Nyheter Söndagens motståndare - VSK Fotboll 2019-11-02 Söndagens motståndare - VSK Fotboll
2019-11-02   Skrivet av:

Söndagens motståndare, Västerås SK FK, har som nykomlingar gjort det som i första hand förväntas av en nykomling; att klara nytt kontrakt. Det dröjde till den 29:e och näst sista omgången, innan allt var klart i och med 4-1-segern i hemmamatchen mot GAIS.

Så klart kändes det som en stor lättnad, att man inte behövde vänta till sista omgången tills det var klart, menar nya Västeråstränaren Peter Markstedt, som har njutit den senaste veckan.

-Ja, det har jag kunnat gjort och säkerligen alla kring VSK. Det har varit en skön vecka. Skönt att slippa åka upp till Brage med en massa måsten.

 

Det var i månadsskiftet september och oktober, som Thomas Gabrielsson fick lämna tränarposten, efter att VSK under en period bara vunnit en av fem matcher. In istället med Peter Markstedt och Leif Berg, som fick i uppdrag att rädda laget från nedflyttning.

 

Behövde du lång betänketid för att tacka ja?

-Lång, och lång. Vi fick inte så lång betänketid på oss. Både jag och Leffe hade inställningen, ska vi göra det, ska vi göra det tillsammans. Ska vi göra det ska vi känna att vi kan påverka och göra någonting som gör att det kan bli bättre, och det kände vi båda två ganska snabbt, att vi kunde bidra med någonting. Det tog inte alltför många dagar innan vi bestämde oss, säger ”Markan”.

 

Även om tränarduon gjorde vad som krävdes, så vill Peter Markstedt, tillsammans med Leif Berg, inte ta åt sig alltför stor ära, att man klarar sig kvar.

-Jag tror det var viktigt att de tog beslutet (att ta in nya tränare). VSK var på väg in i en negativ trend, det var mycket som gick åt fel håll. Det kan alltid vara på gott och ont när man byter tränare. Det kan bli en ny röst och lite energi. Jag tror det var viktigt att vi kom in. Sedan är jag ganska övertygad att de skulle klara det ändå. Det är en bra trupp. Liksom allt är förberett inför laget. Det gäller att i slutändan inse att göra förändringar kan betyda ganska mycket. I det här fallet tror jag de behövde ny energi, och verkligen tron på det de höll på med. Och där tror jag vi kunde bidra, att komma in med lite nytt tänk på hur vi skulle spela, men framförallt en tro på att lösa det tillsammans.

 

Peter Markstedt, som har varit verksam som spelare både i Sverige, Norge och England, har spelat matcher som betyder mer eller mindre än andra. Han kan därmed sätta sig in i Bragespelarnas situation, hur det är att möta en motståndare som har allt att vinna, och inget att förlora.

-Ja, nu är det så här att många tycker att nu är VSK klara och de kommer bara att ”lulla” omkring. Det är både för- och nackdelar att möta Västerås som är färdiga. Och det är för och nackdelar att möta lag som Brage som har allsvenskt kval och kanske allsvenskan att spela för. Jag tror från vår aspekt kommer vi åka dit och göra en d-a bra avslutning på serien. Vi har ett ansvar mot alla andra lag. Vi kommer att komma fullt tända till matchen. Jag tror att IKB, jag hoppas att de ser möjligheter och inte bara problem och ångest. De har ändå en möjlighet till allsvenskt kval. Jag tror det kommer bli en bra match med en härlig inramning, där båda lagen kommer att vilja vinna och inte vika sig. Vi vill avsluta snyggt både på spelar- och ledarhåll.

 

Västerås som inför avslutningen ligger på tioende plats, kan inte klättra i tabellen, när närmaste lag framför, Norrby ligger sju poäng före. Peter Markstedt tror och hoppas att det ändå inte kommer vara några svårigheter att motivera sina spelare.

-Nej, det tror jag inte. Alla vill starta det nya året på ett positivt sätt. Man vill inte lämna året med en negativ tanke. Ibland kan det vara ett ok som släpps från axlarna, som gör att kvaliteten syns på ett bättre sätt. Ibland kan det vara åt det andra hållet, att man inte tar löpen tillräckligt mycket, då det ändå är klart. Vi går in med inställningen att vi ska göra en djävulskt bra prestation, så Brage kommer att få det jobbigt.

 

Vad tycker du Brages styrkor är?

-Styrkorna tycker jag är att de är ett lag. De jobbar som ett lag och är d-a kompakta i defensiven i en tydlig 4-4-2:a. Det känns som de är kompakta när de försvarar sig. De ställer om när de anfaller, och har en liten annan formation. Jag tycker de är duktiga på omställningar. Förut kanske Brage var kända för att slå långt. Men i mina vägar är det ett jäkligt bra, stabilt fotbollslag. De är svåra att vinna emot. De verkar vara ett lag som har en solid grund, vilket gör att de har väldigt få bottnar. Det är få gånger de faller igenom, vilket tyder på ett bra lag, och alla jobbar för varandra.

 

På frågan om Västerås kommer att lufta några spelare, som fått mindre speltid under säsongen, eller mönstra på pappret, bästa lag, så håller VSK-tränaren inne med svaret:

-Vi kommer att spela för att vinna och göra en bra prestation. Sedan, ett lag får du inte av mig, vi kommer inte åka dit med ett juniorlag. Vi åker det för att ta poäng.

 

Västerås väntas komma till start med till stora delar samma trupp, som senaste mot GAIS.

-Vi har en del spelare som varit borta sedan förut. Bland annat (Emir) Smajic och (Stefan) Batan. Annars har vi samma trupp som senast tillgänglig i dagsläget. Sedan får vi se. Vi har något frågetecken, men till 99 procent så har vi samma trupp tillgänglig som senast, säger Peter Markstedt.

 

Så imorgon, söndag, avgörs det alltså. Sista matchen av säsongens Superetta och IK Brage spelar för ett allsvenskt avancemang! Köp din biljett via webben för att säkra din plats då vi väntar mycket folk på Vallen: https://ikbrage.ebiljett.nu/ 

 

Text: Per Lindgren


Lämna kommentarer

VÄSTERÅS SK FK

VÄSTERÅS SK FK

Bildad: 1904

Tabellplacering 2018: 1:a i division 1 norra.

Senaste hemmamötet: 2017-08-28 IK Brage-Västerås SK 1-0. Mål: 1-0 (88) Stefan Ilic.

Publik: 1.584.sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2020 IK Brage.