Nyheter 2019-08-08 Söndagens motståndare – Öster Söndagens motståndare – Öster
2019-08-08   Skrivet av:

Det är ett pånyttfött Östers IF som på söndag gästar Domnarvsvallen. Efter en tung vårsäsong har laget under nye huvudtränaren Denis Velic på de två senaste matcherna tagit fyra poäng och klättrat till fjortondeplats.

Velic, med nästan 250 matcher som spelare i Öster och de tre senaste säsongerna som assisterande tränare, tog över efter Christian Järdler förra månaden.

 

Några svårigheter att bestämma sig var det aldrig när han fick frågan om att ta huvudtränarjobbet.

-Nej, absolut inte. Jag har varit med i föreningen i 15-17 år i olika omgångar som spelare och ledare. Jag är inte den som i det här läget kommer svika och försöka lämna. När jag fick frågan ville jag självklart vara med och rätta till det, säger Velic.

 

Under Denis vid rodret är Öster alltså obesegrade. 1-1 borta mot Syrianska FC, följdes upp i helgen med en 2-1-seger hemma mot GAIS. Men någon ”Denis Velic effekt” vill han inte prata om.

-Nej, absolut inte. Jag har varit med hela året och förlorat en j-a massa matcher också, säger han med ett litet skratt.

-Vi behövde få en ny röst i gruppen och det har vi fått med mig och Kalle Björklund. Sedan kanske vi behövde förändra en del taktiska bitar, få in ett lite nytt spelsystem och få gruppen att jobba mot något nytt, så det inte blev samma sak hela tiden.

 

Under sommaren har man också förstärkt med några meriterade och tunga pjäser. Anfallaren James Keene, med flera säsonger i bland annat IF Elfsborg, kommer närmast från Sydafrika. Från Helsingborgs IF har man hämtat innermittfältaren Johan ”Sheriffen” Persson. Vänsterbacken Johannes Vall har fått sparsamt med speltid i IFK Norrköping, men kommer bli en viktig kugge i Öster.

 

Alla förändringar verkar gett nytt liv i den forna storklubben (4 SM-guld).

-Vi har rört om i grytan och det är den effekten vi ser nu. Alla har tvingats ta lite nya initiativ och egna beslut. Det är nya ledare och den taktiska biten är ny. Det är en combo av allting, säger han om nytändningen.

 

Vad vill du utveckla i spelet?

-Att bli ett väldigt hårt arbetande och kompakt lag i det defensiva. Vi ska bli tätare och tightare som alla lag i superettan. Att försöka vara mer organiserade defensivt och därefter sätta vårt anfallsspel. Vi vill bli lite mer rakare och djupledsgående än tidigare.

 

När lagen möttes på Myresjöhus Arena i våras blev det 2-2 efter en sen kvittering av hemmalaget. Fjolårets möte på Domnarvsvallen vann smålänningarna med 4-0 efter bland annat två mål av förre Bragespelaren Dragan Kapcevic. Sett till de två senaste inbördes tillställningarna är det alltså ett litet plus för Öster. Men att man har lätt för Brage vill han inte påstå.

-Jag har ingen jättebra koll på statistiken hur det gått tidigare. Men jag vet framförallt att det kommer bli en oerhört tuff bortamatch på söndag. 4-0 förra året, det händer väldigt sällan. Jag förväntar mig inte den typen av match igen. Jag förväntar mig en tuff match. Brage har i de två senaste matcherna sett väldigt, väldigt stabila ut och varit det hela året. De har fått ihop en bra grupp med Klebér (Saarenpää) i spetsen och har fått ihop ett bra lag som jobbar hårt. De har ett par spetsspelare som kan göra den lilla skillnaden. Jag tycker Brage under de två senaste åren visat att de förtjänar den positionen de har i superettan.

