Nyheter 2019-07-14 Stabil seger mot BP Stabil seger mot BP
2019-07-14   Skrivet av:

Det blev vinst direkt för IK Brage när superettan nystartade efter det nära tre veckor långa sommaruppehållet. Matchen mot IF Brommapojkarna slutade 3-1 (2-1), efter det att Brage vänt ett 0-1 underläge till 3-1.

-Vi gör väldigt många saker bra, utifrån hur vi vill arbeta, säger en glad William Bergendahl, assisterande tränare i Brage, efter matchen.

 

Efter det att BP chockade den nästan 1600 stora publiken, med att ta ledningen med 0-1 efter knappa tjugo minuter, steg Brages målkung Christian Kouakou fram och kvitterade till 1-1 med ett vackert avslut. Innan halvtidsvilan, kunde Bjarni Mark Antonsson Duffield, med sitt första mål för säsongen, ge Brage ledningen med 2-1. I den andra halvleken var Brage det bättre laget, men fick nöja sig med ett straffmål från Christian Kouakou, som fastställde 3-1 i matchminut 55. Segern innebär att Brage behåller sin tredje plats i tabellen.

 

Med mindre än en minut spelad hade Robbin Sellin chansen att ge hemmalaget en smakstart, efter Brage stressat BP till ett bolltapp på mitten. Avslutet gick emellertid utanför Hampus Elgán målram.

 

Nedflyttningshotade BP höll till en början jämna steg spelmässigt med Brage, även om man inte lyckades spela sig fram till några målchanser, förrän i den 17:e minuten, när Isac Lidberg, efter Oskar Fallenius framspelning, via Peter Rosendal fick in bollen fram till 0-1.

 

Ett trögstartat Brage hade svårt att få igång ett vägvinnande spel, mot ett BP som vann många närkamper.

 

William Bergendahl säger emellertid, att det fanns i matchplanen, att låta bortalaget äga boll.

-Försvarsspelet är bra, även om de har ganska mycket av bollinnehavet. Vi är kompakta istället för att gå upp och pressa dem och riva hål i oss själva. och kan kontrollera dem när de har bollen. Vi är lugna och trygga i anfallsspelet . Vi varierar med snabba omställningar och att ha bollen i längre perioder, och de får flytta på sig och det skapar hål i deras lag. Den planen föll väl ut för oss. Det är mycket som är bra, och killarna gör en d-a fin insats.

 

För att Brage ska kunna fortsätta vara ett topplag under hösten, är det viktigt att man får behålla sina spelare, däribland Christian Kouakou, som ser ut att gå mot en bra höst om han får vara skadefri. Kvitteringen till 1-1 var ett vackert fotbollsmål. Efter en blixtsnabb spelvändning iscensatt av Bjarni Mark Antonsson på egen planhalva fick hemmalagets #9 bollen, och kunde smeka in den till 1-1, via den bortre stolpen.

 

Mattias Eriksson, assisterande tränare i Brommapojkarna, tyckte att Brage var det bättre laget för dagen, samtidigt som man för egen del inte gjorde någon speciellt bra insats.

-Vi gör mål på vårt första skott, och Brage på sitt första skott på mål. Vi har i första ganska mycket bollinnehav, och kommer bakom dem och sårar dem. De får lite jobbigt med oss ett tag. Efter 1-1 målet så kan man inte ha så mycket bolltapp som vi har. Brage är dock skickliga och söker de lägena, säger Eriksson.

 

Kvitteringen betydde att Brage vaknade och fick energi, och man tillbringade mer tid på offensiv planhalva. Dock tvingade Isac Lidberg Peter Rosendal till en fotparad efter halvtimmen spelad, sedan tog hemmalaget över alltmer av spelet, och visade varför man tillhör ett av seriens topplag. När passningarna började sitta, fick BP svårt att freda sig.

 

Psykologiskt viktigt kunde Bjarni Mark Antonsson ge hemmalaget ledningen med 2-1, fyra minuter före pausvilan.

-Det var efter en fast situation, där vi har varit starka. Vi brukar normalt inte släppa in där, men nu blev det mål. Tufft mål tyvärr, konstaterade Mattias Eriksson.

