om ditt mål?

-Jag snappar upp ett inkast, och ser att de står och sover lite. Jag kastar den till Niklas (Söderberg) och fortsätter min löpning in i banan. Det är fint spel, och Leo (Pllana) gör en fin klack, och det var bara att vräka dit den i bortre.

 

Förr var det ofta som Brage kallades ”höstens lag”. Det kan man sannerligen säga att det också var i år. Och i de senaste matcherna har poängen rullat in, frånsett förlusten borta mot Helsingborg.

-Sista femton matcherna, har vi gjort det bra. Hade en tuff start, där vi satte oss själva i skiten. Ser man tillbaka femton matcher så tycker jag vi gör det väldigt bra, och verkligen presterat, efter de förutsättningar vi har.

 

Säsongen har också inneburit att publiken har återvänt på arenorna, efter fjolårets trista säsongen med tomma läktare.

-Det var bara att hålla i, och hålla ut. Viktigt för oss att kunna få tillbaka publiken, och ha våra supportrar på plats.

 

Vad vill du hälsa till alla Brage supportrar?

-Jag vill tacka för all den kärlek de visat nu, och under hela min karriär i Brage. Och det har varit mycket respons jag fått den senaste veckan, det har varit helt överväldigande. Jag hoppas att man har kunnat gett något tillbaka. Jag känner bara stor tacksamhet. Är ödmjuk för de hälsningar jag fått. Jag känner mig jätteglad. Jag har fått så mycket kärlek den här veckan. Det var skönt att för egen del kunna ge tillbaka lite, Jag tycker det blåser bra vindar i föreningen. Det finns något väldigt bra de kan bygga vidare på, säger Robbin Sellin.

 

En av alla Brage spelare som var glad och lättad efter slutsignalen, var mittbacken Alexander Zetterström.

-Det är så klart skönt. Fint att vi kunde avsluta med en seger också, och på bästa sätt.

 

Som alla andra kan han summera en säsong som varit jobbig, men lyckligtvis slutade på bästa sätt med nytt kontrakt utan kvalspel, och en 10:e plats i tabellen.

-Säsongen har varit j-a tufft faktiskt. Den tyngsta jag varit med om. Jag åkte ur med IKB 2013 också, men då var jag inte ordinarie. Så det är en helt annan sak nu. Det har varit höga toppar och djupa dalar. När vi låg sist vid sommaruppehållet, var det jätte tufft mentalt också. Så klart. Men vi kom tillbaka, och det vart ett bra avslut till slut.

 

Tvivlade du någon gång, och att det skulle sluta illa?

-Det är klart att man tänker så, i och med att vi låg där vi låg. Å andra sidan vet jag vi har en bra trupp, och fick tillbaks spelare från skador, så konkurrensen höjdes på träningsplan. När vi fick ha samma spelare friska och fick tillbaka de skadade, så började vi ta segrar, och få en tro på det.

 

Det fanns en match som ”Zäta” lite extra tror var det som var starten på den uppåtgående kurvan.

-Jag skulle säga Landskrona hemma. När vi får corona i laget, och får ordinarie spelare borta. Vi knyter näven och gör en bra match ändå och vinner med 1-0. Då tycker jag vi visar att vi är starka fast vi har folk borta.

 

Matchen mot Falkenberg, blev inte någon välspelad tillställning. Ofta var tempot lågt, men i slutändan blev det ändå tre poäng, efter att inhopparen Douglas Karlberg fem minuter före slutet fixade segermålet 1-2.

-Första halvlek blir tillknäppt. Jag vet inte om det är något läge åt något håll. Det är väldigt försiktigt, och inget bra spel från något av lagen. Sedan i andra kommer vi ut och får en bra start, och sedan åker vi på straff, och de gör 1-1, och vi blir lite rädda för våran poäng då. Då hörde vi från sidan att det räckte med det just då. När vi får in 2-1 blir det glädje rakt igenom.

 

-Vi hade bara koll i halvtid på de andra matcherna. Vi hade sagt att vi ville veta resultaten i paus, så vi hade koll då. Sedan i andra dålig koll, och man hör inte vad speakern säger.