 

Efter en jobbig säsong resultatmässigt kom en efterlängtad seger (2-1) i söndags hemma mot GAIS. Vinsten, blott den andra för säsongen, och den första sedan 5 maj, när det då blev seger med 1-0 borta mot Halmstads BK. Trepoängaren betydde mycket för ett hårt pressat Östers IF.

-Såklart det har varit stor skillnad på stämningen, med den våren vi har haft med en vinst på de sexton senaste, efter de två senaste matcherna. Vi är alla människor i grund och botten och så klart det sätter sig på psyket till slut hur stark man än är. Förr eller senare börjar man tänka på saker och ting och kanske även över sig själv. Men de två senaste matcherna visar ändå på att vi kan bättre än vad vi visat hittills. Jag hoppas alla våra spelare växer någon centimeter och vågar höja blicken uppåt igen. Att vi tror att vi verkligen kan utmana och ta poäng av de flesta lagen i den här serien. Hur långt set räcker får vi se när vi summerar serien i höst.

 

Hur högt man kan klättra vill han inte spekulera i, utan vill ta en match i taget.

-För mig är det viktiga att klara nytt kontrakt. Det är prio. Vad det innebär placeringsmässigt, det vet jag inte. Vi kan inte påverka så mycket förutom nästa match, och nu är det Brage vi har fokus på. Målet är superettan nästa år och hur det kommer gå till får vi se. Vi måste ta våra poäng.

 

Vad blir viktigaste att tänka på för att ni ska få ett bra resultat på söndag?

-Att vi har en bra organisation defensivt och inte bjuder Brage på några större ytor i deras anfallsspel. Det gäller att se upp med vissa av deras spelare.

 

Och det är Anton Lundin, Christian Kouakou och Robbin Sellin han vill både hylla och varna för.

-De är favoritspelare hos mig. För vår del gäller det att hålla ett öga på dem, för de har sin spetskvalitet. Det gäller att vara välorganiserade och inte ge dem några större ytor, då hoppas jag vi kan ställa till det.

 

På skadelistan finns sedan tidigare målvakten Robin Malmkvist. Dessutom är nyförvärven James Keene och Johan Persson varningsavstängda. Österbossen tror ändå man ska kunna hantera de båda avstängningarna.

-Självklart betyder det ganska mycket. De har kommit in med en massa energi och kvalitet till gruppen. Men det är en del av fotbollen och det vet vi om. Vi har en ganska stor trupp så det ska vi kunna ersätta till matchen på söndag

 

Det tredje nyförvärvet Johannes Vall kommer i alla fall till spel. Det blev bara tre inhopp i IFK Norrköping under våren för 26-åringen innan flytten till Öster. Efter en trevande inledning ser det ut som Vall kommit igång på allvar. 

-Han har gjort det bra. Han har inte fått spela så mycket under sina två år i IFK Norrköping. Så det tar några träningar, någon vecka för honom. Mot Syrianska märktes det på orken att han inte spelat så många matcher. Men mot GAIS gör han en fantastiskt bra insats. Han börjar komma till sin rätt. Det går åt rätt håll och det ser väldigt bra ut.

 

Matchen på söndag startar kl.15:00 och det är gratis entré för alla besökare. Vill du säkra din sittplats så gå in och hämta hem din biljett via webben: https://ikbrage.ebiljett.nu/ för att inte riskera att bli utan plats. Dock går det att komma direkt till Domnarvsvallen på matchdagen och gå in genom entrén, men då finns det ingen garanti på att ni får en sittplats utan hänvisas då till ståplatsläktaren.

 

Text: Olov Lindgren

Redigering: Robin Laszlo


Lämna kommentarer

ÖSTERS IF

ÖSTERS IF

Grundad: 1930.

Tabellplacering 2018: 8

Senaste hemmamötet 2018-08-11. IK Brage-Östers IF 0-4 (0-1). Mål, Öster: Dragan Kapcevic 2, Gustav Ahrn, Carl Johansson.

 sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2020 IK Brage.