 

I den andra halvleken fortsatte Brage vara det lag som visade upp ett bra anfallsspel. Anton Lundin hade två bra chanser under de inledande sju minuterna. När Oscar Pehrsson i straffområdet täckt ett skott från Kristian Andersen med handen, pekade domaren på straffpunkten. Christian Kouakou fick förtroendet från 11 meter, och kunde lägga straffen under Hampus Elgán, fram till 3-1.

-Vi har fått direktiv från domarna, att man nu kommer blåsa straff oftare för hands, säger William Bergendahl.

 

BP som i botten av tabellen, är i skriande behov av poäng hade genomgående förtvivlat svårt att ta sig bakom hemmalagets backlinje.

-Brage gör en bra andra halvlek, klart mycket bättre än oss. Vi kämpar och försöker, men det blir ingen kvalitet. Vi har några halvchanser, och studsat bollen rätt blir det en jämn match. Alla försöker men tyvärr kommer vi inte upp i standarden, och jag tror spelarna är missnöjda, säger Mattias Eriksson.

 

Oscar Fallenius var den som visade upp bäst intentioner, men Brages backlinje spelade mycket säkert. I huvudspelet var Mattias Liljestrand och Carlos Garcia dominanter längst bak.

 

William Bergendahl, tyckte också laget gjorde det bra som kunde vända ett underläge, för andra matchen i följd, till seger.

-Alltid starkt att vända på ett underläge, det är skönt också för den mentala aspekten, att inte nedslås av deras mål, utan att jobba vidare metodistiskt och systematiskt. Vi är trygga i principerna, och bolltrygga. I ärlighetens namn ska vi göra några fler mål, men vi är nöjda ändå. Vi förtjänade alla tre poäng.

 

 

Fler intervjuer efter matchen:

 

Brage befäster sin tredjeplats efter vinsten mot Brommapojkarna. 

-Det var mycket som klaffade och var rätt i dag, säger Brages mittback Mattias Liljestrand.

 

Omstarten blev alltså bästa möjliga när tredje raka segern kom mot BP.

-Det var en jätteskön seger. Vi har tränat hårt under semestern och veckorna som varit, skönt att få ett kvitto på att vi har gjort det rätt.

 

Om Brommapojkarnas 0-1-mål.

-Det var efter tre snöpliga situationer. Ett inlägg från höger tar knappt på Bjarni (Mark Antonsson) och går in i boxen. De får ett dåligt avslut och Peter (Rosendal) står på fel ben. Det var många små tillfälligheter.

 

Kvitteringen till 1-1 kom tio minuter efter BP:s ledningsmål, när Christian Kouakou gjorde sitt sjunde mål för säsongen.

-Vi ville egentligen sätta fart från början, men det funkade inte. Men sedan jobbade vi oss in i det och fick mod och självförtroende efter 1-1.

 

Innan paus hade Brage vänt till ledning 2-1 efter Bjarni Mark Antonsson snyggt satt bollen i nät efter Brages första hörna. Tio minuter efter pausen gjorde Kouakou sitt andra mål i matchen som betydde 3-1, efter BP:s mittback Oscar Pehrsson fått bollen på handen i straffområdet.

 

Brage backade sedan hem vilket gjorde BP kunde lyfta in en del bollar i straffområdet.

-Det var ganska snälla bollar vi fick jobba med, så det var inte så svårt. Det var många man på rätt plats, så det var bara nicka bort bollarna.

 

Brage släppte aldrig in BP i matchen efter 3-1 och det kändes aldrig oroligt.

-Vi hade bra kontroll. Vi skulle låta de springa, så de hade så lite kraft kvar som möjligt i slutet av matchen. Samtidigt skulle vi inte ge de energi. Vi blir låga, de trycker ner oss, men ”fine” de skapar ingenting.

 

Mattias Liljestrand, ser fram emot hösten med tillförsikt.

-Det ser ljust ut just nu. Många är friska, vi är bra tränade så det ser bra ut. Nu är det ny match nästa lördag, vi kommer ladda om batterierna till dess.

 

Nästa match blir lite speciell för Liljestrand, då förra klubben Syrianska FC väntar på Södertälje Fotbollarena.

-Det ska bli kul att spela där igen och möta alla igen. Det kommer bli lite speciellt. Det är en del kvar i laget, så det ska bli kul att morsa på dem igen.