 

Alexander Zetterström har som en del andra Bragespelare ännu inte något klart inför nästa säsong, då hans kontrakt går ut. Och nu väntar semester i december och egen träning för samtliga spelare.

 

IK Brages huvudtränare Klebér Saarenpää kan se tillbaka på en säsong som varit upp och ner, men där laget blivit bättre och bättre och till slut hamnar på en klart godkänd tionde plats. Att det blev seger med 2-1 i epilogen mot Falkenbergs FF och säkrat kontrakt kunde förstås inte känts bättre.

-Man känner lättnad och är åt det dränerade hållet, säger Klebér.

 

-Vi har fått gräva djupt efter energi i många saker och ting för att hålla det på en professionell nivå. Glädjande nog fick vi någonting tillbaka och kunde säkra det här i sista matchen och göra jobbet.

 

Efter den tunga inledningen av säsongen är en tionde plats fullt godkänd.

-Ja, definitivt. Där vi låg i somras, då hade vi en lång uppförsbacke som varit hackig fram och tillbaka. Men de sista tio femton matcherna, när vi efter ungefär 17 matcher fick tillbaka alla skadade spelare, så tar det lite tid innan de kommer i form och vi hittar en rytm. När vi väl har gjort det så har vi varit stabila i våra prestationer. Tur att vi har kommit igång till slut.

 

I början av säsongen fick vi jobba för att målskyttet skulle komma igång. Men sista halvan av säsongen har det verkligen lossnat framåt och när serien summeras är det bara att konstatera att 40 mål framåt bara har överträffats av sex lag i serien.

-Vi saknade inte chanser de fem första matcherna, vi hade många frilägen, stolpe och ribba. Det var otur och avsaknad av kvalitet vilket gjorde att vi satte oss i den sitsen, då började det mentala att spela in och det blev tufft och turbulent ett tag.

 

Just anfallsspelet tycker han har varit positivt under sina säsonger som tränare.

-Alla de här fyra åren har vi alltid skapat chanser och alltid gjort mål. Men i år lade vi extremt mycket krut på det defensiva, men det har faktiskt havererat och vi har släppt in otroligt mycket mål.

 

Vad är ni mest nöjda med totalt sett från säsongen?

-Jag skulle säga gruppdynamiken. Det har vi jobbat mycket med, att få ihop den och dra åt rätt håll, och hitta energin. Det har varit nyckeln. Misstag gör man alltid, och nitar åker man på, men att studsa tillbaka och reparera skador under matcher och i träningsveckorna och över tid, säger Klebér och är nöjd över spelarnas karaktär. Han vill speciellt vill lyfta fram målvakten Adrian Engdahl och anfallaren Leonard Pllana.

 

-Vi har också haft en målvakt som räddat extremt mycket åt oss, och ”Leo” som gjort mål framåt, det är ytterligheterna.

 

Under sommaren värvades flera spelare in som gjorde att laget blev ännu bättre och konkurrenssituationen större.

-Vi har kunnat tränat ordentligt under hösten. Vi har varit 20 man på träningarna, och har den konkurrensen hela tiden. Spelarna känner att det finns ett flås i nacken, någon annan som kan steppa in, vilket gjort jag har haft valmöjligheter och det tog väl ett tag för mig innan jag hittade rätt i de valmöjligheterna och några missar jag gör med facit i hand.

 

Vilka då?

-Vi gör mindre bra prestationer som kan ligga mer på mig i saker och ting.

 

I matchen mot Falkenberg stod mycket på spel och Bragtränaren menade att en del nerver fanns med vilket gjorde att man spelmässigt inte var på topp.

-Vår kvalitet idag är inte speciellt bra. Det är fullt förståeligt och det speglar också matchbilden. Vi gör många dåliga beslut och tekniska misstag, vilket gör att vi inte får någon rytm på matchen. Falkenberg spelar ganska avslappnat och får matchen dit de behöver ta den. Målen förändrar matchbilden och i slutändan är vi glada att vi reder ut det.

 

På nytt visade Bragetränaren fingertoppskänsla när han bytte in André Kamp och Douglas Karlberg i slutet av matchen och att de kom att ligga bakom segermålet i 85:e matchminuten.

