Nyheter 2017-11-26 Tack Johan Eklund Tack Johan Eklund
2017-11-26   Skrivet av:

En av IK Brages stora och mest omtyckta spelare har lagt skorna på hyllan.
Anfallaren Johan Eklund, 33 år, har efter 126 matcher och 63 mål har kommit fram till att karriären är över.

-Jag bestämde mig i princip redan innan säsongen att jag skulle sluta, säger Eklund.

 

Efter fem raka säsonger i GIF Sundsvall skrev han på för IK Brage inför årets säsong. Redan då var det tänkt han bara skulle göra ett år.
-Det var ganska klart redan från start, när jag hade gjort klart med Brage.

 

Var det ett svårt beslut att fatta?
-Egentligen inte. Det var ganska enkelt till slut och det blev bara tydligare ju längre det gick. Det var ett problemfritt beslut, säger Johan som inte kommer varva ner i något annat lag.

 

Att han skulle göra en comeback i framtiden, känner han som rätt så osannolikt.
-Man ska aldrig säga aldrig. Men jag har ganska svårt att se det, så jag tror inte det.
Någon typ av tränar-, eller ledarroll är heller inte aktuell i dagsläget.
-Det känns som jag är ganska färdig med fotbollen. Några sådan tankar finns inte.

 

Under den 15 år långa karriären har han spelat i tre olika föreningar. Moderklubben är Falu BS (som senare blev Falu FK). Förutom IK Brage har det också blivit spel med GIF Sundsvall.
Att lämna ett svar på frågan om vilken klubb som ligger honom närmast om hjärtat, är inte det enklaste.
-Oj, svår fråga. Alla klubbar jag varit i ligger mig varmt om hjärtat. Så är det verkligen. Det har varit många fina människor i alla föreningar som jag varit i, så det är svårt att välja en.

 

Under devisen ”Tillsammans är vi Brage” har Brage skapat en samhörighet bland spelare, supporters och andra, som lett till en positiv framtidsanda.
Eklunds framträdande och betydelsefulla roll denna säsong med sina 15 mål och delad fyra i skytteligan, samt värdefull rutin på planen går inte snacka bort.
Men i sin sedvanligt ödmjuka stil tror Johan att det även nästa säsong, utan hans medverkan på plan, att laget kommer att kunna hävda sig bra.
-Det kommer gå alldeles utmärkt. Det finns många duktiga spelare. Vi har påbörjat något i år som kommer leva vidare även när jag klivit av. Det kommer bli spännande med med nytt blod i tränarstaben och i spelar leden. Som alltid inför en nya säsonger gäller det att få ihop det. Jag hoppas de väljer att bygga vidare där vi har startat.

 

Med sina 126 matcher i Bragetröjan finns det några ögonblick som etsat sig fast i minnet. För åtta år sedan tog sig Brage upp i superettan efter vunnit sammanlagt 3-1 mot Qviding FF. Först 2-1 på Domnarvsvallen (efter Jonathan Lundevall avgjort i slutminuterna) och sedan seger med 1-0 på Valhalla en minnesvärd onsdagskväll (där även undertecknad fanns på plats). Målskytt Mathias Wiklöf.
-På rak arm är det kvalmatcherna till superettan mot Qviding FF 2009, sedan mötena mot Hammarby IF i superettan som jag kommer på, säger Eklund.
-I år har vi mest haft en lång Eriksgata. Det är väl ingen match som sticker ut direkt. Det är väl i så fall Västerås SK hemma (1-0) som är speciell med tanke på vi inte spelade speciellt bra men lyckades ändå att vinna.

 

Under sina år på fotbollsplanen är det förstås många bra medspelare han har haft.
-Den som blivit bäst, men inte var det då, är Emil Forsberg jag spelade med i GIF Sundsvall. En annan som var mycket bra var Runar Sigurjonsson, innan han blev proffs och gick till Schweiz.
Och vem är den bästa spelare som du spelat mot?
-Ingen som jag egentligen kommer ihåg.

 

Vem är den bäste tränaren du har haft?
-Lennart ”Kral” Andersson, säger Johan om den karismatiske Åmålsfödde tränaren som var med och tog upp Brage i SE efter kvalvinsterna mot Qviding.

 

Med några veckors distans efter årets serieseger, tycker han lagkänslan var en faktorerna bakom succén.
-Vi fungerade väldigt bra som grupp. Vi hade en hög lägstanivå och stabilitet i laget. Vi hade spetskvalitet offensivt som gjorde att vi lyckades vinna. Sedan fick vi in bra nyförvärv.

 

När vårsäsongen börjar tror han det kan komma kännas lite ovant att inte behöva snöra på sig fotbollsskorna.
-Ja, det återstår att se. Kanske man blir sugen när det drar igång. Det är ju svårt att sia om då man aldrig varit i den sitsen. Men jag tror det kommer att kännas bra ändå. Det kommer bli kul att följa från sidan av. Men det blir nog lite konstigt då man spelat seniorfotboll i 15 år, säger Johan som annars kommer se några matcher kommande säsong.
-Ja det kommer jag definitivt att göra. Sedan får vi se hur många det blir.

 

En av de nyare sporterna i Sverige är padel, som är en blandning av tennis och squash. Det är främst i Spanien och Latinamerika som sporten är stor.
Under hösten har han öppnat en padelhall i Falun tillsammans med sin svärfar Kenneth Höglund. Något som slagit mycket väl ut.
-Vi har fått ett jättebra mottagande från folket. Alla som varit här och provat tycker att det känts väldigt roligt. Jag hoppas att fler Borlängebor hittar hit och de är varmt välkomna, hälsar Johan.

Vad önskar du dig mest just nu?
-Det viktigaste är att nära och kära får vara friska.

 

/Per Lindgren


Lämna kommentarer

IK Brages A-lag på träning hos Eklundsociala ikb
  • Brage på Instagram
   Brage på Twitter
   Unibet Volkswagen Select SSAB
   www.ikbrage.se är IK Brages officiella hemsida. All kopiering är förbjuden enligt lag.
   Copyright © 2020 IK Brage.