Nyheter 2019-08-23 Storseger i svenska cupen Storseger i svenska cupen
2019-08-23   Skrivet av:

IK Brage visade klass när man körde över Dagsbergs IF i den andra omgången av Svenska cupen. Slutresultatet 0-12 (0-5) visar att det var Brage för hela slanten.

-Matchen blev som jag hoppades, tack vare att vi gör en fantastisk prestation. Vi visade vilja och karaktär i 90 minuter, säger Klebér Saarenpää, Brages tränare efter uppvisningen på Dagsbergsvallen i de östra utkanterna av Norrköping.

 

Brage mönstrade en startuppställning med hela nio (!) förändringar, sedan senast mot Varberg.

-Det är viktigt och nyttigt för många att få möta riktigt motstånd, säger Bragetränaren, som förklaringen varför många av de som haft sparsamt med speltid under säsongen fick starta.

 

En av de som fick chansen, och tog vara på den, var Jonathan Lundbäck, som visade vägen när han inledde målskyttet efter åtta minuter fram till 1-0.

-Kul för mig att få speltid. Jag har har inte spelat så mycket på slutet, och det var kul att få göra lite mål, säger ”Jonte”.

 

Vad tycker du var det svåraste med att möta ett lag från en lägre division?

-Det var inte så svårt. Det var bara att gå ut och köra. Det är en attitydfråga, men vi har en bra karaktär i laget, så det brukar inte vara några problem. Det som kan vara svårt är att det blir underskattning, men någon sådan hade vi inte idag.

 

Jonathan Lundbäck var tillsammans med en spelsugen Robbin Sellin, två av Brages glädjeämnen. Robbin Sellin gjorde två mål och fyra assists, och Jonathan Lundbäck var inte sämre med sina tre fullträffar. Något som inte tillhör vanligheterna för Östersundsonen.

-Jag kommer inte ihåg om jag gjort tre mål tidigare. Det måste ha varit ganska längesedan. Bjarni hade lovat mig en middag om jag gjorde tre mål, så jag är nöjd, ler Lundbäck.

 

Robbin Sellin sprang mycket längst fram och kunde utöka ledningen till 0-2 efter kvarten, och när Bragekaptenen, via Erik Johansson ben, gjorde 0-3 var det bara frågan hur stor segern skulle bli.

 

Dagsbergs IF, som går som tåget i division 4, fick sig en lektion av ett Brage som kunde spela ut sitt register. Det dröjde till halvtimmen spelad innan hemmalaget fick sitt första avslut på mål, när Viktor Jonsson fick på en nick som Peter Rosendal räddade.

-Våra chanser var lätträknade. Jag har aldrig i hela mitt liv förlorat med 0-12. De var sjukt duktiga, men det ska skilja en del. Det var superjobbigt, och de fick några lätta mål i början, och då rinner det på. Vi hade som taktik att göra det så trångt som möjligt för dem. Vi tränar bara två gånger i veckan, så det var kämpigt. Det vi kan göra lika bra som dem, är fasta situationer, säger Viktor Jonsson som får ladda om till höstens fortsatta seriespel, där hans Dagsberg är på väg mot serieseger.

 

Efter återkomsten från Dalkurd, fick backen Alexander Ekblad spela 90 minuter för första gången med sitt nygamla lag. Med sin styrka både bakåt och framåt, visade ”Alex” sin målfarlighet, när han gjorde 0-5 efter 32 minuter. Här har Brage ytterligare en spelare som konkurrerar om en plats i startelvan mot Norrby på måndag.

 

I den andra halvleken slog IKB inte av på takten. Snarare tvärtom. Anton Lundin kunde fem minuter in i halvleken bryta sin måltorka, när han placerade in 0-6, efter Robbin Sellins klackpassning.

 

Om Brages mer etablerade spelare gjorde en bra match, måste också de yngre spelarna framhävas, som fick chansen och tog vara på den. En var Pontus Jonsson, som redan förra året fick några minuters speltid i superettan. Nu blev det spel från start, och ett väldigt vackert mål, med ett skott i krysset som betydde 0-9.

-Simon (Stenberg) slår bollen från höger in centralt, och jag skjuter med vänstern, säger 18-åringen, som fick reda på i onsdags att han skulle få spela från start.

-Det är en bra chans visa upp sig, för dem som inte spelar så mycket. Det var kul att spela, och det var mycket kamp, och de kämpade på bra ändå.

 

När cuplottningen så småningom äger rum till nästa års gruppspel, har Pontus Jonsson ett lag han hoppas kommer lottas i samma grupp.

-Jag skulle vilja möta ”Bajen”.

 

Till sist kunde Klebér Saarenpää summera en skön seger.

-Jag är nöjd med den karaktär vi visar i gruppen. Det är inte bara att de gör jobbet, utan sättet de gör det på, säger Klebér, som minns vårens cupspel, när man bland annat fick möta regerande cupmästarna Häcken.

-Det är alltid lärorikt att möta bra motstånd, avslutar Bragebossen.

 

Text: Per Lindgren

Foto: Per Lindgren


Lämna kommentarer

Dagsbergs IF-IK Brage

Dagsbergs IF-IK Brage 0-12 (0-5)

Mål: 0-1 Jonathan Lundbäck (8), 0-2 Robbin Sellin (13), 0-3 Robbin Sellin (26), 0-4 Jonathan Lundbäck (29), 0-5 Alexander Ekblad (31), 0-6 Anton Lundin (49), 0-7 Jonathan Lundbäck (53), 0-8 Simon Stenberg (62), 0-9 Pontus Jonsson (69), 0-10 Alexander Zetterström (71), 0-11 Oscar Lundin (76), 0-12 Jesper Andersson (89).

Varning, Dagsberg: Johan Jonsson, Robin Svensson.

Domare: David Almgren, Mjölby. Assisterande domare: Daniel Gustavsson, Mantorp, Emanoel Tanzi, Linköping.

Publik: 225 (Dagsbergsvallen).

 

IK Brage: Peter Rosendal-Simon Stenberg, Alexander Zetterström, Lukas Hiltunen, Alexander Ekblad-Pontus Jonsson, André Kamp (Roni Hajo, 75), Oscar Lundin, Robbin Sellin (K) (Samuel Bergman, 73)-Jonathan Lundbäck, Anton Lundin (Jesper Andersson, 61). Ersättare: Mattias Liljestrand, Bjarni Mark Antonsson, Kristian Andersen, Dawood Alaa Dawood Alkuheli.sociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2020 IK Brage.