-Det är avbytarnas lott att när du väl kommer in, göra ett avtryck. De gör de definitivt.

 

Brages ledarteam hade under matchen full koll på övriga resultat, men behövde aldrig ge några extra anvisningar att förändra spelet, då övriga resultat hela tiden gjorde Brage låg kvar på fast mark.

-Det var bara en nyfiken ”Hinken” som spelade på vår sida som frågade lite väl mycket, ler han.

 

Dock blev det lite nerver några minuter efter Falkenbergs 1-1-kvittering, och skulle ett ytterligare hemmamål komma kunde vad som helst hända.

-Det var nära, men i slutändan var det vi som skulle göra den här matchen och inte tappa det och efter det kunde vi titta på de övriga resultaten om vi har tur eller otur. Men nu redde vi ut det och är glada.

 

Om du vill sätta en rubrik på årets säsong?

-Blå huset tivoli, så får folk tolka det hur de vill, avslutar Klebér underfundigt.

 

Seth Kanteh Hellberg inledde matchen som anfallare, men fick snabbt kliva ner på mittfältet i samband med att mittbacken Mattias Liljestrand tyvärr tvingades halta av planen tidigt i första halvleken.

 

Var det svårt att ställa om från anfallare till mittfältare så tidigt i matchen?

-Egentligen ska det inte vara det, men sett till den prestation jag gör idag så är det väl det. Jag hade ställt in mig på en helt annan position och fick ganska tidigt byta, det tar ganska lång tid innan jag kommer in i det. Jag gör ingen bra match överlag, men höjer mig ändå ju längre matchen går.

 

Någon större koll på de övriga matcherna hade spelarna inte förutom det som delgavs i pausen.

-Det var bara fokus på vårat eget. Skulle vi vinna skulle vi vara klara.

 

Förutom en lovande inledning av matchen hade vi svårt att få spelet att lossna före paus.

-Det var en ganska dålig första halvlek rakt av, där vi inte kommer in rätt. De är ganska bra på mittfältet, håller kontroll och är lugna. De får alldeles för mycket tid bakom och framför vårt mittfält. Men som jag sa till media i halvtid så skulle vi göra en bättre andra halvlek, och vi gör absolut det bättre kommer ut och har faktiskt kontroll över hela matchen. De får en straff som jag har sett i efterhand som absolut inte är straff, där de får komma in i matchen litegrann.

 

Han vill också passa på att ge beröm till André Kamp och Douglas Karlberg som båda kom in i slutet av matchen och låg bakom segermålet som definitivt betydde kontraktet säkrades.

-Otroligt pigga inhopp, när de kommer in och avgör.

 

Om spelet inte lossnade i första halvlek, så var det en förbättring efter pausvilan.

-Vi pratade om att de inte skulle få ytorna bakom mittfältet och framför backlinjen. Men också att trycka upp vårt mittfält och så att de inte får allt för mycket tid framför oss. Sedan vet vi att de är farliga på fasta situationer, det vart lite ändringar i och med skadan på Mattias.

 

Säsongen som stort tycker han varit bra, att den inleddes där den förra tog slut, men att man sedan kommit igång på allvar.

-Efter sommaruppehållet höjer vi oss ordentligt, vi fortsätter tro på det vi ska göra och jobbar på. Vi fick tillbaka några som hade varit skadade, och fick en helt annan konkurrenssituation på träningarna. Det hjälpte väldigt mycket, vi gjorde en bättre säsong än förra året och det är ett godkänt år.

 

Seth lovordar Brages sätt att jobba.

-Jag tror vi kommer jobba på samma sätt. Det är en fantastisk fotbollsförening som jobbar professionellt på alla bitar och vet var vi står någonstans. Jag tror det kommer bli någonting bra av det. Målet är alltid att vinna varje match, avslutar han.

 

Då lägger vi denna säsong till handlingarna. En berg- och dalbana som tillslut parkerade på rätt plats. Nu är det analys av 2021 och hårt jobb för att säsongen 2022 ska bli ett bra år för hela IK Brage!

 

Text: Per och Olov Lindgren


Lämna kommentarer

sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2022 IK Brage.