 

En annan av Brages stora segerorganisatörer mot Brommpojkarna var hårt jobbande mittfältaren Bjarni Mark Antonsson, som själv gjorde 2-1 och låg bakom Christian Kouakous 1-1-mål.

-Mitt 2-1-mål var ganska fint. Det var en andraboll efter hörna. Jag vänder upp och placerar den i bortre som en riktig anfallare, ler Bjarni.

 

1-1-målet var en fin framspelning till Christian Kouakou, som iskallt satte bollen i mål.

-Jag tog en andraboll utanför vårt straffområde, drev upp den lite och gav den till Kouakou och han gjorde resten, jag litar på honom.

 

Brage vände alltså på nytt ett underläge till seger. Mot Mjällby på Strandvallen i förra omgången, kom man igen efter en stark andra halvlek. Mot BP behövdes inte lika lång tid för vända på steken.

-Vi visar hur starka vi är. Det var aldrig oroligt efter 0-1. Vi bara kör och slutar aldrig att kriga.

 

Bjarni Mark Antonsson har haft en säsong där han åkt på några otäcka smällar mot både Degerfors och Syrianska, men alltid rest sig. Han har därefter skaffat sig ett huvudskydd för att vara mer säker. Mot BP fick han också en smäll mot huvudet, men ruskade av sig, satte huvudskyddet på plats och fortsatte att spela.

-Jag får skaffa ett lite större och bättre skydd, ler Bjarni.

-Jag brukar få en smäll i varje match, och det kändes lite otryggt efter Syrianskamatchen.

 

Men någon risk att bryta matchen mot BP var det aldrig.

-Nej, det vara bara att köra. Jag är ju från Island, skojar Bjarni.

 

Fjolårets allsvenskar BP försökte hela tiden, men saknade det lilla extra. Det märktes man hade svårt få till det där lilla extra för att skaka om ett mer robust Brage.

-Men de är mycket bättre än vad tabellen visar. De har kvalitet och spelar fin fotboll. Men de har det tufft just nu och då är det svårare att vända på det. Men det är ett bra lag.

 

Hur viktig var segern idag?

-Alla segrar är viktiga. Vi har mer kvalitet än dem och är idag ett bättre lag. Vi är jävligt kompakta och sedan visar vi mycket kvalitet i omställningarna. Det var en fin laginsats där vi är stabila och lugna, säger Bjarni Mark Antonsson som tyvärr missar nästa match på grund av varningsavstängning.

 

Text: Per & Olov Lindgren

Foto: Janne Nilson – Frilansfotograferna


Lämna kommentarer

IK Brage-IF Brommapojkarna 3-1 (2-1)

Målen: 0-1 (17) Isac Lidberg, 1-1 (27) Christian Kouakou, 2-1 (41) Bjarni Mark Antonsson, 3-1 (55) Christian Kouakou (straff).

Varningar: Brage: Bjarni Mark Antonsson Brommapojkarna: Oscar Pehrsson, Alexander Nilsson

Domare: Granit Maqedonci, Göteborg.

Publik: 1.595 (Domnarvsvallen)

 

IK Brage: (4-4-2) Peter Rosendal-Benjamin Hjertstrand, Mattias Liljestrand, Carlos Garcia, Pontus Hindrikes-Anton Lundin (Jonathan Morsay, 80), Bjarni Mark Antonsson Duffield, Seth Kanteh Hellberg (Oscar Lundin, 74), Robbin Sellin-Kristian Andersen, Christian Kouakou (Simon Stenberg, 89). Ersättare: Adrian Engdahl (mv), Alexander Zetterström, Jonathan Lundbäck, Pontus Jonsson.

 

IF Brommapojkarna: (4-3-3) Hampus Elgán-Johan Falkmar (Billy Nordström, 58), Oscar Phersson, Ali Suljic, Fritof Björkén-Gustav Sandberg Magnusson, Dusan Jajic (Adam Gradén, 58), Markus Gustafsson-Oskar Fallenius (Albin Linnér, 74), Isac Lidberg, Alexander Nilsson. Ersättare: Rasmus Emanuelsson (mv), Eric Johana Omondi, Marcus Hansson, Aron Sandén.

 sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2020 IK Brage.